Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2016
P. 13
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 24/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JAHODOVÝ DORT
175 g studeného másla, 200 g hladké mouky, 85 g krupicového cukru, špetka soli
Na náplň: 500 g čerstvých jahod, 7 plátků želatiny, 100 ml mléka, 250 g tvarohu,
140 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání (33%)
Na ozdobu: 150 g čerstvých jahod a malin, lístky máty, moučkový cukr na
poprášení
Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a
špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o
průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude

těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak,
abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny
vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, tvaroh a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do
náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc). Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným
ovocem a mátou a pocukrujte.

DŽEM Z MRAZÁKU
1,4 kg zralého a odstopkovaného ovoce, 80 ml citronové šťávy, 550 g krupicového
cukru, 50 g čistého pektinu (Pektogel, Gelfix)
Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte cukr a pektin
a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.
Přendejte do sklenic nebo plastovyć h krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl
džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3
hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka. Před použitím vyjměte džem z
mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 tyd́ nů. Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky
nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.
JAHODOVÁ BOWLE S LEDOVOU TŘÍŠTÍ
1,5 l růžového vína, 800–1200 g čerstvyć h jahod, 100–200 ml vašeho oblíbeného ovocného likéru
(višňovy,́ grand marnier, z granátovyć h jablek apod.) nebo bezinkového sirupu či višňového džusu,
plátky ze 2 limet, 500 ml sodovky k dolití, ledová tříšť k podávání.
Jahody omyjte, očistěte, přepulte a vložte do džbánu nebo mísy na bowli. Přidejte plátky limety a
jahody přelijte likérem nebo sirupem. Zlehka promíchejte, zalijte dobře vychlazenyḿ vínem a nechte
30 minut v chladu. Podávejte dolité sodovkou a doplněné ledovou tříští. Nealkoholickou verzi
připravte z bezinkového sirupu a zázvorové limonády dolité sodovkou.
ZMRZLINA S LESNÍMI JAHODAMI
230 g lesních jahod, 140 g přírodního krupicového cukru, 200 ml dezertního vína, 500 ml zakysané
smetany.
Dvě třetiny jahod nasypte do mělkého talíře. Posypte 50 g cukru, zalijte vínem a nechte jahody
macerovat, zatímco budete šlehat smetanu. Zbytek cukru a smetanu dejte do mísy a prošlehejte, až
směs zhoustne. Pomocí stěrky do smetany opatrně zatřete jahody s cukrem a vínem. Směs přesuňte
do pevné nádoby, nejlépe kovové nebo plastové, a mrazte aspoň čtyři hodiny. Podávejte ve
vychlazených miskách, posypané zbylými jahodami.

JAHODOVÁ BUBLANINA
120 g másla, změklého + na vymazání formy, 220 g moučkového cukru, 4 vejce,
žloutky a bílky zvlášť, 400 ml vlažného mléka, 600 g polohrubé mouky, špetka soli, 1
sáček kypřicího prášku, hrubá mouka na vysypání formy, 500 g čerstvých jahod,
odstopkovaných, moučkový cukr na poprášení.
Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné
mléko a polovinu prosáté mouky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek
mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu. Nakonec opatrně
vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu
vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou
těsta a poklaďte zbylými jahodami. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na
špejli. Před podáváním pocukrujte. Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení
propadávat do těsta.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18