Page 30 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2018
P. 30
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
NUDLE S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY
300 g česnekových výhonků, 250 g instantních čínských nudlí, 50 g sušených
nebo čerstvých hub (hřibovité, třeba hřib kovář, hnědý atd.), kdo nemá rád
houby nemusí je použít, 2 ks stroužky česneku, 1 ks červená paprika, 1 ks
cibule, 1 lžička strouhaného závoru, sojová omáčka, pažitka, chilli, olej, sůl
Nudle zalijeme vařící vodou a necháme změknout, vodu slijeme, necháme v
sítku okapat
Česnekové výhonky nakrájíme na 3-4 cm kousky, nasypeme do vroucí,
povaříme 5 minut, vodu slijeme, necháme okapat. Na oleji v pánvi orestujeme
na proužky nakrájenou cibuli, přidáme česnekové výhonky, proužky papriky, předem namočené sušené houby (vhodný
je hřib kovář, svojí barvou připomíná jidášovo ucho, které je v asijské kuchyni běžné). Restujeme až zelenina a houby
změknou. Do měkké směsi vmícháme čínské nudle, přidáme zázvor, česnek, podle chuti chilli, sojovou omáčku, vše
důkladně promícháme. Hotové nudle na talíři posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
PESTO Z ČESNEKOVÝCH VÝHONKŮ
500 g česnekových výhonků i s pacibulkami, 3 dl slunečnicového oleje, sůl
Výhonky opláchneme a pokrájíme na 3-4 cm kousky
Do mixéru nalijeme slunečnicový olej, zapneme mixér a postupně přihazujeme výhonky, až vznikne hustá
kaše, kterou podle chuti přisolíme
Pesto nalijeme do skleniček, vršek zalijeme olejem, zavíčkujeme a uchováváme v lednici.
KUŘE PO KRKONOŠSKU
1 ks středně velké kuře, 1 ks cibule, 50 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce
škrobové moučky, 3 dl kuřecího vývaru, 1 dl bílého vína, tymián, máslo, pepř, sůl
Očištěné, naporcované kuře osolíme, V širokém hrnci na másle necháme zesklovatět
slaninu a cibuli, pak přidáme porce kuřete a ze všech stran maso opečeme, Přidáme
předem namočené houby, podlijeme vývarem, přidáme tymián, pepř a sůl, dusíme do
měkka, Víno rozmícháme se škrobovou moučkou, když je kuře měkké, podlijeme
vínem, chvíli necháme prohřát. Podáváme s rýží a mladým sterilovaným hráškem.
PLNĚNÝ LILEK
2 ks lilky, 2 ks stroužky česneku, 2 ks jarní cibulky, 1 konzerva nakládaných rajčat, 2
hrnky vývaru, 1 hrnek kuskusu, 1 hrst bazalky, 100 g sýra feta, 100 g sýra pecorino,
100 g hlívy ústřičné, olivový olej, voda, pepř, sůl.
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem, přikryjeme a necháme asi
10 min odstát
Lilky přepůlíme podélně, osolíme a necháme 30 minut v klidu, pak je opláchneme ve
studené vodě, okapané vydlabeme. Do kuskusu vmícháme nasekaná rajčata i s
nálevem, na nudličky pokrájenou hlívu, utřený česnek, dužinu z lilků, nasekanou jarní cibulku a bazalku, nakonec i
nadrobený sýr Feta, vše dochutíme solí a pepřem, promícháme
Půlky lilků naplníme připravenou směsí, položíme je do pekáčku, mírně je podlieme vodou, povrch zakápneme olivovým
olejem, ten nakonec poklademe nastrouhaným sýrem Pecorino. V troubě vyhřáté na 180 °C zapékáme tak 60 minut.
LETNÍ BUBLANINA
2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice (1 vanilkový cukr), 2 vejce,
1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, třešně nebo jahody, hrubá
mouka - na vysypání plechu a obalení třešní, možno i drobenka navrch.
Ušleháme vejce s cukrem a přidáme zbytek surovin. Ovoce obalíme v hrubé
mouce a klademe na plech vylitý těstem, můžeme zasypat lehce drobenkou.
Pečeme do zlatova.
