Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RYBÍ PAŠTIKA – TERINA
700 g rybího filé - např. pstruh duhový, 250 ml smetany, 5 lžic strouhanky, 2 ks
žloutky, 1 lžička soli, 3 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, 2 ks
bílky. Pro chuť bylinky: kopr, petrželku, tymián.
Ryby rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte strouhanku, smetanu, přidejte žloutky,
citrónovou šťávu, sůl, pepř a bylinky. Nakonec přidejte bílky vyšlehané do tuha.
Směs dejte do vymaštěné, asi 2 l zapékací misky. Misku přikryjte např. hliníkovou fólií
a ve vodní lázni v troubě předehřáté na 110 ° C pečte 1 hodinu 15 minut. Nechte
vychladnout .

NADÍVANÁ RAJČÁTKA
8 ks větších rajčat, 300g mletého masa, 150g pikantní klobásy (chorrizo, čabajská
apod.), 3 ks stroužky česneku, 2 ks barevné papriky, 1 ks větší cibule, 1 hrst
nasekané petrželky a dalších bylinek, 1 lžička oregana, 1 lžička tymiánu, 1 hrst
bylinek a naťová cibulka na ozdobení, trochu horké vody na podlití, špetka
drceného pepře, olej, sůl.
Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme . Připravíme si náplň z mletého
masa; na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso, směs
restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nadrobno nasekaní bylinky, koření, nakrájené papriky a
klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme . Nakonec vše zalijeme ďábelskou omáčkou a dusíme s občasným
zamícháním asi 15 minut, hotové odstavíme a necháme chvilku vychladnout . Připravíme si zapékací misku, rajčata
vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky, zbylou směs můžeme trochu
zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200 °C asi 10-15 minut.

TŘEŠŇOVICE
1 kg třešní, 1 kg višní, 250 g krystalového cukru, 2 l koňaku.
Omyté třešně a višně vypeckujeme, vložíme do kameninové nádoby, přidáme rozdrcené pecky,
zalijeme koňakem, dobře uzavřeme a necháme 6 týdnů stát. Přidáme cukr svařený v malém
množství vody a necháme odležet ještě asi 1 týden. Procedíme přes husté síto nebo lépe přes plátno.
Slijeme do lahví a necháme odležet nejméně 3 měsíce.

RÝŽOVÝ PUDINK
100g rýže, 50g másla, 80g pískového cukru, 20g naložené pomerančové
kůry, 20g másla na vymazání formy, 20g strouhanky na vysypání formy,
10g kakaa (nebo 30 g strouhané čokolády), 4 ks vajec, 1/3 l mléka,
ovoce
Přebranou, spařenou rýži uvaříme v mléce doměkka a necháme ji
vychladnout. V míse utřeme změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a
umícháme. Pak vmícháme vychladlou rýži, drobně nasekanou, v cukru naložen ou pomerančovou kůru a nakonec
zlehka tuhý sníh z bílků. Pudinkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Polovinu těsta vlijeme
do formy a do druhé poloviny těsta vmícháme kakao (strouhanou čokoládu) a pak teprve nalijeme do formy .
Formu uzavřeme a pudink v páře vaříme 45 minut . Uvařený pudink opatrně vyklopíme, uprostřed ozdobíme
ovocem.

SORBET Z MELOUNU A OKURKY S MÁTOU
2 ks citróny, 1 ks salátové okurky, 1/2 ks melounu- žlutý, cukr podle
chuti nebo med, 1 hrstka čerstvé máty, špetka soli
Meloun rozpulte a jedné půlce vydlabejte semínka – vyškrábněte lžící,
druhou si schovejte třeba na svačinku nebo do šťávy či smoothie .
Rozkrájejte meloun na menší, třeba čtyři měsíčky, vyřízněte dužinu a
slupku vyhoďte, salátovou okurku omyjte a nakrájejte na čtvrtky nebo
na tak velké kusy, jaké zvládne váš mixér rozmixovat, a dejte do
mixovací nádoby. Ořezejte kůru ze dvou citronů, rozpulte je a vyndejte
jim všechna zrníčka (kdybyste je rozmixovali, byl by sorbet nahořklý!), pokud se s tím nechcete zdržovat,
vymačkejte šťávu ze tří citronů a přilijte jí k melounu s okurkou. Přidejte cukr, pár lístků máty, špetku soli a obsah
nádoby dobře rozmixujte. Pusťte zmrzlinovač na pomalý chod a nalijte do něj malounovo -okurkové „smoothie“,
nechte 10-15 minut běžet a pak dozdobené mátou podávejte. V případě, že nemáte zmrzlinovač, nalijte
„smoothie“ do uzavíratelné krabičky s víkem vhodné k mražení. Dejte zmrazit na cca 1 hodinu, pak krabičku
vyndejte, obsah lžičkou promíchejte (hlavně po krajích, které rychleji mrznou ) a znovu dejte mrazit na 30 min.
Proces opakujte do požadované tuhosti.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24