Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2016
P. 15
ŽNICKÉ TRADICE

ZABIJAČKY
K zimnímu období vždy patřila zabijačka. Ve většině domů
v naší obci, byl chlívek a v něm jedno či dvě prasata. Ta se
dovezla jako selátka z místního JZD a po celý čas, od
pozdního jara do zimy, se vykrmovala zbytky z domácností,
vařenými bramborami a šrotem.
Všichni chovatelé si s chutí obhlíželi svoje i sousedovi
prasátka a těšili se na čas zabijačky. Když nastal čas
zabijačky, nikdy se na sousedy nezapomnělo a vždy se
roznášela „výslužka“ na ochutnání, prdelačka – zabijačková
polévka, jelita, jitrnice a tlačenka.
Každý měl svého oblíbeného řezníka, každý řezník měl svoje

vyhlášená jelita, jitrnice a tlačenku a každá hospodyně
byla ráda, když jí maso naporcoval přesně podle jejího
přání a přesně tak, aby to měla v mrazáku po ruce.
V době kdy ještě nebyli mrazáky, tak se maso
zavařovalo do sklenic. Proto se v dřívějších dobách
zabijačky konaly výlučně v zimních mrazivých měsících,
kdy bylo možné množství sádla, masa, ale hlavně
výrobků z vnitřností lépe uchovat. Z tohoto důvodu se v
tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce svatebních
hostin, při nichž vedle ovarů, jitrnic, jelit a pečeného
masa nesměly chybět ani na sádle smažené kobližky,
šišky a boží milosti.
Dnes, už se
staré zvyky
zabijaček
tolik
nedodržují,
ale hlavně v
době
mrazáků a
mrazicích
boxů, se
zabijačky mohou konat celoročně. Ostatně si k ní ani
nemusíte žádného pašíka vykrmovat. Jednoduše v
řeznictví zakoupíte třeba jen očištěnou půlku prasete a
zabijačku si kdykoliv uděláte jenom z ní.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20