Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MASOPUSTNÍ HODOVÁNÍ

UZENÉ S HRACHOVOU KAŠÍ
500 g sušeného hrachu, zeleného či žlutého, případně směsi obou; den
předem namočte do studené vody, 150 ml plnotučného mléka nebo 12%
smetany, sůl na dochucení, 700–800 g kuchyňsky upraveného uzeného
masa (rolka, uzené krůtí maso apod.), 2–3 lžíce másla nebo sádla na
opečení masa a cibulky, 1 cibule, nakrájená na kolečka, kostičky nebo
klínky.
Namočený hrách povařte na mírnějším plameni doměkka; trvá to půl až
třičtvrtě hodiny. Vody stačí jen tolik, aby byl hrách pokrytý – lépe se provaří. Měkký hrách prolisujte přes jemné
síto (tím jej zbavíte nadýmavých slupek), osolte a ještě pyré zjemněte trochou mléka nebo smetany do kávy.
Uzené opláchněte pod tekoucí studenou vodou (domácí uzené tolik proplachovat nemusíte) a pak je v hrnci zalijte
horkou. Krátce povařte, aby se vyplavil přebytek uzenářské soli. Maso sceďte, nechte oschnout a potom ho
nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo a dvě tři minuty na něm opékejte uzené. Pak ho
vyjměte, vsypte cibulku a také ji opečte. Podávejte s hrachovou kaší. Kuchyňsky připravené uzené také můžete
podávat jen povařené (nejjemnější způsob je nahřátí v páře). Místo tučnějšího vepřového klidně použijte uzené
krůtí maso nebo libovou šunku. Máslo či sádlo nahraďte při smažení olivovým olejem.

BRAMBOROVÁ JELÍTKA
1 kg brambor, 200 g polohrubé mouky, 2 cibule, pokrájené na drobno, 1
paličku česneku, 1 vejce, 2 lžíce sušené majoránky, sůl, pepř a kmín na
dochucení, 1 sklenici světlého piva na podlévání jelítek při pečení, nebo
(záleží na vás), 2 lžíce sádla či oleje na vymazání pekáče, střívka –
přírodní nebo umělá.
Přírodní střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou, nevyčištěná je třeba
řádně vydrhnout solí. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a
nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte
mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.
Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka. Tady rozhodně není na škodu mít co nejpočetnější družinu
pomocníků... Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte
zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit. Správná jelítka by měla měřit zhruba půl metru a být
hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí
piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut. Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem
(pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi
deseticentimetrové kousky.

KOBLIHY
1/2–3/4 l vlažného mléka, 70 g droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 100 g másla,
5 žloutků, 5 lžic rumu tuzemáku, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíci strouhané
kůry z citronu, 1 kg hladké mouky a 100 g hrubé + na vysypání plechu, špetka
soli, 1/2 kg zavařeniny nebo makové či jiné oblíbené náplně, 1/2 l oleje na
smažení.
Do hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vidličkou promíchejte a
nechte v teple vzejít kvásek. Máslo se žloutky a zbylým cukrem utřete ve velké
míse a přidejte rum, vanilkový cukr a citronovou kůru. Do mísy prosijte mouku, vlijte vzešlý kvásek a zbylé mléko.
Vařečkou všechno zpracujte tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. Těsto poprašte trochou mouky, přikryjte
utěrkou a nechte na teplém místě, kde netáhne, 30 až 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak těsto znovu
prohněťte a vyválejte asi na dvoucentimetrovou tloušťku. Nožem postupně odkrajujte takové množství, aby se
vám výsledný koblížek vždy vešel do dlaně; budou to kousky o průměru zhruba 3 cm. Palcem je ještě trochu
povytáhněte na placku a doprostřed dejte lžíci náplně. Utvořte uzlíček, nahoře těsto pevně spojte a spojenou částí
dolů položte na pomoučený plech s pečicím papírem nebo na utěrku a dejte znovu do tepla. Nechte ještě půl
hodiny kynout. Mezitím nalijte do hlubšího kastrůlku tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a olej rozpalte.
Zda je tuk dostatečně horký, poznáte díky jednoduchého triku: vhozená kostička chleba v něm zezlátne, než
napočítáte do čtyřiceti. Koblihy vkládejte tak, aby se nedotýkaly. Obrátí se buď samy, nebo jim můžete pomoci
vařečkou či naběračkou. Když stejnoměrně zezlátnou, máte hotovo.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25