Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2018
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

MERUŇKY

Tato ovocná dřevina byla známa už r. 2000 př.n.l. v Číně, kolem r. 800 v západní Evropě a ve středoevropských
státech až ve 14. století.
Všechny v ČR pěstované odrůdy vznikly z meruňky obecné.
Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá
vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk.
Základem efektu omlazení je mimořádně vysoký podíl jednoho typu karotenu, a to prekurzoru vitamínu A, ovlivňujícího
imunitu, kromě přítomného vitamínu C. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitamínu A a splňují tím
polovinu denní potřeby dospělého člověka. Karoteny chrání dužninu i sametovou slupku tohoto výtečného peckového
ovoce před škodlivými volnými radikály. Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany. Koncentrují se ve
slupce i dužnině během zrání.
Mnoho niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech slouží nervům a proti napětí, kyselina listová zase krvetvorbě a růstu
buněk, kyselina pantotenová (vitamín B5) podpoří vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů.
Díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé a
chudokrevné lidi.
Meruňky obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně
prozkoumány.
Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.

Léčivé účinky meruněk:
podporují imunitu a zhášení volných radikálů
omlazují a zpomalují stárnutí buněk
pomohou z únavy a nesoustředění
ozdraví sliznice, kůži, vlasy, nehty
podpoří tvorbu buněk
zlepší krevní obraz
pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
zmírní astmatické příznaky
Podporuje obranyschopnost
Ochraňuje buňky před působením volných radikálů
Prevence proti rakovině
Snižuje vysoký cholesterol v krvi
Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Podporuje trávení
Zlepšuje pravidelnou stolici
Urychluje metabolismus (hubnutí)
Při pravidelné konzumaci udržují mladistvý vzhled
Podporuje tvorbu krve
Odstraňuje problémy z dýcháním (kašel, astma, alergie)
Dodává energii a zvyšuje pozornost
Podporuje funkci mozku
Odstraňuje únavu a slabost
Zlepšuje náladu – přírodní antidepresivum

Po konzumaci meruněk nepijte žádné tekutiny alespoň jednu hodinu. Nechte ovoce natrávit. Kombinace meruňky a
voda se rovná průjmu, plynatosti nebo křečím v břiše. Neriskujte!
Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci meruněk, pro jejich vyšší obsah mědi, který nemusí dobře působit na
vývoj dítěte. Pecky obsahují jed jménem – amygdalin a proto jejich plod nekonzumujte (po rozbití), dohlédněte na děti,
aby je náhodou nejedli.

Na Moravě probíhají meruňkové slavnosti a podává se zde slavný meruňkový guláš,
můžete si jej vyzkoušet i vy doma:
MERUŇKOVÝ GULÁŠ: Na vepřovém sádle usmažit do hněda 1 kg pokrájené cibule.
Do toho se přidá 1 kg vepřového masa nakrájeného na kostky. Na zahuštění
postupně přidávat kousky chleba (přibližně půl krajíce). Špetku soli, majoránky,
pepře, oregana, 2 kávové lžičky sladké papriky a 2 stroužky česneku. Až je guláš
téměř hotový (cca 2,5 hodiny), přidá se 0,5 litru meruňkového pyré a pár minut se povaří. Úplně až na závěr (asi 2
minuty před podáváním) se přidá 0,5 kg vyzrálých meruněk nakrájených na kousky.

27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32