Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 06/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

RYCHLÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA
5 ks - středně velký pórek, sůl, mletý pepř, 1 vejce, máslo, 2-3 lžíce hladké
mouky, 3 lžíce oleje, 2 kostky masoxu. Pórky očistíme, povadlé části
odstraníme, podélně je rozkrojíme a propláchneme, aby mezi jednotlivými
vrstvami nebyla nečistota, a pokrájíme je nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej
a trochu másla na zjemnění, vsypeme mouku a lehce ji osmahneme
dozlatova. Pak ji zalijeme studenou vodou, přidáme masox, dobře
rozmícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky vsypeme nakrájený a
propláchnutý pórek a vaříme asi 15 minut doměkka. Ochutíme solí a pepřem.
Kdo má rád, může přidat smetanu na zjemnění. Vařící polévku sejmeme z ohně, vyklepneme do ní vejce, hned
vidličkou rozšleháme a nakonec přidáme jemně nakrájenou petrželku. Do polévky můžeme při podávání přidat
nadrobno nakrájenou houstičku lehce osmaženou na másle nebo na směs másla s olejem.

ŘÍZKY CHUDÝCH
4 vejce, 10 dkg šunky, 10 dkg eidamu, 4 lžíce strouhanky, 2 - 3 plátků
chleba. Nejprve si připravíme misku, do které rozklepneme vajíčka. Pak
přidáme strouhanku a obojí rozmícháme vidličkou. Poté nakrájíme šunku a
sýr na malé kousky a vmícháme je do vajec se strouhankou. V pánvi si
rozžhavíme olej. Do oleje vložíme plátek chleba a rozetřeme na něj část
těstíčka. Po chvíli chléb otočíme a dosmažíme dozlatova. Řízky chudých
ihned podáváme. Můžeme je doplnit čerstvou zeleninou nebo zeleninovým
salátem.

SÝROVÝ CHLEBÍČEK
100 g hroznového vína, 500 g měkkého tvarohu, 125 g másla, 200 g sýru
niva, 250 g plátkového sýra eidam, 100 g šunky. Na ozdobu: mletá sladká
paprika, pistáciové oříšky. Podle chuti: 1 - 2 lžice čerstvé petrželové natě,
mletý bílý pepř, sůl, olej. Plísňový sýr niva jemně nastrouháme. Loupané
pistácie usekáme najemno. Kuličky hroznového vína omyjeme a osušíme.
Omytou petrželovou nať jemně usekáme. Chlebovou formu vytřeme olejem
a vyložíme potravinovou folií. Změklé máslo vyšleháme s tvarohem a
nastrouhaným sýrem niva. Náplň osolíme, opepříme a promícháme s
usekanou petrželkou. Dno a stěny připravené formy vyložíme částí
plátkového sýra. Dno poklademe asi 1/3 šunky a na ni naneseme polovinu sýrové náplně, do které zatlačíme
polovinu hroznů. Vrstvy opakujeme a vše zakončíme poslední třetinou šunky a plátky sýra. Takto připravený
chlebíček necháme přes noc ztuhnout v lednici. Sýrový chlebíček s hroznovým vínem vyklopíme z formy,
ozdobíme červenou paprikou a oříšky. Nakrájíme na porce a podáváme s bagetou.

HORKÁ KRÉMOVÁ ČOKOLÁDA
2,5 kelímku smetany ke šlehání, 1 ks chilli paprička, 300 g hořké čokolády, 3 - 4 lžíce
třtinového cukru. Na ozdobu: smetana, chilli paprička
Chilli papričku rozkrojíme a vydlabeme semínka. Čokoládu nalámeme na kostičky a společně
se smetanou za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Vmícháme cukr a přidáme chilli
papričku, necháme chvíli probublat. Papričku vyjmeme. Krémovou čokoládu rozdělíme do
mističek nebo hrníčků, ozdobíme chilli papričkou napíchnutou na párátku a těsně před
podáváním pokapeme smetanou. Čokoládu podáváme horkou, doplníme jen o lžičku.

DOMÁCÍ ČOKOLÁDOVÝ TERMIX
1 vanička tvarohu, 1 sáček kakaového pudinku, 2 lžíce cukru, 0,5 l mléka
Zahřejeme mléko, do kterého vysypeme pudinkový prášek, připravíte klasický
pudink (po zhoustnutí vaříme 2 minuty). Hotový pudink sundáme ze zdroje tepla
a vmícháme do něj tvaroh nejlépe pomocí ručního šlehače. Dezert přisladímě a
dochutíte dle chuti, například kakaem. Nakonec "termix" rozdělíme do misek a
necháme úplně vychladnout.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17