Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

CIBULAČKA - nebo PÓRKOVKA
3 cibule – nebo 2 pórky, 2 lžíce oleje, 1l hovězího vývaru, 1 smetana, 4 lžíce
polohrubé mouky, sůl, voda
Cibuli nakrájíme na malé proužky a opečeme na oleji, vývar, sůl, vegetu a zalijeme
smetanou, ve které jsme rozmíchali polohrubou mouku. Provaříme a podáváme
posypané nastrouhaným sýrem a opečeným rohlíkem.

POMAZÁNKA Z PŘEDVAŘENÉ ČERVENÉ ŘEPY
80 g nasekaných ořechů (vlašské nebo jiné), 6 ks stroužků česneku, 1 ks bílého
jogurtu (100 – 200 g dle chuti), 5 lžic majonézy, pepř, sůl
Plátky předvařené řepy nakrájíme najemno. Přidáme ořechy, jogurt a česnek.
Všechny ingredience promícháme. Okořeníme dle chuti a je hotovo.

PÓRKOVÝ KOLÁČ
500g listového těsta, 70g másla, 12 ks menších pórků, 4 ks žloutky, 1/4 l smetany,
pepř, sůl, mouka na vál
Pórky oloupeme a očistíme, použijeme bílé části, ty nakrájíme na kolečka, spaříme je
vařící osolenou vodou. Okapaná kolečka pórků smícháme se čtyřmi ušlehanými žloutky,
přimícháme smetanu, osolíme a okořeníme pepřem. Listové těsto rozválíme a jako
koláč do dortové formy, nebo zapékací misky nebo pekáčku, dno těsta propíchneme
několikrát vidličkou, nalijeme na něj připravenou směs a povrch pokapeme rozehřátým
máslem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20-30 minut. Hotový koláč
necháme chvíli mírně zchladnout, rozkrájíme ho a podáváme teplý.
KUŘECÍ PRSÍČKA V ČESNEKOVÉ PEŘINCE
2 balení kuřecích prsíček, 1 palička česneku, 2 hrnky hladké mouky, 2 lžičky, sladké
papriky, 1 lžička soli, 1l vývaru – nedáváme všechen najednou.
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozmačkaným česnekem.
Obalíme v mouce s paprikou a opečeme. Klademe na pekáč, zalijeme vývarem.
Pečeme asi 1,5 hod., podle potřeby podléváme. Podáváme se šťouchanými
bramborami s opečenou cibulkou.

BABIČIN TRHANEC
50  g rozinek (sultánek), 50  ml rumu, 100  g hladké, mouky, 4 lžíce smetany
(60  ml), 120  ml mléka, 3 velká
vejce, žloutky a bílky zvlášť, špetka soli, 1 sáček, vanilkového cukru, 1 lžíce
krupicového cukru, 1–2 lžíce
másla na smažení. Na posypání a ozdobení: 1 lžíce mletého cukru, maliny,
jahody, lesní ovoce – nebo jablečný kompot a skořice Rozinky namočte na půl hodiny do rumu. Z mouky, mléka,
smetany, žloutků a špetky soli vyšlehejte metličkou hladké těstíčko a také ho nechte půl hodiny v chladu
odpočinout. Bílky ušlehejte, pak k nim přidejte oba druhy cukru a ještě chvíli prošlehejte. Sníh společně s
okapanými rozinkami jemně zapracujte do těstíčka. V pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto a na středním plameni
opékejte tři až čtyři minuty, dokud palačinka nezezlátne. Obraťte a opečte i z druhé strany. Hotovou palačinku
roztrhejte dvěma vidličkami (klasický postup velí nekrájet) a rozdělte na talíře. Trhance ozdobte ovocem, případně
okapanými jablky z kompotu, a pocukrujte.
JARNÍ NÁPOJ
2 jablka, hrst kopřiv, hrst listů pampelišky, hrst petržele, 1 šálek květů pampelišky,
sedmikrásky a jetele
Místo jablek můžete dát banán nebo pomeranče a použít i další divoké bylinky, co najdete v
přírodě (svízel, listy jahodníku, kontryhel, ptačinec, bršlice, jitrocel, šťovík...). Všechny
ingredience rozmixujte najemno. Vypijte.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24