Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2016
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
400 g listů medvědího česneku, 0,5 l olivového oleje, sůl
Natrhané listy medvědího česneku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nožem listy
pokrájíme na tenké proužky. Do mixéru nalijeme olivový olej, postupně sypeme nakrájený česnek, až
je směs hladce rozmixována a má kašovitou konzistenci. Na závěr podle chuti pastu přisolíme. Plníme
do skleniček, každou na vrchu zakápneme olivovým olejem, uzavřeme a skladujeme v lednici.

RIZOTO S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
150 g rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže), 50 ml suchého bílého vína, 450 ml
zeleninového vývaru, 1 šalotka, 25 g másla, 10 g parmazánu, svazek medvědího
česneku, olej, sůl, pepř.
Šalotku nakrájíme najemno a zpěníme ji na rozehřátém oleji. Přidáme rýži, krátce
orestujeme, přilijeme bílé víno a na mírném plameni necháme veškerou tekutinu
odpařit. Abychom dosáhli „kašovitější“ konzistence, která je charakteristická pro italská rizota, musíme se připravit
na to, že si v další fázi postojíme u sporáku. K orestované rýži přilijeme asi naběračku vývaru, promícháme a
necháme vyvařit. Přidáme další naběračku, znovu promícháme a opět necháme odpařit. Takto postupujeme tak
dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat cca 15-18 minut), měla, byl být uvařená tzv. al dente, na skus
(uvnitř zrnek rýže pociťujeme tvrdší jádro). Před podáváním rizoto zjemníme čerstvým máslem, dochutíme solí a
pepřem a dokončíme najemno nasekaným medvědím česnekem a strouhaným parmazánem. Ozdobit je můžeme
třeba petrželí.

SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata. Listy
medvědího česneku omyjte, a nakrájejte nadrobno. Do mísy k němu přidejte omytá a nakrájená
rajčata, přidejte olivový olej, sůl a pepř.

POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor, 50 g
šalotky, 50 g suchého bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl, pepř z mlýnku.
Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme
vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme
smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme
kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním

našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parní
troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží
tvar, ale není ztuhlé.

SELSKÁ OMELETA
400 gramů zeleniny: brambory, mrkev, žampióny, zelí, papriku, hrášek a cibuli, olej, vejce
3 kusy, sůl, pepř, petržel hladkolistá (do omelety a na ozdobu), medvědí česnek, sýr
(tvrdý, nastrouhaný)
Nejdříve na pánvičce orestujte směs zeleniny. Pak si připravte klasický základ pro vaječnou
omeletu (rozšlehejte 3 vejce s 3 polévkovými lžícemi vody, přidejte špetku soli a pepře a
většinu nasekané petržele a medvědí česnek). Základ vlijte na rozpálenou pánev, posypte nastrouhaným sýrem,
orestovanou zeleninou a nechte ztuhnout. Pokud to zvládnete, můžete omeletu pomocí talíře otočit a krátce
zapéct i z druhé strany. Podávejte posypané zbylou petrželkou.

POMERANČOVÝ DORTÍK
pomeranče 3 kusy, vejce 4 kusy, mouka pšeničná hladká 100 g, cukr krupice 70 g,
dětská krupice 80 g, sůl,
máslo (na vymazání plechu), mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Na pomerančový přeliv: pomeranče 3 kusy, cukr krupice 70 g.
Na těsto omyjeme jeden pomeranč důkladně teplou vodou a nastrouháme z něj dvě
lžičky kůry. Nasypeme ji do mísy, přidáme žloutky a cukr a ušleháme hustou pěnu.
Vmícháme do ní krupičku a šťávu vymačkanou ze všech tří pomerančů a necháme 10 minut stát. Mezitím
ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, opatrně ho navršíme na žloutkovou hmotu, navrch nasypeme hladkou
mouku a směs opatrně pomocí vařečky překládáme ze strany na stranu, dokud se všechny přísady nespojí.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm, vložíme do trouby vyhřáté
na 190 °C a pečeme 20 - 25 minut. Mezitím připravíme pomerančový přeliv. Šťávu ze všech pomerančů a cukr
smícháme v kastrůlku a povaříme na hustý sirup. Upečený piškot vyjmeme z trouby a buď, ho připraveným
sirupem přelijeme celý, nebo až jednotlivé dílky na talířcích.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24