Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2017
P. 21
IJAČKY LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2017

LOUŽNICKÉ TRADICE

K zimnímu období
vždy patřila
zabijačka. Ve
většině domů
v naší obci, byl
chlívek a v něm
jedno či dvě
prasata. Ta se
dovezla jako
selátka z místního
JZD a po celý čas,
od pozdního jara
do zimy, se
vykrmovala zbytky z domácností, vařenými bramborami a
šrotem.
Všichni chovatelé si s chutí obhlíželi svoje i sousedovi
prasátka a těšili se na čas zabijačky. Když nastal čas
zabijačky, nikdy se na sousedy nezapomnělo a vždy se
roznášela „výslužka“ na ochutnání, prdelačka – zabijačková
polévka, jelita, jitrnice a tlačenka.
Každý měl svého oblíbeného řezníka, každý řezník měl svoje
vyhlášené jelita, jitrnice a tlačenku a každá hospodyně byla
ráda, když jí maso naporcoval přesně podle jejího přání a
přesně tak, aby to měla v mrazáku po ruce. V době kdy
ještě nebyli mrazáky, tak se maso zavařovalo do sklenic.
Proto se v dřívějších dobách zabijačky konaly výlučně v
zimních mrazivých měsících, kdy bylo možné množství sádla,
masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe uchovat. Z tohoto
důvodu se v tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce
svatebních hostin, při nichž vedle ovarů, jitrnic, jelit a
pečeného masa nesměly chybět ani na sádle smažené
kobližky, šišky a boží milosti.
Dnes, už se staré zvyky zabijaček tolik nedodržují, ale
hlavně v době mrazáků a mrazicích boxů, se zabijačky
mohou konat celoročně. Ostatně si k ní ani nemusíte
žádného pašíka vykrmovat. Jednoduše v řeznictví zakoupíte
třeba jen očištěnou půlku prasete a zabijačku si kdykoliv
uděláte jenom z ní.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26