Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT S POMERANČEM
1 svazek ředkviček, očištěných a nakrájených na tenké plátky, 1 menší
salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky, 2 pomeranče, zbavené
kůry včetně bílých blanek a nakrájené příčně na kolečka, 2 tenká kolečka
bílé cibule, nakrájená nadrobno, 2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty,
3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžička soli, 3 lžíce jablečného octa, 1
lžíce tekutého nebo šetrně zahřátého medu, čerstvě mletý pepř podle
chuti.
Ve velké míse smíchejte ředkvičky, okurku, pomeranč, cibuli a mátu.

Zalijte olivovým olejem a pořádně, ale zlehka promíchejte, aby se všechno omastilo. Osolte, promíchejte, přilijte
ocet, znovu promíchejte, přidejte med a naposledy promíchejte. Opepřete. Podávejte nejlépe ihned, i když po pár
hodinách se salát velmi zajímavě rozleží. Do druhého dne však v žádném případě nevydrží.

SLANÝ CHŘESTOVÝ KOLÁČ
chřest 12 kusů (bílý nebo zelený), listové těsto 300 gramů (hotové rozválené), špenát 2
hrsti (čerstvý), šunka 200 gramů, sýr Ementál 150 gramů, smetana na šlehání 250
mililitrů, vejce 2 kusy, máslo 2 lžíce (na vymazání formy)
Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do
vysokého hrnce. Vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut. Po
zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce. Do máslem vymazané
koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme
vidličkou. Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve
smetaně. Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest. Pečeme v troubě předehřáté cca
200 °C cca 45-50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.

CUKRÁŘSKÉ PIŠKOTY
vejce 3 kusy, cukr krupice 75 gramů, mouka pšeničná hladká 90 gramů, škrob
kukuřičný 2 lžíce, cukr moučkový 2 lžíce
Troubu předehřejte na 180 °C a k ruce si připravte dva plechy vyložené pečicím
papírem, protože těsto na piškoty připravíte během chvíle. Oddělte bílky a žloutky ze tří
vajec, bílky šlehejte vysokou rychlostí. Jakmile se vytvoří náznak sněhu, za stálého
šlehání přisypte 75 g cukru krupice a vyšlehejte do tuhého, lesklého sněhu.
Žloutky lehce našlehejte vidličkou a opatrně vmíchejte do sněhu. Nakonec do mísy
prosejte 90 g hladké mouky, 2 lžíce škrobu a lehce promíchejte. Získáte hladké, nadýchané těsto. Naplňte jím
zdobicí sáček s hladkou koncovkou a na plech nastříkejte tenké proužky. Posypte je moučkovým cukrem, nechte
5 minut odstát, aby se cukr vstřebal, a posypte ještě jednou. Pečte 10–15 minut podle velikosti piškotů. Měly by
získat jen lehce zlatavý nádech. Piškoty využijete je na přípravu řady dezertů, od charlotty až po tiramisu,
výborné jsou i jen tak namočené do kávy nebo horké čokolády. Ve vzduchotěsné nádobě je můžete skladovat
měsíc.

TŘÍBAREVNÝ DORT
Čokoládový korpus: 375 g másla, změklého, 260 g třtinového cukru, 3 vejce, 250
g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 80 g kakaa holandského typu, 200 ml
mléka
Šlehané maskarpone: 2 balení maskarpone (500g), 2 tabulky bílé čokolády
Malinové želé: 200g mražených nebo čerstvých malin, 1 balení vanilkového
pudinku, 4 lžíce cukru krupice, voda.
Předehřejte troubu na 160 ºC. V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr
do pěny; trvá to asi 10 minut. Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku
prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko. Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené
pečicím papírem. Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí,
vytáhněte dort z trouby. Bílou čokoládu rozpusťte na vodní lázni a po lžících vyšlehávejte do maskarpone, podle
potřeby přislaďte, ale nemusí být. Krém naneste na upečený a vychladlý čokoládový korpus.
V hrnci rozmíchejte maliny s hrnkem vody a pudinkovým práškem, želé rovnoměrně nalijte na krém z maskarpone
a dejte do lednice na 24 hodin vychladit. Ozdobte ušlehanou šlehačkou. Místo malin je možné použít jakékoliv jiné
ovoce.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24