Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

Je čas půstu, zde máte několik bezmasých receptů:

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY
1 květák, rozdělený na růžičky, 3 vejce (je možné přidat žloutky a z bílků ušlehat sníh),
hrst strouhanky, hrst hladké mouky, sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek podle libosti,
olej nebo sádlo na smažení.
Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut. Nechte důkladně okapat
a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku,
česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké
placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran
dozlatova. Osušte na papírové utěrce. Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami,
čerstvyḿ chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

ČOČKOVÝ SALÁT
cibulka jarní 1 svazek, paprika 3 kusy, okurky sterilované 8 kusů (sladkokyselé), čočka
červená 400 gramů (uvařená)
Na zálivku: nálev z okurek 1,5 decilitrů, olej olivový 1 lžíce, hořčice dijonská 1 lžička,
cukr, sůl, bylinky 1 lžíce (nasekané najemno). Cibulky očistíme, nakrájíme na tenká
kolečka a nasypeme do mísy. Papriky zbavíme semínek, nakrájíme je spolu s okurkami
na kostičky a přidáme do mísy. Pak uvařenou čočku a promícháme. Nálev z okurek prošleháme s olejem a hořčicí
a zálivku ochutíme cukrem, solí a bylinkami. Salát přelijeme zálivkou, opatrně promícháme a necháme 1 hodinu
odležet v chladu.

PEČENÉ BRAMBORY S VEJCEM
brambory 4 kusy (velké, pečené), olej olivový, rajčátka cherry 250 gramů, špenát
250 gramů (listový), vejce 4 kusy, sůl, pepř mletý, sýr Feta 120 gramů (nebo
balkánský, na posypání).
V pánvi zahřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, přidáme omytá cherry rajčátka a
pomalu je opečeme ze všech stran, dokud nejsou měkká. Přidáme oprané listy
špenátu, necháme je jen zavadnout, vše osolíme a opepříme. V další pánvi vytřené
olivovým olejem usmažíme z vajec čtyři volská oka, osolíme je a opepříme. Aby se
oka na brambory dobře umístila, okraje bílku při smažení částečně přehneme ke
žloutku. Upečené brambory opatrně podélně nařízneme do hloubky dvou třetin a

případně je ještě uvnitř osolíme. Naplníme je špenátem, pak rajčátky a nakonec volskými oky. Nakonec je
posypeme rozdrobeným sýrem a ihned podáváme.

ŠPENÁTOVÉ TAŠTIČKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA
brambory 300 gramů (předem uvařené ve slupce), mouka pšeničná polohrubá
7 lžic, žloutek 2 kusy, sůl, mouka (na vál), máslo (na přelití). Na náplň:
špenát 200 gramů (mražený) cibule 1 kus, máslo 2 lžíce (na náplň),
strouhanka 1 lžíce (nasucho opražená), pepř 1 špetka, sůl 1 špetka.
Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Osmahněte ji na rozehřátém másle,
přidejte mražený špenát a duste doměkka. Směs ochuťte solí a pepřem a
zahustěte podle potřeby opraženou strouhankou. Náplň nechte vychladnout.
Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno nebo prolisujte, přidejte mouku,

žloutky a půl lžičky soli a vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na plát a vykrajujte z něj
kolečka. Na každé položte trochu náplně, přehněte a okraje dobře přimáčkněte k sobě. Taštičky vložte do vroucí
osolené vody a vařte 5 - 7 minut. Pak je sceďte, rozdělte na porce a přelijte rozpuštěným máslem.

MRKVOVÝ KOLÁČ
Lískové ořechy 100 g, Mrkev 120 g, 3 Vejce celá, cukr bílý 80 g.
Nasucho opražíme 100 g lískových oříšků, odrhneme je v prstech ze slupky a
nastrouháme nebo pomeleme. V míse ušleháme do pěny 80 g třtinového
cukru a 4 žloutky. Nastrouháme 120 g mrkve na jemném struhadle, 4 bílky
ušleháme do tuhého sněhu. Do žloutkové pěny postupně vmícháme oříšky,
mrkev i sníh. Pečeme na 150 stupňů 30 minut. Vychladlý koláč ocukrujeme.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23