Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 07/2017
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 7/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RYBÍ PLACIČKY
300 g vařeného rybího filé, 250 g uvařených brambor, 200 ml strouhanky, 2 lžíce
rozpuštěného másla, 1 lžíce usekané zelené petrželky, 2 ks vejce, mletý černý pepř, sůl
Uvařené rybí filé nasekáme na menší kousky, smícháme s prolisovanými brambory,
petrželkou, rozšlehanými žloutky. Osolíme a okořeníme pepřem. Vytvarujeme malé
placičky, ty obalíme v rozšlehaných bílcích a ve strouhance, po obou stranách je
osmažíme na rozehřátém másle dozlatova.

ŠKVAŘENÉ SÁDLO PRO DANEČKA
200 g a více sádla - dá se koupit v řeznictvích jako řemenové sádlo, smaltová nádoba.
Sádlo nakrájíme na drobné kostičky a škvaříme (na mírném ohni restujeme) ve smaltové
nádobě. Přestane-li pěnit, je dostatečně vyškvařené. Ještě teplé je přecedíme přes síto a
oddělíme škvarky. Chceme-li mít sádlo po vyškvaření chutné, přidáme do něho během
škvaření kousek tymiánu a za chvíli vyjmeme. Můžeme přidat nakrájenou cibuli a
nakrájené jablko. Vše necháme v sádle, až se přeškvaří a potom procedíme. Sádlo při škvaření nestříká, vložíme-li
do něho kousek chlebové kůrky. Husí sádlo škvaříme s přidáním špetky majoránky nebo tymiánu, případně i s
kouskem jablka. Vyškvařené sádlo pak přecedíme přes hustší síto. Má příjemnou chuť.

JOGURTOVÉ PLACKY PLNĚNÉ SÝREM
3 hrnky (200 ml) hladké mouky, 1 hrnek jogurtu, 1 vajíčko, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1/2
lžičky jedlé sody, 1 lžíce oleje. Náplň: 300 g strouhaného sýra, 1 vajíčko. Na potření: 100 g
másla, sušený česnek.
Jogurt, olej, vejce, sůl a cukr v míse prošleháme metlou. Postupně zapracujeme i mouku,
smíchanou s jedlou sodou a těsto necháme 20 minut odpočinout. Sýr nastrouháme nahrubo a
smícháme s druhým vajíčkem (sýr můžete použít jakýkoliv, přidat bylinky....) Těsto vyklopíme
z mísy, rozdělíme na osm bochánků, ty vyválíme na tenko a naplníme sýrem - jako buchty. Ty potom spojem dolů
na pomoučněném vále opět rozválíme na půlcentimetrové placky. Postupně pečeme na rozpálené suché -
nemaštěné - pánvi z obou stran, placky se při pečení nafouknou, povyskočí. Po upečení potřeme každou placku
rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali sušený česnek. Můžeme podávat i s jogurtovým dipem.

LUČINA Z TVAROHU A ZAKYSANÉ SMETANY
2 měkké tvarohy (normální vaničkový měkký tvaroh), 2 zakysané smetany.
V misce promícháme tvarohy a smetany. Do cedníku dáme utěrku, vyklopíme do ní
obsah misky a vše vložíme do hlubší nádoby. Necháme odkapat 24 hodiny přikryté v
lednici. Nahoře je pak hustá a čistá "lučina"- na rozdíl od té jogurtové je hustá, vydrží v
této konzistenci dlouho. Dáváme na pečivo, do pomazánek, ale i na sladko do krémů
(zkoušela jsem místo mascarpone).

TRDELNÍK
500 g polohrubé mouky, 120 g tuku nebo sádlo s máslem, 200 g ořechů, 40 g droždí, 2
lžíce cukru, 4 ks žloutky, 1 ks vejce na potření, mléko, sůl, máslo na potření
Z mouky, cukru, žloutků, rozpuštěného tuku a v mléce vykynutého kvásku vypracujeme
hladké, ne příliš tuhé těsto. Z vykynutého těsta vyválíme dlouhé válečky, roztlačíme je na
plocho a navineme na pomaštěné dřevěné válečky zvané „ trdlo „ jako na trubičku.
Navinuté se nechají opět vykynout, potřou se rozkvedlaným vejcem, posypou rozsekanými
ořechy a pečou se na železné speciální čtyřnožce nad žhavým dřevěným uhlím. Při pečení
se trdelníky potírají máslem. Zlatavé válečky se z válečku sejmou a pocukrují. Podávají se
překrájené na větší kolečka nebo kroužky a jsou výborným zákuskem k vínu.
Doma těsto navinete na zavařovací sklenice, obalené alobalem a pečete ve vyhřáté troubě.

SALÁT COLESLAW
1/2 hlávky zelí, 2 mrkve, 1 malá cibule, 2 lžíce olivového oleje, 100 g majonézy, 100
g bílého jogurtu nebo smetany, citron, lžička hořčice, cukr, sůl, bílý pepř.
Zelí nakrouháme na jemno, prosolíme, zakápneme olejem, necháme chvíli odstát a
potom rukou promačkáme.
Mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme na jemno a obojí přidáme k zelí. Připravíme si
zálivku, vše promícháme a necháme chvíli odležet.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21