Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2017
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

CUKETOVÁ POLÉVKA
60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst bazalkovyć h lístků, nasekanyć h,

mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojenyć h
podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky, 750 ml drůbežího nebo zeleninového
vyv́ aru, 60 ml smetany na vaření, hrst hladkolisté petrželky, nasekané, 50 g
strouhaného parmazánu + další k podávání, křupavý světlý chleba, čerstvě mletý
barevný pepř.
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek,
bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a
změknou. Opepřete bílyḿ pepřem, zalijte vyv́ arem a vařte 8 minut. Potom
sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a
vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a
ozdobte čerstvě mletyḿ pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

GRILOVANÉ CUKETY S ČESNEKEM
6 stř ednić h cuket, sů l, 1–2 svazky petrž elky, 3 strouž ky č esneku, 1 menš i ́ chilli paprič ka, asi 200 ml olivoveh́ o

oleje.
Cukety podeĺ ně nakraj́ ejte na dlouhé plat́ ky silné asi 5mm. Posolte je a nechte
vypotit. Pak je oplać hně te, osuš te, lehce potř ete olivovyḿ olejem a postupně
ogrilujte. Mezitiḿ nadrobno nasekejte petrž elku, utř ete č esnek a vš e smić hejte
s olivovyḿ olejem tak, aby vznikla ř idš i ́ bylinková pasta. Tou poté potiŕ ejte ješ tě
horké cukety a skládejte je na sebe. Dejte chladit. Podav́ ejte jako př iĺohu.

CHLEBOVÝ KOLÁČ S CUKETOU
4 vejce, 100 g smetany ke šlehání, asi 16 plátků bílého chleba, 500 g zelených cuket,
nastrouhaných nahrubo, 5 lžic oleje, 80 g strouhaného parmazánu, 30 g strouhaného
ementálu, 2 lžíce čerstvé strouhanky, 2 lžíce směsi čerstvých sekaných bylinek podle
chuti, 2 rajčata, nakrájená na plátky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř.
Vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem. Rozšlehejte vejce se
smetanou, špetkou soli a pepře. Ve směsi namočte plátky chleba a vyložte jimi
připravenou formu. Zapékejte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 5–7 minut. Cukety
krátce poduste na 2 lžících oleje a po vychladnutí vmíchejte do zbylé vaječné směsi.
Přidejte 50 g parmazánu, ementál, případně přisolte či připepřete. Směs vlijte do
formy s předpečeným chlebem a navrch naklaďte plátky rajčat. Na drobenku

promíchejte strouhanku, zbytek parmazánu, bylinky, sůl a pepř. Posypte koláč, pokapejte zbylým olejem a pečte v
troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Podávejte vlažné.

CUKETOVÉ BRAMBORÁKY
250 g brambor, oloupanyć h, osušenyć h a nastrouhanyć h, 250 g cukety,
nastrouhané, 4 a ½ lžíce ovesnyć h vloček, 1 vejce + cca 2 lžíce hladké mouky, 2
stroužky česneku, utřené, sůl a pepř, 1–2 hrstky sušené majoránky, sádlo nebo
olej na smažení.
Brambory a cuketu smíchejte v míse s vločkami a nechte asi půl hodiny stát, aby
vločky nasákly. Pak smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a
majoránkou na těsto. Na pánvi na středním plameni zahřejte tuk (množství tuku
přizpůsobte druhu pánve – na nepřilnavé stačí lžíce či dvě). Pak na ni po lžíci až

dvou dávejte těsto a tvarujte z něj placičky. Počet bramboráků přizpůsobte velikosti pánve tak, aby pokryv́ aly co
největší plochu, ale nedotyḱ aly se. Opečte je z obou stran dozlatova.

CUKETOVÉ PLACKY NA SLADKO
1 šálek celozrnné špaldové mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/4 lžičky
soli, 2 celá vejce, oddělíme bílky od žloutků, 1 šálek mléka, 1 PL medu, 2 PL měkkého
másla, 1 šálek nastrouhané cukety, 2 PL drcených lněných semínek, javorový sirup
nebo stevia, ovoce na dochucení.
Do misky dáme mouku, kypřící prášek do pečiva, promícháme a necháme chvíli
odpočívat. Žloutky oddělíme od bílků a spolu s mlékem je přidáme do suché směsi,
promícháme. Dále přidáme med, máslo, cuketu a lněná semínka a opět promícháme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který postupně přidáváme do husté směsi, z níž
vypracujeme řidší těsto. Připravené palačinky před podáváním ozdobíme ovocem a
polijeme javorovým sirupem

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22