30
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
NUDLE S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY
300 g česnekových výhonků, 250 g instantních čínských nudlí, 50 g sušených
nebo čerstvých hub (hřibovité, třeba hřib kovář, hnědý atd.), kdo nemá rád
houby nemusí je použít, 2 ks stroužky česneku, 1 ks červená paprika, 1 ks
cibule, 1 lžička strouhaného závoru, sojová omáčka, pažitka, chilli, olej, sůl
Nudle zalijeme vařící vodou a necháme změknout, vodu slijeme, necháme v
sítku okapat
Česnekové výhonky nakrájíme na 3-4 cm kousky, nasypeme do vroucí,
povaříme 5 minut, vodu slijeme, necháme okapat. Na oleji v pánvi orestujeme
na proužky nakrájenou cibuli, přidáme česnekové výhonky, proužky papriky, předem namočené sušené houby (vhodný
je hřib kovář, svojí barvou připomíná jidášovo ucho, které je v asijské kuchyni běžné). Restujeme až zelenina a houby
změknou. Do měkké směsi vmícháme čínské nudle, přidáme zázvor, česnek, podle chuti chilli, sojovou omáčku, vše
důkladně promícháme. Hotové nudle na talíři posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
PESTO Z ČESNEKOVÝCH VÝHONKŮ
500 g česnekových výhonků i s pacibulkami, 3 dl slunečnicového oleje, sůl
Výhonky opláchneme a pokrájíme na 3-4 cm kousky
Do mixéru nalijeme slunečnicový olej, zapneme mixér a postupně přihazujeme výhonky, až vznikne hustá
kaše, kterou podle chuti přisolíme
Pesto nalijeme do skleniček, vršek zalijeme olejem, zavíčkujeme a uchováváme v lednici.
KUŘE PO KRKONOŠSKU
1 ks středně velké kuře, 1 ks cibule, 50 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 1 lžíce
škrobové moučky, 3 dl kuřecího vývaru, 1 dl bílého vína, tymián, máslo, pepř, sůl
Očištěné, naporcované kuře osolíme, V širokém hrnci na másle necháme zesklovatět
slaninu a cibuli, pak přidáme porce kuřete a ze všech stran maso opečeme, Přidáme
předem namočené houby, podlijeme vývarem, přidáme tymián, pepř a sůl, dusíme do
měkka, Víno rozmícháme se škrobovou moučkou, když je kuře měkké, podlijeme
vínem, chvíli necháme prohřát. Podáváme s rýží a mladým sterilovaným hráškem.
PLNĚNÝ LILEK
2 ks lilky, 2 ks stroužky česneku, 2 ks jarní cibulky, 1 konzerva nakládaných rajčat, 2
hrnky vývaru, 1 hrnek kuskusu, 1 hrst bazalky, 100 g sýra feta, 100 g sýra pecorino,
100 g hlívy ústřičné, olivový olej, voda, pepř, sůl.
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme vroucím vývarem, přikryjeme a necháme asi
10 min odstát
Lilky přepůlíme podélně, osolíme a necháme 30 minut v klidu, pak je opláchneme ve
studené vodě, okapané vydlabeme. Do kuskusu vmícháme nasekaná rajčata i s
nálevem, na nudličky pokrájenou hlívu, utřený česnek, dužinu z lilků, nasekanou jarní cibulku a bazalku, nakonec i
nadrobený sýr Feta, vše dochutíme solí a pepřem, promícháme
Půlky lilků naplníme připravenou směsí, položíme je do pekáčku, mírně je podlieme vodou, povrch zakápneme olivovým
olejem, ten nakonec poklademe nastrouhaným sýrem Pecorino. V troubě vyhřáté na 180 °C zapékáme tak 60 minut.
LETNÍ BUBLANINA
2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice (1 vanilkový cukr), 2 vejce,
1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, třešně nebo jahody, hrubá
mouka - na vysypání plechu a obalení třešní, možno i drobenka navrch.
Ušleháme vejce s cukrem a přidáme zbytek surovin. Ovoce obalíme v hrubé
mouce a klademe na plech vylitý těstem, můžeme zasypat lehce drobenkou.
Pečeme do zlatova.
30