Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 26/2015
P. 11
ETOVÉ PLACIČKY LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Cuketa - 2 kusy, cibule červená - 1 kus, česnek - 2 stroužky, vejce - 1 kus, mouka
pšeničná hladká - 70 gramů, koriandr - 1 svazek, sůl - 1 lžička, olej (na smažení).
Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát.
Cukety během té doby pustí trochu vody. Slijte ji a důkladně vymačkejte –
placičky budou lépe držet a při smažení nenasají tolik oleje. Cibuli nakrájejte na
drobno, česnek utřete nebo prolisujte, koriandr nasekejte, přidejte spolu s vejcem
a moukou k cuketám a promíchejte. V pánvi rozpalte olej a lžící nanášejte těsto.
Placičky osmažte z obou stran dozlatova.
KOŘENĚNÝ PEČENÝ KVĚTÁK
Květák - 1 kus, kmín římský - 2 lžičky, hřebíček - 2 kusy, skořice -1 lžička (mletá),
kari - 2 lžičky (mleté), sůl - 1 špetka, olej olivový - 1 lžička, smetana na šlehání - 1
kelímek, koriandr - 3 lžíce (čerstvý, nasekaný).
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je
omyjeme. Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za
stálého míchání asi 2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře,
rozdrtíme paličkou a promícháme se skořicí, kari a solí. Růžičky květáku rozložíme
do zapékací mísy lehce vymazané olejem, pokapeme je olivovým olejem a
posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut. Pak květák
přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 15 minut, dokud není měkký. Upečený květák
posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
KAPUSTIČKY SE SLANINOU
kapusta růžičková - 500 gramů, sůl, slanina anglická - 150 gramů, sádlo - 1 lžíce (nebo
olej), pepř mletý
Kapustičky očistíme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme 2 - 3 minuty.
Scedíme je, zchladíme ledovou vodou a necháme odkapat. Slaninu nakrájíme na
nudličky a vyškvaříme dokřupava na pánvi s rozehřátým sádlem nebo olejem. Přidáme
kapustička, podle chuti je přisolíme, opepříme, promícháme a opékáme ještě asi 3
minuty.
OVČÁCKÉ ŘÍZKY
skopové maso - 4 plátky (skopová, nebo jehněčí, případně vepřová kýta), sýr
Brynza - 150 gramů, máslo - 2 lžíce (rozpuštěné), sůl, olej (na smažení), petržel
kadeřavá/kudrnka (na ozdobení)
Na obalení: mouka pšeničná hladká (podle potřeby), vejce - 2 kusy, strouhanka
Plátky masa naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu rozmíchejte s nasekanou
petrželkou. Na plátky masa natřete z jedné strany brynzu, přeložte napůl a sepněte
párátkem nebo jehlou. Řízky obalte v trojobalu a usmažte na rozpáleném oleji z obou stran doměkka. Podávejte s
bramborami nebo bramborovou kaší a s hlávkovým či okurkovým salátem.
ČAJOVÝ KRÉM S OVOCEM
Mléko - 5 decilitrů, čaj -2 balíčky (Earl Grey, 2 čajové sáčky), pudinkový prášek vanilkový -
1 balení, cukr krystal - 100 gramů, smetana na šlehání - 1 decilitr, ovoce - 200 gramů
(čerstvé)
V kastrůlku svaříme 4 dl mléka s čajovými sáčky, dokud se mléko dostatečně neobarví. Pak
sáčky s čajem odstraníme, přilijeme zbylý 1 dl mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový
prášek, přisypeme cukr a za stálého míchání povaříme 2 minuty do zhoustnutí. Uvařený
pudink zakryjeme fólií, aby se na něm neutvořil škraloup, a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha a vmícháme ji do vychladlého pudinku. Krém naplníme do
skleniček a ozdobíme čerstvým ovocem.
11
Cuketa - 2 kusy, cibule červená - 1 kus, česnek - 2 stroužky, vejce - 1 kus, mouka
pšeničná hladká - 70 gramů, koriandr - 1 svazek, sůl - 1 lžička, olej (na smažení).
Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát.
Cukety během té doby pustí trochu vody. Slijte ji a důkladně vymačkejte –
placičky budou lépe držet a při smažení nenasají tolik oleje. Cibuli nakrájejte na
drobno, česnek utřete nebo prolisujte, koriandr nasekejte, přidejte spolu s vejcem
a moukou k cuketám a promíchejte. V pánvi rozpalte olej a lžící nanášejte těsto.
Placičky osmažte z obou stran dozlatova.
KOŘENĚNÝ PEČENÝ KVĚTÁK
Květák - 1 kus, kmín římský - 2 lžičky, hřebíček - 2 kusy, skořice -1 lžička (mletá),
kari - 2 lžičky (mleté), sůl - 1 špetka, olej olivový - 1 lžička, smetana na šlehání - 1
kelímek, koriandr - 3 lžíce (čerstvý, nasekaný).
Z květáku odřízneme spodní část s listy, rozebereme ho na růžičky a dobře je
omyjeme. Do menší rozehřáté pánve nasypeme kmín a hřebíček a restujeme za
stálého míchání asi 2 minuty, až začnou vonět. Přesypeme je do hmoždíře,
rozdrtíme paličkou a promícháme se skořicí, kari a solí. Růžičky květáku rozložíme
do zapékací mísy lehce vymazané olejem, pokapeme je olivovým olejem a
posypeme připravenou směsí koření. Vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 15 minut. Pak květák
přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 15 minut, dokud není měkký. Upečený květák
posypeme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.
KAPUSTIČKY SE SLANINOU
kapusta růžičková - 500 gramů, sůl, slanina anglická - 150 gramů, sádlo - 1 lžíce (nebo
olej), pepř mletý
Kapustičky očistíme, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a povaříme 2 - 3 minuty.
Scedíme je, zchladíme ledovou vodou a necháme odkapat. Slaninu nakrájíme na
nudličky a vyškvaříme dokřupava na pánvi s rozehřátým sádlem nebo olejem. Přidáme
kapustička, podle chuti je přisolíme, opepříme, promícháme a opékáme ještě asi 3
minuty.
OVČÁCKÉ ŘÍZKY
skopové maso - 4 plátky (skopová, nebo jehněčí, případně vepřová kýta), sýr
Brynza - 150 gramů, máslo - 2 lžíce (rozpuštěné), sůl, olej (na smažení), petržel
kadeřavá/kudrnka (na ozdobení)
Na obalení: mouka pšeničná hladká (podle potřeby), vejce - 2 kusy, strouhanka
Plátky masa naklepejte, osolte a potřete máslem. Brynzu rozmíchejte s nasekanou
petrželkou. Na plátky masa natřete z jedné strany brynzu, přeložte napůl a sepněte
párátkem nebo jehlou. Řízky obalte v trojobalu a usmažte na rozpáleném oleji z obou stran doměkka. Podávejte s
bramborami nebo bramborovou kaší a s hlávkovým či okurkovým salátem.
ČAJOVÝ KRÉM S OVOCEM
Mléko - 5 decilitrů, čaj -2 balíčky (Earl Grey, 2 čajové sáčky), pudinkový prášek vanilkový -
1 balení, cukr krystal - 100 gramů, smetana na šlehání - 1 decilitr, ovoce - 200 gramů
(čerstvé)
V kastrůlku svaříme 4 dl mléka s čajovými sáčky, dokud se mléko dostatečně neobarví. Pak
sáčky s čajem odstraníme, přilijeme zbylý 1 dl mléka, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový
prášek, přisypeme cukr a za stálého míchání povaříme 2 minuty do zhoustnutí. Uvařený
pudink zakryjeme fólií, aby se na něm neutvořil škraloup, a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha a vmícháme ji do vychladlého pudinku. Krém naplníme do
skleniček a ozdobíme čerstvým ovocem.
11