Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 07/2016
P. 13
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

RUKOLA
Má pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou
zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši
imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru
(její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky),
jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte.
Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji
odlišuje od ostatní listové zeleniny. Pokud okusíte mladé
lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší
lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu -
povařte a servírujte je jako špenát.
Rozhodnete-li se zařadit rukolu do svého jídelníčku, uděláte
jen dobře. Tyto střapaté lístečky totiž více než kterákoliv

jiná listová zelenina obsahují velké množství vitaminu C a betakarotenu. Navíc jsou spolehlivým lékem proti
únavě a snížené imunitě. Nicméně i konzumace rukoly má svá specifika - zvyšuje chuť k jídlu. Takže pokud si
v restauraci objednáte salát s rukolou, počítejte s tím, že váš žaludek bude požadovat ještě nějaké to sousto
navíc.
Rukolu si určitě dopřejte v případě, že máte problémy s játry. Rostlinka je totiž pomáhá detoxikovat a
zároveň slouží i jako taková malá "čistička" krve. Proto při konzumaci rukoly počítejte s tím, že je mírně
močopudná a projímavá.
Rukola patří mezi brukvovitou zeleninu (stejně jako například kapusta, ředkvička, hořčice nebo řeřicha). Ta je
známá tím, že obsahuje velké množství izotiokyanátů, které chrání tělo před rakovinou.
Využití rukoly v kuchyni
Rukolu můžete přidat do pomazánek, zeleninových salátů či italských jídel. Vynikající je s rajčaty, česnekem,
bazalkou, ale zachutná vám i v kombinaci se sladkým ovocem - pomeranči, ananasem. Tuto zeleninu však můžete
servírovat i k masům, rybám či mořským plodům jako teplou přílohu - lístky orestujete na olivovém oleji s plátky
česneku.

rukolové pesto: Perfektní na špagety nebo brambory, ale hlavně levnější než bazalková
varianta. Umixujte 100g rukoly s 50g lískových ořechů, dostatečným množstvím olivového
oleje, 2 stroužky česneku a kouskem nastrouhaného parmazánu nebo jiného vyzrálého
sýra. Jezte ke špagetám.
Skladování rukoly
Pokud víte, že rukolu ihned nespotřebujete, můžete ji zamrazit nebo naložit do olivového oleje (a to buď celou,
nebo ve formě pesta).
Účinky rostliny: posílení obranyschopnosti organismu (imunity), únava, anorexie, nechutenství, nechuť k jídlu
nemoci jater, detoxikace, "čistí krev", zadržování vody v těle - močopudný účinek, zácpa, projímavé účinky.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18