Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 07/2016
P. 14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

BRAMBOROVÉ TĚSTO – ZÁKLADNÍ TĚSTO
cca 150 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 700 g větších moučných brambor, den
předem uvařených ve slupce, 1 vejce + 1 žloutek, 2 lžíce solamylu, sůl na dochucení.
Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse
nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte
do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte mouku, krupičku a solamyl. Nejprve
vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby
podsypávejte trochou mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné
těsto. Pozor: Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než
uvádí recept, protože brambory mohou mít různou savost.

BRAMBOROVÉ PLACKY
Základní těsto vyválejte plát a vykrajujte kolečka, či čtverečky. Smažte na pánvi na oleji či
sádle. K plackám se hodí skvěle špenát nebo česnek krerý lehce opečete v másle.

BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní pár zrnek soli. Ze základního těsta
vytvarujte taštičky (ty můžete plnit povidly) nebo větší oválné placky. Opatrně je
spouštějte do vroucí vody; zkontrolujte, jestli se nepřichytily u dna. Povařte deset až
patnáct minut a pak jeden kousek rozkrojte, abyste viděli, zda je těsto už uvařené
(nelepí). Servírujte sypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

BRAMBOROVÉ NOČKY
Do velkého hrnce dejte vařit vodu s několika zrnky soli. Ze základního bramborového
těsta lžičkou odkrajujte noky a ozdobte je pomocí zubů vidličky. Noky vsypte do vody,
promíchejte, aby se nepřichytily a neslepily. Vařte asi deset minut; jakmile začnou nočky
stoupat k hladině, jsou uvařené. Podávejte se žampiony dušenými na másle, přelité
kysanou smetanou a taveným sýrem a sypané natí z cibulky.

BRAMBOROVÉ ŠLEJŠKY
Ze základního těsta vypracujte malé válečky a dejte vařit. Šlejšky vkládáme do vroucí
osolené vody. Po vložení opatrně odlepíme ode dna, až vyplavou, vaříme ještě aspoň 2-3
minuty. Vyndáme cedníkem, necháme okapat, dáme do mísy, pokápneme olejem nebo
dáme kousek másla a protřepeme, aby se pomastily a zůstaly oddělený.
Šlejšky na slano: podáváme s opečenou cibulkou a uzeným, nebo jen s opečeným
pόrkem na másle. Nebo se strouhankou: V pekáči osmažíme strouhanku na sádle nebo
na másle a uvařené šlejšky se strouhankou promícháme. Takto připravené bramborové šlejšky podáváme.
Šlejšky na sladko:
Opečená strouhanka: Na pánev nalijeme trošku oleje, až je dostatečně rozehřátý, nasypeme strouhanku a za
stálého míchání strouhanku osmažíme do zlatova. Necháme ji zchládnout a potom smícháme s moučkovým
cukrem. Šlejšky podáváme s mákem a cukrem a polité máslem, nebo s tvarohem a višňovou marmeládou nebo
strouhaným perníkem.

BRAMBOROVÉ KOBLÍŽKY
Do základního těsta přidejte dvě lžíce krupicového cukru a sáček prášku do pečiva a
rozválejte na plát vysoký asi dva centimetry. Skleničkou vykrajujte kolečka a menší
sklenkou nebo formičkou vypichujte středy. V kastrůlku nechte rozehřát vyšší vrstvu
oleje, a když je horký, vkládejte do něj koblihy. Při smažení musejí plavat a trochu
nabýt. Nechte odsát přebytečný tuk a podávejte sypané cukrem.

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19