Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 15/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POMAZÁNKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU A SMETANOVÉHO SÝRA
medvědí česnek, jarní cibulka, petrželka, smetanový sýr, olivový olej, sůl,
pepř.
Česnek omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobno spolu s jarní cibulkou a
petrželkou. Do misky dáme smetanový sýr, přidáme nakrájený česnek s
cibulkou a petrželkou. Důkladně promícháme, přidáme olivový olej,
okořeníme a osolíme podle chuti. Připravenou pomazánku odložíme do
lednice a po vychladnutí podáváme.

KRŮTÍ ŘÍZKY V SÝROVÉM KABÁTKU
8 plátků krůtích prsou, 180 g tvrdého sýru (parmezán / gouda / eidam, ...),
6 vajec, hladká mouka, sůl, pepř, sušená petrželka, olej.
Krůtí řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme je v hl. mouce a
poté v sýrové směsi (150-200 g nastrouhaného na hrubo tvrdého sýra
rozmíchaného se 6ti vejci, trošku sušené petrželky). Obalovat můžeme
vícekrát - těstíčku bude tlustší a řízky budou křupavější. Smažíme z obou
stran do zlatova. Po upečení řízky ukládáme na papírový ubrousek,
abychom se zbavili přebytečného oleje a podáváme.

KVĚTÁKOVÝ NÁKYP
1 menší květák, 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 100 g šunky, 1 hrst
petrželky, 1 hrst strouhaného parmazánu, 4 vejce, sůl a pepř, muškátový
oříšek, 1/2 hrnku hr. Mouky.
Květák rozkrájíme na drobné kousky a rozmixujeme. Přidáme pokrájený
česnek, chilli, petrželku, šunku a strouhaný sýr. Přidáme rozšlehané žloutky
a okořeníme. Nakonec přidáme mouku a vyšlehaný sníh s bílků.
Formu vymažeme a hodně vysypeme strouhankou. Pečeme asi 40minut při
180 ° C.

ČESNEKOVÝ CHLÉB SE SÝREM
Chléb: 675 g- polohrubá mouka, 550 ml - horká voda, 7 g - sušené
kvasnice, 2 lžičky – sůl, 1 lžička - kr. cukr
Dále budeme potřebovat: 100 g – máslo, 2 lžíce – petrželka, 4 stroužky
česneku, 50 g - tvrdý sýr, 2 lžíce olivový olej.
Připravíme si chlebíček: 125 ml vody si smícháme s cukrem a droždím a
necháme si připravit kvásek.
V druhé misce si smícháme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na
teplém místě vykynout (cca 1,5 hod.). Troubu si předehřejeme na 250 stupňů a do spodní části umístíme pekáč s
vodou. Vykynuté těsto si zpracujeme, vytvarujeme si dlouhý chlebíček, který na povrchu nožem nadrežeme.
Pečeme cca 10 minut spolu s pekáčem s vodou a následně pekáč s vodou vyjmeme a dopečeme chlebíček (cca
15 minut). Upečený chléb necháme vychladnout.
Chlebík si nařežeme z vrchu (ale nepřekrajujeme ho až celkem). Máslo si rozpustíme na ohni, přidáme olivový olej
a prolisovaný česnek. Spolu promícháme a potřeme chlebíček (i mezery). Do mezer si naskládáme i sýr, který
jsme si nakrájeli na plátky. Posypeme nasekanou petrželkou a zabalíme ho do alobalu. Pečeme cca 15 minut v
předem předehřáté troubě při teplotě 150 stupňů.

ČOKOLÁDOVÝ ZÁKUSEK
Těsto: 3 ks – vejce, 250 g - moučkový cukr, 2 lžíce kakaa, 70 ml – olej, 30
ml – mléko, 350 g - polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva. Krém: 700
ml - smetana ke šlehání, 70 g – cukr, 150 g - tmavá čokoláda, 1 lžička -
vanilkový extrakt, 1 lžíce – rum. Vrch: 150 g - tmavá čokoláda, 2 lžíce – olej.
Připravíme si plech na pečení o velikosti 25 x 30 cm, který vyložíme papírem.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vajíčka utřeme s cukrem do pěny,
přidáme kakao, olej, mléko a nakonec i mouku smíchanou s práškem do
pečiva. Připravené těsto navrstvíme na plech a pečeme cca 20 - 25 minut.
Upečené těsto rozdělíme na polovinu. Smetanu, cukr, vanilku a rum
vyšleháme do tuhé šlehačky. Čokoládu nad párou rozpustíme a necháme
mírně vychladnout. Přidáme ji k vyšlehané šlehačce a spojíme. Na jeden plát

těsta navrstvíme krém, pěkně uhladíme a položíme druhý plát těsta. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou, do
které jsme přidali olej.

11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16