Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

AVOKÁDO
Již několik let jej můžete vidět na pultech našich obchodů, ale většina z nás neví co s tím a vlastně je to vůbec
dobré?
Avokádo má jak specifickou a na ovoce málo sladkou chuť, tak velmi zajímavou máslovou konzistenci.
Právě z toho důvodu se dá multifunkčně využít, a je to přímo žhavý adept na kuchařské experimenty.
Avokádo má pro použití do receptů jednu velkou výhodu, můžete ho kombinovat se sladkými i slanými
ingrediencemi.
Mimo to všechno, je ale avokádo také výživová bomba. Je považováno za jeden z nejvýživnějších plodů vůbec.

Jedna z mnoha výhod avokáda je, že je velmi tučné. Zní to jako paradox, ale avokádo obsahuje velké množství
zdravých nenasycených tuků.
Díky tomu má lahodnou máslovou chuť, a přesto vaší figuře neuškodí, protože tyhle tuky se neumí ukládat jako
tělesný tuk.
K redukčním jídelníčkům se doporučuje ale hlavně proto, že spousta lidí při nižším energetickém příjmu do sebe
nedovede dostat všechny potřebné živiny. No a avokádo jich obsahuje neskutečné množství!
Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně
draslíku, hořčíku, fosforu i železa. Mimo jiné zde najdete i vápník a draslíku pak obsahuje dokonce
více než pověstný banán. Naleznete v něm i lecitin, který je známý jak v kosmetice, tak
doporučovaný při kardiovaskulárních onemocněních nebo osobám s poruchami nervového systému,
lecitin zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky.
Mimo to má taky skvělý vliv na mozek, zvyšuje vaši koncentraci. A taky prospívá i vašim játrům a
pomáhá jim vyrovnat se s příjmem alkoholu. Avokádo je tak ideální pochoutkou ke sklence vína.
Dále avokádo obsahuje luthein chránící před degenerativními onemocněními očí, kyselinu listovou
podporující zdraví mozku a antioxidant glutathion posilující imunitní systém.

8 TIPŮ, JAK SI S AVOKÁDEM PORADIT V KUCHYNI

1. Zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla Doporučujeme přidat i špetku pepře a soli
2. Můžete z něj připravit taky různé pomazánky, třeba v kombinaci s vejci
3. Udělejte z něj doplněk do salátů. Skvěle se hodí do lososového nebo do salátu s krevetami
4. Nahraďte jím dresink. Klasicky ho nakrájejte na plátky a dejte do sendvičů právě místo dresinku nebo
majonézy. Stejně tak i v salátech místo dresinků můžete použít avokádo, ochucené třeba citronem
5. Připravte z něj oblíbený dip guacamole. Pokud máte rádi trochu pikantní jídlo, určitě si ho dejte s chilli
papričkami a limetkou
6. Výborná jsou také ovocná smoothie. Stačí rozmixovat avokádo s trochou vody, čerstvými či mrazenými
malinami, jahodami nebo borůvkami a dosladit medem
7. Pokud je příprava nejrůznějších specialit váš koníček, jistě vás taky zaujme použití avokáda jako přísady do
domácího sushi
8. Ze sladkých variací pak slaví největší úspěch kakaové kombinace. Rozmixujte avokádo s medem, kvalitním
kakaem a banánem, a blesková čokoládová pomazánka je na světě

JAK POZNAT, ŽE JE AVOKÁDO ZRALÉ?
Zkontrolovat kvalitu avokáda je nutné již v obchodě, protože doma už může být pozdě. Je pochopitelně možné v
obchodě koupit ještě nedozrálé kusy a ty následně nechat dozrát až doma, ale je potřeba s tím počítat, neboť s
nedozrálými kusy není možné ihned pracovat v kuchyni.
Jednou z možností je avokádo ohmatat/pomačkat a zkontrolovat jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je
nedozrálé. V případě, že je jakoby kašovitě měkké, je přezrálé a prakticky zkažené. Správně zralý kus je lehce
měkký a pružný. Plod ohmatávejte s citem a jemně, nikoliv silou, není to kokosový ořech. Ke správnému
posouzení zralosti plodu touto metodou je ale nutné mít trochu zkušeností a ne každý musí mít hned dobrý odhad
na to, co už je, nebo naopak už není ideální měkkost.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24