Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MELOUNOVÉ MENU

MELOUNOVÝ DŽEM
1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného), 1 kg želírovacího cukru, 3 citrony, 2 lžičky
mletého zázvoru.
Z 1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného) vyberte tmavá jadérka a nakrájejte ji na
kousky. Smíchejte s 1 kg želírovacího cukru 2:1, šťávou a nastrouhanou kůrou ze 3
(bio)citronů (nebo 2–3 lžičkami sušené) zakryjte a nechte asi 4 hodiny stát v chladu. Za
stálého míchání přiveďte k varu a 4–5 minut vařte. Chcete-li, přidejte 2 lžičky mletého
zázvoru.

MELOUNOVÝ SALÁT S MÁTOU & FETOU
1/2 vodnih́ o melounu (asi 1kg duž iny), 1 menš i ́ č ervená cibule, nakraj́ ená na tenké
plat́ ky, 100g syŕ a feta, hrst č ernyć h ř eckyć h oliv, hrst liś tků mat́ y, nejleṕ e s př ić huti ́
citronu, panenský olivový olej na pokapań i,́ moř ská sů l a č erstvě drcený pepř ,
balzamikový kreḿ k podav́ ań i.́
Meloun nakraj́ ejte na plat́ ky, odř iź ně te slupku a např ić̌ nakrájejte na malé vyś eč e
velikosti sousta. Rozlož te na miś u nebo serviŕ ovaci ́ taliŕ̌ . Posypte koleč ky cibule,
nadrobenou nebo na kostky nakraj́ enou fetou, olivami, mat́ ovyḿ i liś tky a pokapejte olivovyḿ olejem. Miŕ ně osolte
(podle toho, jak mat́ e slaný syŕ , mož ná to nebude ani tř eba) a posypte pepř em. Salat́ lehce zakaṕ ně te
balzamikovyḿ kreḿ em nebo ho podávejte zvlaś ̌ ť na taliŕ̌ ku č i v misce, aby si kaž dý mohl smoč it jednotlivá sousta.

MELOUNOVO-OKURKOVÁ LIMONÁDA
med 1/4 hrnku, bazalka 2 hrnky (citronová nebo thajská, jen lístky), meloun vodní 1/2
kusu (středně velký, ideálně bezpeckatý), okurka salátová 2 kusy (hadovky), šťáva
limetková (ze 2 limetek), led
Na ozdobení: okurka salátová (oloupaná, nakrájená na kostky), meloun vodní (dužnina
nakrájená na kostky), bazalka (čerstvá, lístky).
Do kastrolu nalijeme med, přidáme 4 hrnky vody a bazalku a přivedeme k varu.
Kastrol odstavíme z ohně, nálev necháme vychladnout a odstraníme z něj bazalku.
Melounovou dužninu zbavíme pecek a nakrájíme ji na větší kousky. Okurky oloupeme
a také nakrájíme na kousky. Obojí pak po částech rozmixujeme a propasírujeme přes
jemné síto tak, abychom získali co nejvíce tekutiny. Připravený melounovo-okurkový
džus nalijeme do džbánku nebo karafy, přidáme vychladlý medový nálev a limetkovou šťávu, promícháme a
necháme alespoň 30 minut nebo ještě lépe přes noc vychladit. Před podáváním limonádu dobře promícháme,
rozlijeme do sklenic s ledem, kostkami melounu a okurky a každou sklenici ozdobíme lístky bazalky.

MELOUNOVÝ SORBET
500 g melounu, 120 ml vody, 100 g cukru krupice, citronová kůra z půlky citronu
Vodu zahřejte s citronovou kůrou a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Vychladlou směs
smíchejte s odpeckovaným a rozmixovaným melounem. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte
směs v nerezové míse do mrazáku. Každou půl hodinu směs promíchejte, dokud neztuhne.

GRILOVANÝ MELOUN
Sladká chilli omáčka 2 lžíce polévková rovná, meloun 700 g, kůra z limetky 1 lžíce,
šťáva z limetky 50 ml, med 50 ml, čerstvý nasekaný koriandr 2 lžíce
Meloun nakrájejte na plátky asi 4 cm. V misce promíchejte med, chilli omáčku, kůru a
šťávu z limetky a nasekaný koriandr. Plátky melounu potřete marinádou. Grilujte na
hodně rozehřátém grilu z každé strany 2-3 minuty.

PIZZA MELOUN
Meloun, ovoce, kokos, bazalka

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25