Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JARNÍ SALÁT
1 ks hlávkového nebo ledového salátu, 1 ks svazku ředkviček, 1 ks malé červené cibule
Zálivka: 1 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, petrželka, cukr
Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, překrojíme na čtyři díly, pod tekoucí vodou dobře
propláchneme a necháme okapat. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka,
cibuli očistíme a také nakrájíme na tenká kolečka 3. Do mísy natrháme salát, přidáme
nakrájenou cibuli, ředkvičky a vše zlehka promícháme se zálivkou připravenou z oleje,
citrónové šťávy, mletého bílého pepře, cukru a na drobno nasekané petrželky.

JARNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA
1,5-2 l vody nebo zeleninového vývaru, 1 svazek petrželové a libečkové natě, 1 hrst
čerstvého nebo mraženého hrášku, 2 lžíce másla, 2 ks středně velké mrkve, 1 ks mladé
kedlubny, 1 ks pórku, 1 ks vejce, pepř, sůl. Můžete do polévky přidat jarní bylinky:
kopřivy, popenec, pampelišku apd…
Na rozehřátém másle orestujeme všechnu nakrájenou zeleninu. Zalijeme ji vývarem
nebo vodou, osolíme, opepříme a přidáme svazek zelených natí, vaříme do změknutí zeleniny. Vytáhneme natě a
přidáme vejce, které rozkvedláme v polévce vidličkou. Nakonec polévku dochutíme a přidáme posekané bylinky …
pažitku, libeček, petrželku.

JARNÍ KUŘÁTKO
1 ks celého kuřete, alobal nebo potravinářská fólie
Na marinádu: 60 ml pomerančové šťávy, 30 ml čerstvě vymačkané šťávy z limetky, 30
ml sójové omáčky, 60 g medu, 30 g na velmi jemno nasekaného zázvoru, 30 g
nasekané čerstvé bazalky, 2 ks jarní cibulky, 1 ks chilli papričky, špetka soli
Nejprve si připravíme marinádu, jarní cibulku nakrájíme na jemno, chilli papričku
zbavenou jadřince nasekáme na drobno, pomerančovou šťávu smícháme se sójovou
omáčkou, medem, pomerančovou kůrou, chilli papričkou a jarní cibulkou, dochutíme
nasekanou bazalkou, zázvorem a solí, zamícháme. Marinádu dáme do mísy a
vymácháme v ní naporcované kuře (několikrát kusy masa v marinádě otočíme, aby se
dostala všude). Mísu zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme do lednice na několik hodin marinovat. Gril rozpálíme na
střední žár, jednotlivé porce kuřete položíme na rošt grilu kůží dolů, zaklopíme víkem a grilujeme 12 minut, potom
maso otočíme, grilujeme dalších 12 minut, během pečení maso potíráme zbylou marinádou. Že je kuře hotové
poznáme, když zapíchnete vidličku hluboko do masa a vytékající šťáva bude čirá.

JARNÍ ZMRZLINA
Budete potřebovat jen 4 banány
Banány nakrájejte na kolečka a dejte do mrazáku. Ideálně je
položte na větší podložku, aby se neslepila k sobě. Podložku
dejte do sáčku, aby banán nenatáhl vůně dalších potravin v
mrazáku. Když kolečka zmrznou, rozmixujte je. Zmrzlinu můžete
hned jíst, ale bude už povolenější. Pokud ji máte rádi ledovou,
dejte banánový krém ještě zmrznout.
Čokoládová: 3 banány, 6 lžic čistého neslazeného kakaa, 4 lžíce smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo pravé
vanilky)
Jahodová zmrzlina: 3 banány, 1 hrnek nasekaných mražených jahod, 2 lžíce sladké smetany
Skořicová: 3 banány, 6 lžic kondenzovaného mléka, 1 lžička mleté skořice

MOUČNÍK MRAKY
Těsto: 1/4 l vody, 15 dkg cukr moučka, 15 dkg sádla, 15 dkg hladké mouky, 7
ks vajec
Na krém:1 litr mléka, 4 bal. vanilkové pudinky, malinko polohrubé mouky, 250
dkg másla, vanilkový cukr, cukr moučka, rum.
Dáme vařit mouku se sádlem a vodou, jakmile se sádlo rozpustí, vmícháme
mouku a nad ohněm mícháme asi 2 min.
Odstavíme a po jednom za stáleného míchání přidáme vejce. Vymažeme a
vysypeme dva plechy a těsto rozetřeme, dáme do vyhřáté trouby péct. Krém:
250 dkg másla a moučkový cukr šleháme a přidáme vychladlý pudink (mléko +
pudink + polohr. mouka), přidáme vanilkový cukr a trošku rumu. Na vychladlou
placku natřeme krém a přiklopíme druhou plackou.

24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29