Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 22/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

JAHODY
červen = jahody
V červnu je teplo, svítí sluníčko, je dlouho světlo, na
zahrádkách a mezích zrají sladké červené jahody.
Jahody jsou chutné a zdravé.
Obsahují velké množství vitamínů, zejména vitamínu C,
organické kyseliny, minerály, enzymy, vlákninu a další
prospěšné látky.

Komu mohou jahody prospět:
1. Lidem trpícím dnou, revmatickým onemocněním a
nemocemi z nachlazení - jahody obsahují vysokou
koncentraci přírodní kyseliny salicylové (z podobné látky je
vyroben acylpyrin) - doporučují se 3-5denní kúry
2. Těm, kteří trpí chudokrevností - jahody mají velký obsah železa a dalších minerálů
3. Nemocným při léčbě ledvinových problémů, onemocnění jater, srdce a cév, zácpy a hemeroidů - doporučuje se
třídenní kúra, kdy se jí pouze 1,5 - 2 kg jahod
4. Všem lidem jako profylaxe nádorových onemocnění - polyfenoly obsažené v jahodách jsou účinnými
antioxidanty a působí proti rakovině
5. Lidem s kožními problémy - pleťová maska z rozetřených syrových jahod působí protizánětlivě a hojivě (lze
smíchat s našlehaným vaječným bílkem)

Konzumaci jahod by se měli vyhnout:
1. Lidé s alergií na acylpyrin (kyselinu acetylsalicylovou) - jahody obsahují acylpyrinu podobné salicyláty, jejich
konzumace by mohla vyvolat alergickou reakci
2. Lidé s alergií na jahody projevující se kopřivkou - vzniká častěji při konzumaci nezralých plodů
3. Lidé se střevními onemocněními - zrníčka v jahodách mohou dráždit střeva

JAHODNÍKOVÉ LISTY
Jahodníkové lístečky se sbírají hned zjara, dříve než rostlina začne kvést, ale nejpozději do začátku kvetení. V té
době jsou ještě pěkně svěže zelené a plné účinných látek. Listová droga (bylina) se dá koupit i v lékárně a v
drogerii. Mnohé recepty doporučují fermentaci listů, které se potom více podobají ruskému čaji. Jde o zahřívání.
Profesionální bylinkáři to ale nedoporučují - fermentace snižuje účinné síly jahodníku. Chvála jahodového čaje
nemá konce, protože čaj je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Proslulý botanik Linné jím léčil
například dlouhotrvající dnu. Jahodník pomáhá při léčení mnoha chorob, například při průjmech a cévních
obtížích, při hemoroidech a zánětlivých onemocněních i při chudokrevnosti. Jeho hlavní přednost spočívá v

širokém a všestranném působení na celý organismus. Můžeme jej užívat
neomezeně, Tím se stává nejdůležitější, zdravotně preventivní rostlinou. Každý,
kdo si chce zachovat zdraví, měl by častěji místo černého čaje nebo kávy vypít
jahodový čaj. Je výborný i samostatně, ještě lepší je však v kombinaci s plody šípku
a listy borůvky, maliníku a ostružiníku.

Univerzální lahůdkový čaj:
list jahodníku 5 (dílů), plod růže šípkové 3 (díly), list borůvky 3 (díly), list
maliníku (ostružníku) 2 (díly), květní plátky růže šípkové 1 (díl)
Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme pod
pokličkou asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, přidáme šťávu
z poloviny citronu a podle chuti osladíme medem, přírodním hnědým
nebo hroznovým cukrem. Používáme ho jako konzumní čaj v množství
podle chuti, po jídle, studený na žízeň a podobně.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26