Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2015
P. 9
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Limonády, sirupy a šťávy
CITRONÁDA S MÁTOU
3 ks mátové lístky, 1 ks limetky nebo citrónu, ledová tříšť, soda
Do větší sklenice hodíme 2-3 lístky máty a 2 plátky limetky (citrónu). Sklenici doplníme do třetiny
ledovou tříští. Dolijeme sodou (minerální vodou s bublinkami). Zdobíme plátkem limetky (citrónu) a
podáváme s brčkem.
TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
(meduńková, levandulová, šalvějová, mátová apd….)
900 ml perlivé vody, 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 250 ml pitné vody, 200
g cukru, 6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu, plátky citrónu, kostky ledu.
Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou
vodou a přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit,
snížíme zdroj tepla a necháme 10 minut probublávat. Cukrový rozvar ochucený
tymiánem necháme zchladnout, přelijeme do velkého džbánu. Vmícháme citronovou
šťávu, nalijeme vodku a perlivou, dobře vychlazenou, vodu. Podáváme s kostkami ledu,
ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.
OKURKOVÁ LIMONÁDA
Perlivá (případně i neperlivá) voda – 1,5 l, salátová okurka – 1 ks, med nebo třtinový cukr –
2 polévkové lžíce, limetka – 2 ks.
Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do zhruba 1-litrové nádoby
a rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence řidčího pyré. Přidáme přibližně 0,5 litru
vody (perlivé či neperlivé) a necháme vylouhovat 10 – 15 minut v chladničce. Vylouhovanou
okurkovou směs přelijeme přes sítko do džbánu, vymačkáme šťávu z dvou limetek a
osladíme dle chuti medem nebo třtinovým cukrem, dolijeme vodou a velmi dobře limonádu
promícháme, aby měla vyváženou chuť. Přidáme kostky ledu, kterými rozhodně nešetříme a
připravený nápoj necháme vychladnout v chladničce. Při servírování je vhodné doplnit led
(pokud roztál) a ozdobit okurkou nákrajenou na „dlouhé prsty“
SIRUP Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
20 bezinkových květenství, zbavených nečistot, 1 dobře omytý citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny
citronové (konzervační prostředek, dostanete i v drogerii), 1,5 kg
krupicového cukru, 1,2 l vody.
Vodu svařte v konvici. Všechny ingredience dejte do velké mísy, třeba
polévkové, a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou
naběračkou. Nádobu přikryjte utěrkou. Nechte na chladnějším místě pět
dnů stát, přičemž směs dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes
velmi jemný cedník, případně přes látku. Nalijte do lahví, které jste
vysterilizovali horkou vodou, a uložte do chladničky.
Sirup můžete vyrobit z lipových květů, tymiánu, meduňky, máty (základ
mojita), mateřídoušky, levandule….
DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ
Neperlivá voda – 1,5 l, čaj černý – 2 sáčky nebo 4 polévkové lžíce sypaného čaje, med nebo třtinový cukr – 2
polévkové lžíce, limetka – 1ks, špetka soli, velký džbán, ledové kostky
Do hrnku vložíme čaj, který vybereme podle chuti, zalijeme vroucí vodou a necháme
louhovat 5 – 10 minut
Vylouhovaný čaj z hrnku odebereme (případně přecedíme) a nalijeme do velkého džbánu,
který by měl mít alespoň 1,5 litru. Horký čaj (v horkém čaji se cukry lépe rozpouštějí) ve
džbánu osladíme medem, případně třtinovým cukrem dle chuti, špetkou soli – podpoří a
zvýrazní chuť a zalijeme neperlivou vodou. Téměř hotový čaj dobře promícháme, aby
jeho chuť byla dobře rozprostřená a vyvážená. Přidáme led, kterým opravdu nešetříme a
limetku nákrajenou na čtvrtinky. Hotový ledový čaj vložíme do chladničky, dokud nebude
skutečně „ledový“. Čaj se může ochutit jakýmkoliv ovoce, bylinkou apd.
