Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2018
P. 9
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 4/2018

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně, takže po celý rok.
JAPONSKÉ HOUBY SHIMEJI
Japonské houby shimeji si stále častěji nacházejí místo v kuchyních po celém světě. Spolu s houbami shii-take a enoki
patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Český název houby je líhovec moučný (Hypsizygus
tessulatus).
V Japonsku se jí přezdívá „plážová houba“, protože obvykle vyrůstá na kmenech spadaných stromů na okraji pláží.
Známá je ve dvou variantách - bílé a hnědé. Tento druh hub obsahuje látky, které pomáhají brzdit růst nádorových
buněk, zlepšují stav alergií a astmatu a jsou prospěšné při diabetu. Zároveň posilují imunitní systém organismu a
znásobují jeho samo-uzdravovací schopnost.
Kuchyňsky je velice jednoduše zpracovatelná, podle dr. Aleše Víta – autora několika publikací o houbách v kuchyni ji
stačí krátce orestovat na másle a mírně osolit „…je skvělý, šťavnatý, křehký a velechutný“…
Syrové jsou pro někoho mírně nahořklé chuti, většina receptů je doporučuje krátce tepelně upravit. Řadu receptů
najdete na internetu.
U nás se jedná především o pěstovanou tržní houbu. Panu Františkovi Brabencovi na Smržovce trvalo téměř dva roky,
než se mu podařilo vyčistit kulturu z „trosek“ houby, kterou přivezl známý z Thajska. Jedná se v naší lokalitě o
ojedinělý úspěch, neboť houby nebyly vypěstovány z koupené sadby, ale skutečně složitou metodou (vegetativní
množení) z plodnice, nalezené v přírodě. Vyčistit kulturu houby, najít vhodný substrát, ve kterém najde podmínky pro
další růst vyžaduje spoustu času, trpělivosti a zkušeností s pěstováním exotických hub.

Bílá forma na Smržovce vypěstovaných japonských hub shimei, (čti šimej)

František Brabenec pěstuje především hlívu ústřičnou, královskou a u nás známější japonskou houbu shii-také. Vyloženě
jako “koníčka“ ale vyzkoušel i pěstování asi patnácti dalších druhů hub. Před několika lety sklízel doma v květnu podzimní

václavky a nachystal řadu dalších houbařských překvapení, které s velkou radostí chodím fotit…
Text upraven z internetu,
Foto: P. Hampl

9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14