Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2017
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 6/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ZÁZVOR
Zázvor je po staletí používán při léčbě rozličných onemocněních. Nyní se o
něj zajímají vědci a z různých koutů světa přicházejí hlášení o zázračných
výsledcích při léčbě nemocí. Zde jsou popsány účinky této silné rostliny:
Zázvor možná bude silnou zbraní v boji s touto chorobou. Studie vedená
na univerzitě při Michigenském centru pro výzkum rakoviny zjistila, že
prášek zázvoru způsobuje smrt ve všech rakovinných buňkách vaječníků,
do kterých byl dopraven.
Zázvor může zpomalit růst rakoviny tlustého střeva, účinný při
léčbě ranní nevolnosti jako vitamín B6, při léčbě nevolnosti
spojené s pohybem (v autě, letadle, na lodi...), má protizánětlivé vlastnosti a je silným přírodním
analgetikem. Přírodní prostředek proti pálení žáhy. V tomto případě se nejčastěji užívá ve formě
čaje.
Zázvor má dlouhou tradici při přírodní léčbě chřipky a nachlazení. Mnoho lidí též zjistilo, že zázvor
pomáhá i při střevní chřipce a při otravě jídlem, což není překvapením vzhledem k příznivým
účinkům zázvoru na trávicí trakt.
Může poskytnout úlevu od migrény, jelikož má schopnost zastavit v krevním řečišti prostaglandiny,
které vyvolávají migrénu a záněty.
V čínské medicíně je zázvorový čaj s hnědým cukrem používán k léčbě menstruačních křečí.
Studie prováděná na krysách trpících cukrovkou zjistila, že pokud krysy užívaly zázvor, tak u nich
docházelo k mnohem menšímu výskytu komplikací na ledvinách (diabetická nefropatie - poškození
ledvin)

Zázvor pomáhá při:
Špatné trávení
Plynatost
Nadýmání a břišní diskomfort
Syndrom dráždivého tračníku
Nevolnost
Chladné končetiny
Vysoký cholesterol
Ateroskleróza
Aktivní látky:
Gingeroly.

Kontraindikace a interakce:
Zamezte vysoké dávky během těhotenství. Dávejte pozor při užívání
antikoagulačních léků. Zázvor může zvýšit vstřebávání léků. Konzultujte
užívání všech léků s lékařem.

Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem.
Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, kachního a
vepřového masa, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako
přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka
ochucených limonád.

Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada
do kořenících směsí.
Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové
nápoje, příloha k sushi.
Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a
má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako
potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný
zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22