Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2017
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RÝŽOVÁ KAŠE S JAHODAMI
jahody 400 gramů, rýže dlouhozrnná 200 gramů, mléko 3 decilitry, cukr moučkový
150 gramů, vanilka 1/2 kusu (dřeň z lusku)
Rýži propláchneme v sítu pod proudem studené tekoucí vody, nasypeme ji do hrnce a
zalijeme mlékem. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábeme z něj tupou stranou
nože dřeň, přidáme ji do hrnce s rýží a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 20 - 25
minut doměkka. Jahody omyjeme, otrháme z nich stopky a necháme odkapat. Poté je
překrájíme na kousky. Uvařenou rýžovou kaši dochutíme moučkovým cukrem,
rozdělíme ji na porce a každou obložíme a posypeme nakrájenými jahodami.

JAHODY V JOGURTU
jahody 500 gramů, jogurt bílý 6 decilitrů (s probiotickou kulturou ), želatina 10
plátků, med 2 lžíce, olej olivový 1/2 lžičky
Jogurt vyjmeme včas z chladničky a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu.
Želatinu ponoříme do sklenice se studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak ji
vymačkáme, vložíme do plastové misky, překryjeme fólií a opatrně zahřejeme v
mikrovlnné troubě, až se želatina rozpustí. V míse smícháme jogurt s medem a
vmícháme rozpuštěnou želatinu. Vhodnou misku vytřeme lehce olivovým olejem a vyložíme mikrotenovou fólií.
Jahody očistíme, nakrájíme na plátky a největšími plátky vyložíme dno a stěny formy. Opatrně přilijeme tři
čtvrtiny jogurtu se želatinou, postupně na něj rozložíme zbylé plátky jahod a zalijeme je zbylým jogurtem se
želatinou. Misku zakryjeme fólií, uložíme do chladničky a krém necháme ztuhnout nejméně 4 hodiny, ale nejlépe
do druhého dne. Ztuhlý krém opatrně vyklopíme z misky a nakrájíme na porce.

ČATNÍ Z JAHOD A ČERVENÉ ŘEPY
jahody 300 gramů, řepa červená 200 gramů (oloupaná), cukr hnědý 50 gramů,
cibule 1 kus (malá), med 2 lžíce, šťáva citronová 1/2 decilitru, ocet 1/3 decilitru,
zázvor 1 lžíce (čerstvý, oloupaný, nakrájený na plátky), paprička chilli červená 1
kus (malá), skořice 1 kus, hřebíček 4 kusy, sůl 1 špetka.
Do kastrolu nalijeme asi 5 dl vody, přidáme cukr, ocet, citronovou šťávu, med,
sůl, koření a nakrájenou chilli papričku a necháme zavařit. Pak přidáme na
kostičky nakrájenou červenou řepu a dále pomalu vaříme, dokud řepa není napůl
měkká. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a plátky zázvoru a vaříme ještě asi 10 minut. Na závěr
přimícháme nakrájené jahody a zvolna vaříme do zhoustnutí. Hotové čatní naplníme do sklenic, necháme
vychladnout a uložíme v chladu.

JAHODOVÉ MOJITO
limetka 1/2 kusu, jahody, cukr třtinový 3 lžičky, ledová tříšť, rum bílý,
sodovka, máta.
Do sklenky vložíme mátu, pokrájenou limetku, jahody, zasypeme
třtinovým cukrem a rozmačkáme. Přidáme drcený led, bílý rum, zalijeme
sodou a jemně promícháme.

TVAROHOVÝ TRHANEC S JAHODOVOU OMÁČKOU
tvaroh měkký 200 gramů, mouka pšeničná hrubá 40 gramů, cukr
moučkový 40 gramů, vejce 2 kusy, cukr vanilkový 1 balení, máslo 20
gramů (změklé), mléko 2 lžíce, citronová kůra 1 špetka (strouhaná), sůl
1 špetka, olej (na opečení), cukr moučkový (na posypání)
Na jahodovou omáčku: jahody 500 gramů, cukr 80 gramů, moučka
škrobová 1 lžička, šťáva citronová 1 lžička.
Nejdříve připravíme omáčku. Jahody očistíme, oddělíme třetinu a zbylé
jahody rozmixujeme s 10 lžícemi vody. Směs přelijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Omáčku
zahustíme škrobovou moučku rozmíchanou v 5 lžících vody, dobře promícháme, opět přivedeme k varu a
odstavíme z ohně. Na závěr ji ochutíme citronovou šťávou a vmícháme do ní zbylé jahody nakrájené na malé
kousky. V míse třeme změklé máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, žloutky, vanilinový cukr,
nastrouhanou citronovou kůru a tvaroh a dobře promícháme. Přilijeme mléko, přidáme mouku a na závěr zlehka
vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Připravené těsto rozetřeme do vymazaného pekáčku, vložíme do trouby
vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova. Upečené horké těsto roztrháme vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme
cukrem, přelijeme jahodovou omáčkou a ihned podáváme.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27