Page 26 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 14/2018
P. 26
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 14/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KOPŘIVOVÉ KNEDLÍČKY
4 hrsti mladých kopřiv, 50 g slaniny, 2 vejce, 1 cibule, 1 žemle, 20 g másla, strouhanka
na zahuštění, hrst nasekané petrželky, mletý pepř a sůl.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a rozškvaříme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,
necháme ji zpěnit a vmícháme vejce, předem ve vodě namočenou a vymačkanou žemli,
máslo, spařené nasekané kopřivy a nasekanou petrželku. Podle potřeby osolíme,
opepříme a zahustíme strouhankou a tvoříme knedlíčky, které uvaříme buď zvlášť v
osolené vodě, nebo je uvaříme přímo v polévce.

ŠPENÁT Z KOPŘIV SE ZTRACENÝM VEJCEM
výhonky a listy mladých kopřiv 800 g, máslo 90 g, cibule 1 ks, muškátový oříšek,
ocet, vejce 4 ks, sůl, pepř.
Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je
moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte třetinu másla a osmahněte na něm drobně
nakrájenou cibuli dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte
přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Slijte vodu z pánve a přidejte ke kopřivám
zbytek másla, sůl a pepř a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Vše promíchejte.
Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu
osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně
rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně
sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř
naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce (dozdobit můžete např. sedmikráskami). Podávejte s pečivem nebo
vařenými bramborami.

KOPŘIVOVÉ SMOOTHIE
3 hrsti jarních kopřiv, 1 banán, 1 kiwi, 1 hruška, šťáva z 1/2 citrónu, voda
Banán, kiwi a hrušku nakrájejte na kousky a do mixéru přidejte spolu s ostatními ingrediencemi. Pak už jen stačí
zapnout mixér nebo přístroj na smoothie.

KOPŘIVOVÉ PESTO
5 hrstí jarních kopřiv, 100 g vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, 60 ml panenského olivového oleje
Sůl. Kopřivy opět spaříte a dáte okapat. V mixéru ji pak rozmixujete s ořechy a stroužky česneku, olivovým olejem a
solí. Podle chuti můžete do mixéru ještě přidat tvrdý sýr, například parmezán.

JARNÍ SEKANÁ S KOPŘIVAMI
500 g mletého masa (vepřového, nebo směs vepřového a hovězího 1:1), 100 g cibule, 50 g
česneku, 50 g slaniny, 50 g tuku na vymazání formy, 10 g majoránky, 1/8 l mléka, 2 ks housky,
1 velký talíř mladých zelených kopřiv, forma, zapékací miska nebo pekáček.
Mladé lístky kopřiv i se stonky opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je spaříme horkou
vodou a necháme důkladně okapat, nasekáme je nadrobno. Housky rozkrájíme na malé
kostičky, ty navlhčíme mlékem, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V míse smícháme mleté
maso se solí, přidáme cibuli, vymačkanou housku, nadrobno pokrájené kostičky slaniny,
majoránku a prolisovaný česnek. Nakonec k ingrediencím v míse přidáme nasekané kopřivy a
vše důkladně promícháme. Ochucenou masovou směs dáme do vhodné formy, pekáčku nebo
zapékací misky vymazané tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut pěkně
dozlatova.

KOKO TYČINKY
kokos 90 gramů (strouhaný), kokosový krém 85 mililitrů, vanilková esence, náhradní sladidlo
(stévie, podle chuti), Poleva: olej kokosový 4 lžíce, kakao 2 lžíce, vanilková esence.
Ve středně velké míse smíchejte kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií,
vzniklou směs pak položte na menší prkénko nebo malý plech vyložený pečicím papírem. Ze
směsi vyválejte asi 10 cm dlouhou a 2 - 3 cm vysokou placku obdélníkového tvaru, kterou
vložte na 2 hodiny do mrazáku. Připravte čokoládovou polevu. V menším hrnci na mírném
plamenu rozehřejte kokosový olej, poté hrnec odstavte z plamene a přidejte kakao,
vanilkovou esenci a stévii podle chuti. Směs důkladně promíchejte. Vzniklou polevu nechte vychladnout na pokojovou
teplotu.

26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31