Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 21/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VOPICHOVÉ "MAGGI" - POLÉVKOVÉ OCHUCOVADLO Z LIBEČKU
1 l nasekaných libečkových stonků a listů (větší podíl listů), 1 hrst kopřivových listů
(mladých lístků ze špiček kopřiv), 1 hrst celerových listů, 2 lžíce soli, na zakápnutí
slunečnicový olej, malé skleničky s kvalitním uzávěrem
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a na jemno posekáme nožem, můžete
hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně
pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. Napěchujeme do sklenek,
opravdu hodně mačkáme, čím víc, tím bude více šťávy. Můžeme pak zalít pro
zlepšení trvanlivosti trochou oleje, uchováváme v lednici.
HERMELÍNOVO-RAJČATOVÁ POMAZÁNKA
100 g hermelínu, 100 g majonézy, 5 ks lístků čerstvé bazalky, 2 ks keříčková
rajčata, 1 ks jarní cibulky (bílá část), 1 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citronu,
čerstvě drcený pepř, sůl dle chuti
Majonézu vyšleháme s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí. Do misky dáme
na jemno pokrájenou cibulku, rajčata (bez jadérek), hermelín, to vše promícháme.
Přidáme ochucenou majonézu a nasekanou bazalku. Vše řádně promícháme a
dáme vychladit.
ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT
1 ks svazek ředkviček, 1 ks jarní cibulka, kousek mozzarelly, pepř, petrželka, sůl, Na
salátovou zálivku: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové štávy, 1 lžička dijonské
hořčice
Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku, mozzarellu a
petrželku též na jemno. Vše smícháme, osolíme a opepříme. Do skleničky nalijeme
olej, přidáme hořčici a citronovou šťávu, promícháme. Zálivku nalijeme do salátu,
promícháme a necháme vychladit.
VEPŘOVÁ ROLÁDA SE ŽAMPIONY
600 g vepřové kýty, 6 ks žampionů, 2 ks vejce, 1 ks cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce
sterilované kapie, 1 lžíce sádla, voda nebo vývar, kmín, pepř, sůl, provázek na
zamotání rolády.
Z vepřové kýty vytvoříme plát tak, že ji nakrájíme na plátky, přičemž je nedokrojíme a
pak maso rozklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme směsí, kterou jsme si připravili
z másla, cibulky, žampionů, vajec, soli, pepře a sterilované kapie. Roládu svineme,
zavážeme provázkem a zprudka opečeme. Pak ji dáme do pekáčku, podlijeme vodou,
či vývarem, přidáme máslo a pečeme zvolna, tak na 180-190 °C do měkka. Když je
maso měkké, přilijeme trochu vývaru, necháme zredukovat a zaprášíme hladkou
moukou, provaříme 5 minut.
BANÁNOVÝ KOLÁČ
1 banán, 120 g rostlinného tuku Hera, 120 g světle hnědého cukru, 2
vejce, 120 g hladké mouky, kypřící prášek (1 pytlík). Ingredience na
polevu: 25 g strouhaný sušený kokos, 150 g tvarohu, 50 g cukru, 8 g
vanilkového cukru. Předehřejte troubu na 180°C (elektrickou troubu).
Oloupejte a rozmačkejte banán. Smíchejte Heru s cukrem a vypracujte
vařečkou nebo mixérem (5-8 minut) dokud se cukr nerozpustí. Pak
postupně přidejte vejce a nakonec rozmačkaný banán. Do velké mísy
prosejte mouku, kypřící prášek a špetku soli. Promíchejte a přidejte těsta
(čím dřív, tím líp). Vše pořádně promíchejte. Těsto přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečte dozlatova v
předehřáté troubě. Koláč nechte ještě 2 minuty ve formě odpočinout. Vyndejte koláč z formy na mřížku a nechte
ho vychladnout. Na suché pánvi opražte do světle hněda kokos. Nechte ho vychladnout na talíři. Dohladka
smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem. Natřete polevu na koláč a posypte kokosem. Rozkrojte ho na 8-
10 porcí.
