Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 05/2016
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MASOPUSTNÍ MENU

MASOPUSTNÍ PEKÁČ
Vepřový vývar 150 ml, Sůl, Pepř mletý, Vepřový bůček, Vepřový po 100 g, 4 ks Vinná
klobása, 120 g Krkovice – uzená nebo jiného uzeného masa po 100 g.
Plátky bůčku osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, podlejeme částí vývaru a pečeme
v troubě 20 minut. Během pečení 1x otočíme. Porce klobásky stočíme a dvěma
špejlemi pod 90° úhlem propíchneme, aby zůstaly stočené.
Po 20 min. pečení bůčku přidáme k němu klobásu a plátky uzeného masa, dolejeme
vývar a dopékáme při 190 °C, dokud klobáska nedostane pěknou barvu a maso je
měkké. Na 1 porci podáváme plátek bůčku, plátek masa a 1 stočenou klobásku.
Podáváme s dušeným kysaným zelím a brambory.

ŠKVARKOVÉ PLACKY
500 g hladké mouky, sůl + hrubá mořská sůl na posypání, 4 žloutky, 1 lžíce krupicového
cukru, 1 kostka čerstvého droždí, 250 ml mléka, 3–4 lžíce sádla, 350–400 g vepřovyć h
škvarků.
Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed vyklepněte
žloutky, přisypte cukr, rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a vše
promíchejte a zpracujte těsto. Větší část škvarků překrájejte, menší část umelte. Přidejte
do těsta a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Nechte asi hodinu kynout na
dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z
těsta utvořte placky velikosti dlaně, potřete je rozpuštěnyḿ sádlem a posypte hrubou solí.
Pečte dorůžova asi 20 minut.

MASOPUSTNÍ KOBLIHY
125 ml vlažného mléka, 20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí, 40 g
krupicového cukru, 280 g hladké mouky, špetka soli, 60 g másla, 2
lžíce rumu tuzemáku, 4 žloutky, 2 lžičky zakysané smetany,
jahodový nebo meruňkový džem, olej a sádlo (1 : 1) na smažení.
Do tří čtvrtin mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku
mouky a nechte vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka
(přilévejte postupně), cukru, soli, nakrájeného másla, rumu,
žloutků, kvásku, zakysané smetany a mouky (vše kromě mléka o
stejné pokojové teplotě) zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte
vykynout (cca 45 minut). Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.
Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka (mohou mít i okolo 10 cm v průměru) těsně vedle sebe, aby
nebylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nepřežeňte to, koblihy by se při
smažení topily). Zbylá kolečka dokrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje důkladně přitlačte a ještě
jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Okraje tak budou hladké a opravdu pevně spojené.
Nechte 15–30 minut kynout na válu spodní stranou nahoru a přikryté utěrkou. Koblihy smažte v hlubší vrstvě tuku
3 minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a bez pokličky smažte
3 minuty z druhé strany. Do tuku dávejte tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného
místa. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. Na závěr je pocukrujte.

ZELNÉ PLACKY
250 ml polotučného mléka, 2 vejce, z bílků ušlehejte sníh,
lžička soli, 140 g hladké mouky, olej nebo máslo na opékání
placek, 1/3 menší hlávky bílého zelí.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, v misce smícháme žloutky se
solí, mlékem a moukou, přidáme na proužky nakrájené zelí a
lehce vmícháme sníh z bílků. Na rozpálené pánvi pečeme
placky.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17