Page 37 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2019
P. 37
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2019

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

FAZOLOVÁ POLÉVKA
2 lžíce olivového oleje, 2 velké cibule, nakrájené nahrubo, 3 bobkové listy, špetka mletého koriandru, 2 bílé papriky,

nakrájené na kousky, 2 červené kapie, nakrájené na kousky, 1 menší
cuketa, nakrájená na půlkolečka, 3 stroužky česneku, drcené, 1 lžíce
passaty, 2 menší brambory, oloupané a na kostky, 1,5–2 litry
zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 velká vyzrálá rajčata,
spařená, oloupaná a nakrájená na plátky, 1 zelená chilli paprička,
nasekaná (nemusí být), 2–3 jarní cibulky, nakrájené na plátky, a hrst
nasekaného koriandru a/nebo kopru k podávání.
Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a
mletý koriandr, až se rozvoní. Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je
opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně
opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou
brambory skoro měkké. Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina. Nakonec
polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou,
koriandrem a/nebo koprem.

DUŠENÁ LÍČKA S KAPUSTOU
5-6 ks hovězích líček, 2 ks středně velké mrkve, 1 ks větší cibule, 8 ks kuliček černého pepře, 5 ks kuliček nového

koření, 2 ks bobkové listy, petrželová nať, voda, pepř, olej, sůl. Na kapustu: 1 ks hlávka
kapusty, 1 ks větší cibule, 4-5 ks stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, vinný ocet,
voda, kmín, olej, sůl
Očištěná, opraná a důkladně oschlá líčka osolíme a pak zprudka opečeme na oleji ze
všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo, klidně přímo v hrnci, kde je budeme dusit. K
líčkům přidáme přepůlenou cibuli, očištěné, oškábané mrkve rozkrájíme na větší špalíky
a koření, podlijeme vodou tak do 2/3 výšky masa. Zaklopíme a dusíme, na mírném
zdroji tepla 90 minut doměkka. Maso vytáhneme a šťávu přecedíme, pak ji vrátíme zpět
do hrnce a zahustíme jíškou, aby byla hustější, nebo jen poprášíme moukou, jak kdo
má rád, chvíli zahuštěnou šťávu na přelití povaříme. Maso vrátíme zpět do hrnce.
Připravíme si kapustu; očištěnou nadrobno pokrájenou cibuli orestujeme na oleji spolu s
kostičkami slaniny, přidáme nastrouhanou kapustu, kmín, prolisovaný česnek,
zasmahneme, za stálého míchání. Zastříkneme octem, osolíme, dle potřeby podlijeme vodou a podusíme doměkka,
opět, pod pokličkou, občas kapustu zamícháme. Podáváme s brambory.

POHANKOVÁ POMAZÁNKA
150 g pohanky, sůl, 50 g másla, 200 g jemného tvarohu, 3 stroužky česneku,
drcené, 1/4 pórku nebo 1 jarní cibulka, nakrájená najemno, čerstvé pečivo,
opečené rajče, kapie, pórek nebo petrželka kudrnka, na ozdobení. Pohanku
uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka, trvá to zhruba 35
minut. Nechte ji vychladnout a poté ji rozmixujte s máslem, tvarohem a
česnekem dohladka. Dochuťte solí a vmíchejte pórek nebo jarní cibulku.
Pomazánku namažte na pečivo a ozdobte plátky rajčat, proužky papriky,
tenkými proužky pórku nebo petrželkou.

MAKOVNÍK
400 g mletého máku, 200 g moučkového cukru, 250 ml šlehačky 31 %, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce
polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, 2 lžičky mleté skořice, 4 ks vejce

Na citronovou polevou: 200 g moučkového 3x prosetého cukru, cca 4
lžíce šťáva z jednoho menšího citronu, 1 lžíce horké vody, 1 lžička oleje
Celá vejce vymícháme s moučkovým cukrem do husté bílé pěny,
přidáváme na střídačku mák a šlehačku. Mouku prosejeme společně s
práškem do pečiva a skořicí, přidáme do vaječné pěny, nezapomeneme
na rum. Pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme
hrubou moukou. Těsto vyrovnáme stěrkou do formy a dáme do trouby
vyhřáté na 180 °C péci cca 20 minut, poté teplotu v troubě snížíme na
160 °C a dopékáme ještě cca 20 minut, špejlí zkusíme, zda máme
hotovo. Na mřížce necháme vychladnout. Ozdobíme citronovou polevou;
do hladké lesklé konzistence vymícháme citronovou šťávu spolu s horkou vodou, olejem a moučkovým cukrem, podle
potřeby přidáme cukr nebo naopak citronovou šťávu.

37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42