13
VOPICHOVÉ "MAGGI" - POLÉVKOVÉ OCHUCOVADLO Z LIBEČKU
1 l nasekaných libečkových stonků a listů (větší podíl listů), 1 hrst kopřivových listů
(mladých lístků ze špiček kopřiv), 1 hrst celerových listů, 2 lžíce soli, na zakápnutí
slunečnicový olej, malé skleničky s kvalitním uzávěrem
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a na jemno posekáme nožem, můžete
hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně
pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. Napěchujeme do sklenek,
opravdu hodně mačkáme, čím víc, tím bude více šťávy. Můžeme pak zalít pro
zlepšení trvanlivosti trochou oleje, uchováváme v lednici.
HERMELÍNOVO-RAJČATOVÁ POMAZÁNKA
100 g hermelínu, 100 g majonézy, 5 ks lístků čerstvé bazalky, 2 ks keříčková
rajčata, 1 ks jarní cibulky (bílá část), 1 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citronu,
čerstvě drcený pepř, sůl dle chuti
Majonézu vyšleháme s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí. Do misky dáme
na jemno pokrájenou cibulku, rajčata (bez jadérek), hermelín, to vše promícháme.
Přidáme ochucenou majonézu a nasekanou bazalku. Vše řádně promícháme a
dáme vychladit.
ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT
1 ks svazek ředkviček, 1 ks jarní cibulka, kousek mozzarelly, pepř, petrželka, sůl, Na
salátovou zálivku: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové štávy, 1 lžička dijonské
hořčice
Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku, mozzarellu a
petrželku též na jemno. Vše smícháme, osolíme a opepříme. Do skleničky nalijeme
olej, přidáme hořčici a citronovou šťávu, promícháme. Zálivku nalijeme do salátu,
promícháme a necháme vychladit.
VEPŘOVÁ ROLÁDA SE ŽAMPIONY
600 g vepřové kýty, 6 ks žampionů, 2 ks vejce, 1 ks cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce
sterilované kapie, 1 lžíce sádla, voda nebo vývar, kmín, pepř, sůl, provázek na
zamotání rolády.
Z vepřové kýty vytvoříme plát tak, že ji nakrájíme na plátky, přičemž je nedokrojíme a
pak maso rozklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme směsí, kterou jsme si připravili
z másla, cibulky, žampionů, vajec, soli, pepře a sterilované kapie. Roládu svineme,
zavážeme provázkem a zprudka opečeme. Pak ji dáme do pekáčku, podlijeme vodou,
či vývarem, přidáme máslo a pečeme zvolna, tak na 180-190 °C do měkka. Když je
maso měkké, přilijeme trochu vývaru, necháme zredukovat a zaprášíme hladkou
moukou, provaříme 5 minut.
BANÁNOVÝ KOLÁČ
1 banán, 120 g rostlinného tuku Hera, 120 g světle hnědého cukru, 2
vejce, 120 g hladké mouky, kypřící prášek (1 pytlík). Ingredience na
polevu: 25 g strouhaný sušený kokos, 150 g tvarohu, 50 g cukru, 8 g
vanilkového cukru. Předehřejte troubu na 180°C (elektrickou troubu).
Oloupejte a rozmačkejte banán. Smíchejte Heru s cukrem a vypracujte
vařečkou nebo mixérem (5-8 minut) dokud se cukr nerozpustí. Pak
postupně přidejte vejce a nakonec rozmačkaný banán. Do velké mísy
prosejte mouku, kypřící prášek a špetku soli. Promíchejte a přidejte těsta
(čím dřív, tím líp). Vše pořádně promíchejte. Těsto přendejte do vymazané a vysypané formy. Pečte dozlatova v
předehřáté troubě. Koláč nechte ještě 2 minuty ve formě odpočinout. Vyndejte koláč z formy na mřížku a nechte
ho vychladnout. Na suché pánvi opražte do světle hněda kokos. Nechte ho vychladnout na talíři. Dohladka
smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem. Natřete polevu na koláč a posypte kokosem. Rozkrojte ho na 8-
10 porcí.
13