Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2016
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

POLÉVKA Z ČERNÉHO KOŘENE
300 g černého kořene, 50 g másla, 1 vejce, petržel podle chuti, citron na ochucení, trochu
smetany, sůl
Kořeny očistěte, nakrájejte na plátky a vařte v osolené vodě nebo v masovém vývaru
doměkka, přidejte světlou jíšku. Polovinu kořenových plátků prolisujte přes síto, přidejte
rozsekanou zelenou petržel, žloutek a trochu smetany. Nakonec můžete ještě přidat kousek másla. Ochuťte
citronem

CHLEBÍČKY Z ČERNÉHO KOŘENE À LA HUMR
0,5 kg černého kořene, 2 dkg majonézy, citron
Syrový kořen oškrábejte a nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s
majonézou a namažte na plátky bílé veky. Ozdobte čtvrtinou kolečka citronu. Chutí i
vzhledem jsou k nerozeznání od humrových chlebíčků.

ZAPEČENÝ ČERNÝ KOŘEN
800 g černého kořene, 60 g másla, ocet, 200 g šunky nebo salámu, 4 vejce, 2 dl
mléka, petrželka, sůl, 100 g sýra
Kořen oškrábejte a ovařte v okyselené vodě. Nakrájejte ho na kolečka, narovnejte
do máslem vymazaného pekáčku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku či uzeninu a
vložte do vyhřáté trouby. Po pěti minutách rozšlehejte vejce s mlékem, petrželkou,
solí a nastrouhaným sýrem. Nalijte na směs kořene s uzeninou a zapečte dorůžova. Podávejte dle libosti, nejlépe
s brambory a salátem.

ŠPALDOVO-ŽITNÝ CHLÉB
Na jeden bochníček:
120 g špaldové mouky, 100 g žitné mouky, 150 ml teplé vody (odstátou převařenou), 3 lžíce olivového oleje, 1
lžíce medu, 1 lžička soli, 1 lžička anýzu, 1/2 lžičky kmínu, 2 ks větší syrové brambory, 1/2 ks kostky čerstvého

droždí.
Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle brambory. Smíchejte med s
droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15
minut vzejít. Do mísy prosejte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s
droždím, zbytek vody i olej a promíchejte. Vymačkejte přebytečnou vodu z
nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto. Hněťte 5-10
minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto
je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě
nechte hodinu kynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál,
uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod
utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu. Pečte v předehřáté
troubě na 180°C cca 40 minut.

SALÁT Z ŘEPY
500 g červené řepy, 150 g zakysané smetany, 150 g majonézy, 5 ks sterilovaných
kyselých okurek, 4 ks natvrdo uvařených vajíček, mletý černý pepř, citronová
šťáva, cukr krystal, sůl
Omytou neoloupanou řepu uvaříme ve vodě doměkka, po vychladnutí ji oloupeme
a nakrájíme na drobné kostičky, nebo nastrouháme hodně na hrubo, pokapeme
šťávou z citrónu. Na kostičky nakrájíme vejce a sterilované okurky. Vše spolu
promícháme, okořeníme pepřem a solí, zalijeme zakysanou smetanou a
majonézou. Znovu vše promícháme, dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Necháme chvíli v lednici odležet.

ČERVENÁ ŘEPEA S VAJÍČKEM A DOMÁCÍ TATARKOU
3 pečené řepy, oloupané, 3 slepičí vajíčka natvrdo uvařená.
Tatarka: 200 ml mléka, cca 400 ml oleje, 4 kapary, 1 cibule, 2 nakládané okurky, 1
lžíce plnotučné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, podle potřeby cukr.
Do vysoké nádoby nalijeme mléko, vložíme ponorný mixér a lehce přiléváme olej,
dokud není směs hustá.
Přidáme citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř a najemno nakrájené kapary, cibuli a
okurku. Vše důkladně promícháme a necháme odležet.
Na talíř nakrájíme červenou řepu, vajíčka a přidáme tatarku.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20