Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ZELENÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
1 lžíce olivového oleje, 1 pórek, bílá část nakrájená na kolečka, zelené konce na tenké
plátky, 1 svazek jarní cibulky, nakrájené, 2 malé cukety, omyté, podélně rozčtvrcené a
nakrájené na plátky, 350 g oloupanyć h brambor, nakrájené na 1,5cm kostky, varný typ A,
800 ml zeleninového vyv́ aru, 150 g mraženého hrášku, sůl a mletý pepř na dochucení.
V polévkovém hrnci zahřejte olej a na mírném ohni opékejte bílou část pórku, jarní cibulku a cukety. Po 5
minutách přisypte brambory, krátce osmahněte a zalijte je horkým vyv́ arem. Vařte 10–15 minut doměkka a
potom přidejte hrášek. Vařte další tři minuty, odstavte a dochuťte. Podávejte s jemně pokrájenou zelenou částí
pórku.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY
balení hlívy ústřičné, větší cibule, máslo, červená paprika nebo gulášová paprika, kmín,
pepř, sůl, majoránka, hladká mouka, česnek.
Na másle si zpěníme cibulku, mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu (šetří čas i
energii), k cibulce přidáme kmín, majoránku, papriku a zasmažíme. Přisypeme mouku,
zamícháme a zalijeme horkou vodou z konvice. V tuto chvíli musíme rychle rozmíchat metličkou, aby se nám v
polévce nevytvořily hrudky… Vznikne polo hustá polévka, kterou dochutíme česnekem, solí a pepřem. Nakonec do
polévky přisypeme na nudličky nakrájenou hlívu a dále již nevaříme, aby se hlíva nerozvařila… Podáváme s
čerstvým pečivem.

PIKANTNÍ TOPINKY S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
8 krajíců chleba (může být i toustový), 200 g nivy, 80 g másla, 4 stroužky česneku, 8
větších kloboučků hlívy ústřičné, 1-2 lžíce mléka nebo smetany, drcený kmín, sůl, tuk na
smažení chleba a opečení hub.
Připravíme si pomazánku utřením jemně nastrouhané nivy s máslem a lisovaným
česnekem. Podle potřeby ji můžeme trochu naředit mlékem nebo smetanou. Osmažíme
topinky a udržujeme je teplé. Kloboučky hlívy osolíme, vydatně okmínujeme a opečeme je na oleji dočervena.
Topinky mažeme pomazánkou a navrch klademe opečené houby. Podáváme teplé.

KUŘECÍ KAPSA PLNĚNÁ FÍKY A S HLÍVOU
4 kuřecí prsní řízky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 4 lžíce olivového oleje,
2 malé čerstvé vepřové klobásky, zbavené střívka, 1 hrnek nahrubo
pokrájené hlívy, 10 fíků, 4 lžíce medu, kousek másla.
Troubu předehřejte na 180 °C. Prořízněte kuřecí řízky, ale nedokrojte a
rozevřete jako knihu. Přes plastovou fólii rozklepejte, ale nepotrhejte. Osolte
a opepřete. V pánvi na 1 lžíci olivového oleje opékejte rozdrobenou klobásu
dozlatova a během opékání větší kousky vařečkou rozmačkejte na menší.
Přendejte do mísy a dejte stranou. Do horké pánve nasypte hlívu, nalijte 1 lžíci oleje, osolte a opékejte doměkka.
Pak přidejte 4 pokrájené fíky a společně opékejte další 2–3 minuty. Pánev odstavte, obsah přidejte ke klobásové
směsi, opepřete podle chuti, promíchejte a nechte vychladnout. Na polovinu rozklepaného kuřecího řízku dejte
čtvrtinu nádivky, maso zarolujte a spíchněte párátkem nebo ovažte kuchyňským provázkem. Stejným způsobem
připravte další tři závitky. Rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje v nádobě vhodné i do trouby. Kuřecí kapsy opečte ze
všech stran dozlatova. Dejte do trouby a pečte 20 minut. Vyjměte z trouby a z pánve. Na servírovacím talíři
pokrm ozdobte přepůlenými fíky prohřátými v medu a přidejte kousek másla.

KYNUTÉ VDOLKY
250 ml teplé vody, 30 g másla, rozpuštěného a vychladlého, 2 lžíce rumu, 1 lžíce
citronové šťávy, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky strouhané citronové kůry + špetka soli,
500 g hladké mouky + 2 lžičky sušeného droždí, olej na smažení. NA OZDOBU: šlehaný́
tvaroh, marmeláda, moučkový cukr
Suroviny vložte do pekárny a zapněte program Těsto. Po vykynutí z těsta vytvarujte 20
kuliček, udělejte do nich prstem důlek a nechte na vále ještě asi 30 minut kynout.
Obnovte důlek, ve fritovacím hrnci rozpalte olej (nebo ho nalijte vyšší vrstvu do kastrolu
či pánve) a vdolky vložte stranou s důlkem do oleje. Přikryjte pokličkou, 5 minut smažte, pak odkryjte, vdolky
obraťte a dosmažte i po druhé straně. Nechte je okapat na ubrousku a ozdobte.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26