Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 6/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PEČENÉ KUŘE NA ZÁZVORU
1 celé kuře, 3 lžíce strouhaného zázvoru, 4 lžíce medu, 2 lžíce sójové
omáčky, chilli paprička, 4 stroužky česneku, šťáva z ½ citronu, olej, sůl
Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno
nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce
oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily.
Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a
připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete
propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme
marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti
kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

ZÁZVOROVÝ ČAJ
Čerstvý zázvor (max. 4 gramy), citronová nebo pomerančová šťáva, med, skořice,
hřebíček. Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící
vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti
citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí
přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku. Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé
tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu. Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití,
mohly by podráždit žaludeční stěnu.

KANDOVANÝ ZÁZVOR
1 díl čerstvého zázvoru, 1 díl vody, 1 díl cukru
Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor
dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a
necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a
můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě
smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.
Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.

NAKLÁDANÝ ZÁZVOR
450 g čerstvého zázvoru (čím méně bude vysušený, tím lépe), 1 lžíce soli, 375 ml
rýžového octa, 200 g krupicového cukru
Zázvor omyjte a oškrabejte pomocí lžičky či oloupejte. Nakrájejte nebo nakrouhejte ho na
dlouhé tenké plátky (jde to i v robotu). Nasolte je a nechte hodinu stát v misce. Pak je
osušte papírovými utěrkami a dejte do sterilizované zavařovací sklenice. V rendlíku
přiveďte k varu ocet důkladně smíchaný s cukrem a hned směsí zalijte plátky zázvoru. Zdá-li se vám zázvor příliš
houževnatý, krátce jej v nálevu povařte. Nechte vychladnout. Už po půlhodině můžete ochutnat. Sklenici zavřete
a skladujte v chladničce.

POMERANČE SE ZÁZVOREM
4½ pomeranče, 6 kousků kandovaného zázvoru, 125 ml javorového sirupu
Kůru ze čtyř pomerančů včetně bílé slupky odkrájejte ostrým nožem. Vzniklou kouli z
dužiny nakrájejte podél blanek oddělujících jednotlivé dílky na plátky (filátka) nebo
příčně na kolečka a naaranžujte na čtyři hlubší talířky nebo do mělkých misek tak,
aby se vzájemně trochu překrývaly. Vymačkejte šťávu z poloviny zbývajícího
pomeranče a jemně nakrájejte kousky kandovaného zázvoru. Obojí vložte do
džbánku a zalijte javorovým sirupem. Důkladně promíchejte. Zázvorovou omáčku přelijte přes plátky pomerančů.
Připravený dezert nechte asi půl hodiny odležet při pokojové teplotě, aby se šťávy a chuti prolnuly.

ZÁZVOROVÝ PUDINK
750 g očištěných jablek, 2 vanilkové pudinkové prášky, kousek čerstvého zázvoru,
citronová šťáva, cukr, 200 ml vody. Oloupaná jablka nakrájím na kostky, zázvor oškrabu
lžičkou a nakrájím velmi drobně. Dám do rendlíku, podstříknu asi deci vody a pod
pokličkou rozdusím. Když se jablka začínají rozpadat, ochutnám, přidám šťávu z půlky
nebo celého citronu – záleží na kyselosti jablek, případně přisladím tak polévkovou lžicí
cukru (med ne). Ve druhé deci vody rozmíchám dva pudinkové prášky, vliji do horkých
jablek a asi minutu dvě povařím. Vliji do vodou vypláchnuté misky nebo do tvořítek. Tento jednoduchý a
odlehčený jablečný pudink chutná při nemocech z nachlazení – chladí a je lehce štiplavý do krku, což je příjemné
třeba při rýmě, a tak.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23