9
Limonády, sirupy a šťávy
CITRONÁDA S MÁTOU
3 ks mátové lístky, 1 ks limetky nebo citrónu, ledová tříšť, soda
Do větší sklenice hodíme 2-3 lístky máty a 2 plátky limetky (citrónu). Sklenici doplníme do třetiny
ledovou tříští. Dolijeme sodou (minerální vodou s bublinkami). Zdobíme plátkem limetky (citrónu) a
podáváme s brčkem.
TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
(meduńková, levandulová, šalvějová, mátová apd….)
900 ml perlivé vody, 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 250 ml pitné vody, 200
g cukru, 6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu, plátky citrónu, kostky ledu.
Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou
vodou a přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit,
snížíme zdroj tepla a necháme 10 minut probublávat. Cukrový rozvar ochucený
tymiánem necháme zchladnout, přelijeme do velkého džbánu. Vmícháme citronovou
šťávu, nalijeme vodku a perlivou, dobře vychlazenou, vodu. Podáváme s kostkami ledu,
ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.
OKURKOVÁ LIMONÁDA
Perlivá (případně i neperlivá) voda – 1,5 l, salátová okurka – 1 ks, med nebo třtinový cukr –
2 polévkové lžíce, limetka – 2 ks.
Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky, vložíme do zhruba 1-litrové nádoby
a rozmixujeme tyčovým mixérem do konzistence řidčího pyré. Přidáme přibližně 0,5 litru
vody (perlivé či neperlivé) a necháme vylouhovat 10 – 15 minut v chladničce. Vylouhovanou
okurkovou směs přelijeme přes sítko do džbánu, vymačkáme šťávu z dvou limetek a
osladíme dle chuti medem nebo třtinovým cukrem, dolijeme vodou a velmi dobře limonádu
promícháme, aby měla vyváženou chuť. Přidáme kostky ledu, kterými rozhodně nešetříme a
připravený nápoj necháme vychladnout v chladničce. Při servírování je vhodné doplnit led
(pokud roztál) a ozdobit okurkou nákrajenou na „dlouhé prsty“
SIRUP Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
20 bezinkových květenství, zbavených nečistot, 1 dobře omytý citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny
citronové (konzervační prostředek, dostanete i v drogerii), 1,5 kg
krupicového cukru, 1,2 l vody.
Vodu svařte v konvici. Všechny ingredience dejte do velké mísy, třeba
polévkové, a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou
naběračkou. Nádobu přikryjte utěrkou. Nechte na chladnějším místě pět
dnů stát, přičemž směs dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes
velmi jemný cedník, případně přes látku. Nalijte do lahví, které jste
vysterilizovali horkou vodou, a uložte do chladničky.
Sirup můžete vyrobit z lipových květů, tymiánu, meduňky, máty (základ
mojita), mateřídoušky, levandule….
DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ
Neperlivá voda – 1,5 l, čaj černý – 2 sáčky nebo 4 polévkové lžíce sypaného čaje, med nebo třtinový cukr – 2
polévkové lžíce, limetka – 1ks, špetka soli, velký džbán, ledové kostky
Do hrnku vložíme čaj, který vybereme podle chuti, zalijeme vroucí vodou a necháme
louhovat 5 – 10 minut
Vylouhovaný čaj z hrnku odebereme (případně přecedíme) a nalijeme do velkého džbánu,
který by měl mít alespoň 1,5 litru. Horký čaj (v horkém čaji se cukry lépe rozpouštějí) ve
džbánu osladíme medem, případně třtinovým cukrem dle chuti, špetkou soli – podpoří a
zvýrazní chuť a zalijeme neperlivou vodou. Téměř hotový čaj dobře promícháme, aby
jeho chuť byla dobře rozprostřená a vyvážená. Přidáme led, kterým opravdu nešetříme a
limetku nákrajenou na čtvrtinky. Hotový ledový čaj vložíme do chladničky, dokud nebude
skutečně „ledový“. Čaj se může ochutit jakýmkoliv ovoce, bylinkou apd.
9