Page 36 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2019
P. 36
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2019
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
BEDRNÍK ANÝZ
Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá rostlina z čeledi miříkovité (Apiaceae) pocházející ze
Středozemí a Malé Asie. Dnes se pěstuje na Balkáně, Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, ve
Středomořských státech. Je koření i lék
používaný už ve starověku.
Anýz je výborným prostředkem
podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen
anýzu zabraňuje páchnutí z úst. V trávícím
traktu působí spasmolyticky. Jeho použití
je vhodné i v pediatrii. Podporuje tvorbu
mateřského mléka, do nějž se jeho účinky
také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče,
urychluje trávení, omezuje plynatost.
Působí proti střevním katarům, křečím
trávicího traktu.
Jeho použití je mnohostranné. Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy, červeného zelí.
Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům, k rybám.
Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Vyrábějí se
z něj likéry, je součástí léčivých čajů při nadýmání a odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje
je.
Anýz je neodolatelnou pochoutkou pro myši. Ve středověku byl bedrník považován za účinný lék proti
moru. Zpívá se o něm v lidové písni Babí rada: “Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat,
nebudeme mřít - tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník.”
Má sladce kořeněnou chuť a vůni a pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel,
přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a
alkoholických nápojů (anýzovka, absint apod.). Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot
pourri, velký význam má též v aromaterapii, kde se z něj získává éterický olej s mnohými léčivými účinky.
Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes jejich výtažek najdeme v některých ústních
vodách nebo pastách na zuby. Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce. Tento nápoj se
podává např. lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky. Podobně působí i silice,
uvolňované do vzduchu z éterického oleje, přidaného do aromalampy.
Lék proti kašli a nachlazení - Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají také pro
léčení nemocí dýchacích cest. Obsahované látky totiž rozpouštějí usazený sekret, pomáhají odkašlávání a
uvolňují nosní dutiny. I aromaterapie s použitím éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný
efekt anýzu je navíc v boji s nachlazením a infekčními chorobami posílen antibiotickými vlastnostmi, působí
hlavně proti některým druhům baktérií.
Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným
působením.
Recept na anýzový čaj - nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe lehce podrcených) na šálek vroucí vody a
necháme 10-15 minut odstát, scedíme, užíváme v případě potřeby, nejvíce však 3x denně. Odvar: 2
polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 10 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne). Odvar má
silnější účinek než nálev, 0.5l jako denní dávka úplně postačí
36
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
BEDRNÍK ANÝZ
Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá rostlina z čeledi miříkovité (Apiaceae) pocházející ze
Středozemí a Malé Asie. Dnes se pěstuje na Balkáně, Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, ve
Středomořských státech. Je koření i lék
používaný už ve starověku.
Anýz je výborným prostředkem
podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen
anýzu zabraňuje páchnutí z úst. V trávícím
traktu působí spasmolyticky. Jeho použití
je vhodné i v pediatrii. Podporuje tvorbu
mateřského mléka, do nějž se jeho účinky
také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče,
urychluje trávení, omezuje plynatost.
Působí proti střevním katarům, křečím
trávicího traktu.
Jeho použití je mnohostranné. Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy, červeného zelí.
Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům, k rybám.
Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Vyrábějí se
z něj likéry, je součástí léčivých čajů při nadýmání a odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje
je.
Anýz je neodolatelnou pochoutkou pro myši. Ve středověku byl bedrník považován za účinný lék proti
moru. Zpívá se o něm v lidové písni Babí rada: “Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat,
nebudeme mřít - tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník.”
Má sladce kořeněnou chuť a vůni a pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel,
přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a
alkoholických nápojů (anýzovka, absint apod.). Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot
pourri, velký význam má též v aromaterapii, kde se z něj získává éterický olej s mnohými léčivými účinky.
Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes jejich výtažek najdeme v některých ústních
vodách nebo pastách na zuby. Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce. Tento nápoj se
podává např. lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky. Podobně působí i silice,
uvolňované do vzduchu z éterického oleje, přidaného do aromalampy.
Lék proti kašli a nachlazení - Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají také pro
léčení nemocí dýchacích cest. Obsahované látky totiž rozpouštějí usazený sekret, pomáhají odkašlávání a
uvolňují nosní dutiny. I aromaterapie s použitím éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný
efekt anýzu je navíc v boji s nachlazením a infekčními chorobami posílen antibiotickými vlastnostmi, působí
hlavně proti některým druhům baktérií.
Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným
působením.
Recept na anýzový čaj - nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe lehce podrcených) na šálek vroucí vody a
necháme 10-15 minut odstát, scedíme, užíváme v případě potřeby, nejvíce však 3x denně. Odvar: 2
polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 10 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne). Odvar má
silnější účinek než nálev, 0.5l jako denní dávka úplně postačí
36