Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2016
P. 13
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
JAHODOVÝ DORT
175 g studeného másla, 200 g hladké mouky, 85 g krupicového cukru, špetka soli
Na náplň: 500 g čerstvých jahod, 7 plátků želatiny, 100 ml mléka, 250 g tvarohu,
140 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání (33%)
Na ozdobu: 150 g čerstvých jahod a malin, lístky máty, moučkový cukr na
poprášení
Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a
špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o
průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude
těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak,
abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny
vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, tvaroh a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do
náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc). Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným
ovocem a mátou a pocukrujte.
DŽEM Z MRAZÁKU
1,4 kg zralého a odstopkovaného ovoce, 80 ml citronové šťávy, 550 g krupicového
cukru, 50 g čistého pektinu (Pektogel, Gelfix)
Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte cukr a pektin
a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.
Přendejte do sklenic nebo plastovyć h krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl
džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3
hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka. Před použitím vyjměte džem z
mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 tyd́ nů. Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky
nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.
JAHODOVÁ BOWLE S LEDOVOU TŘÍŠTÍ
1,5 l růžového vína, 800–1200 g čerstvyć h jahod, 100–200 ml vašeho oblíbeného ovocného likéru
(višňovy,́ grand marnier, z granátovyć h jablek apod.) nebo bezinkového sirupu či višňového džusu,
plátky ze 2 limet, 500 ml sodovky k dolití, ledová tříšť k podávání.
Jahody omyjte, očistěte, přepulte a vložte do džbánu nebo mísy na bowli. Přidejte plátky limety a
jahody přelijte likérem nebo sirupem. Zlehka promíchejte, zalijte dobře vychlazenyḿ vínem a nechte
30 minut v chladu. Podávejte dolité sodovkou a doplněné ledovou tříští. Nealkoholickou verzi
připravte z bezinkového sirupu a zázvorové limonády dolité sodovkou.
ZMRZLINA S LESNÍMI JAHODAMI
230 g lesních jahod, 140 g přírodního krupicového cukru, 200 ml dezertního vína, 500 ml zakysané
smetany.
Dvě třetiny jahod nasypte do mělkého talíře. Posypte 50 g cukru, zalijte vínem a nechte jahody
macerovat, zatímco budete šlehat smetanu. Zbytek cukru a smetanu dejte do mísy a prošlehejte, až
směs zhoustne. Pomocí stěrky do smetany opatrně zatřete jahody s cukrem a vínem. Směs přesuňte
do pevné nádoby, nejlépe kovové nebo plastové, a mrazte aspoň čtyři hodiny. Podávejte ve
vychlazených miskách, posypané zbylými jahodami.
JAHODOVÁ BUBLANINA
120 g másla, změklého + na vymazání formy, 220 g moučkového cukru, 4 vejce,
žloutky a bílky zvlášť, 400 ml vlažného mléka, 600 g polohrubé mouky, špetka soli, 1
sáček kypřicího prášku, hrubá mouka na vysypání formy, 500 g čerstvých jahod,
odstopkovaných, moučkový cukr na poprášení.
Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné
mléko a polovinu prosáté mouky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek
mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu. Nakonec opatrně
vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu
vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou
těsta a poklaďte zbylými jahodami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na
špejli. Před podáváním pocukrujte. Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení
propadávat do těsta.
13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
JAHODOVÝ DORT
175 g studeného másla, 200 g hladké mouky, 85 g krupicového cukru, špetka soli
Na náplň: 500 g čerstvých jahod, 7 plátků želatiny, 100 ml mléka, 250 g tvarohu,
140 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání (33%)
Na ozdobu: 150 g čerstvých jahod a malin, lístky máty, moučkový cukr na
poprášení
Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a
špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o
průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude
těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak,
abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny
vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, tvaroh a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do
náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc). Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným
ovocem a mátou a pocukrujte.
DŽEM Z MRAZÁKU
1,4 kg zralého a odstopkovaného ovoce, 80 ml citronové šťávy, 550 g krupicového
cukru, 50 g čistého pektinu (Pektogel, Gelfix)
Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte cukr a pektin
a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.
Přendejte do sklenic nebo plastovyć h krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl
džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3
hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka. Před použitím vyjměte džem z
mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 tyd́ nů. Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky
nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.
JAHODOVÁ BOWLE S LEDOVOU TŘÍŠTÍ
1,5 l růžového vína, 800–1200 g čerstvyć h jahod, 100–200 ml vašeho oblíbeného ovocného likéru
(višňovy,́ grand marnier, z granátovyć h jablek apod.) nebo bezinkového sirupu či višňového džusu,
plátky ze 2 limet, 500 ml sodovky k dolití, ledová tříšť k podávání.
Jahody omyjte, očistěte, přepulte a vložte do džbánu nebo mísy na bowli. Přidejte plátky limety a
jahody přelijte likérem nebo sirupem. Zlehka promíchejte, zalijte dobře vychlazenyḿ vínem a nechte
30 minut v chladu. Podávejte dolité sodovkou a doplněné ledovou tříští. Nealkoholickou verzi
připravte z bezinkového sirupu a zázvorové limonády dolité sodovkou.
ZMRZLINA S LESNÍMI JAHODAMI
230 g lesních jahod, 140 g přírodního krupicového cukru, 200 ml dezertního vína, 500 ml zakysané
smetany.
Dvě třetiny jahod nasypte do mělkého talíře. Posypte 50 g cukru, zalijte vínem a nechte jahody
macerovat, zatímco budete šlehat smetanu. Zbytek cukru a smetanu dejte do mísy a prošlehejte, až
směs zhoustne. Pomocí stěrky do smetany opatrně zatřete jahody s cukrem a vínem. Směs přesuňte
do pevné nádoby, nejlépe kovové nebo plastové, a mrazte aspoň čtyři hodiny. Podávejte ve
vychlazených miskách, posypané zbylými jahodami.
JAHODOVÁ BUBLANINA
120 g másla, změklého + na vymazání formy, 220 g moučkového cukru, 4 vejce,
žloutky a bílky zvlášť, 400 ml vlažného mléka, 600 g polohrubé mouky, špetka soli, 1
sáček kypřicího prášku, hrubá mouka na vysypání formy, 500 g čerstvých jahod,
odstopkovaných, moučkový cukr na poprášení.
Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné
mléko a polovinu prosáté mouky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek
mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu. Nakonec opatrně
vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu
vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou
těsta a poklaďte zbylými jahodami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na
špejli. Před podáváním pocukrujte. Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení
propadávat do těsta.
13