Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2016
P. 14
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČERNÝ KOŘEN
Černý kořen je pěstován jako dvouletka pro stonky, květní pupeny a květy a jako jednoletka pro široký válcovitý
kořen. Je mrazuvzdorný.

Latinský název je Scorzonera hispanica a
lidový: Hadí mord španělský
Hadí mord je původní od střední a jižní
Evropy až po Sibiř; znali jej Řekové a
Římané, i když neměli příliš zájem o jeho
pěstování. Do Anglie se dostal kolem roku
1560 a do Severní Ameriky kolem roku 1806.
V Evropě se hojně pěstuje a je oblíbenou
zimní zeleninou. Listy se používají jako
krmení pro housenky bource morušového.
Odborný název hadí mord španělský souvisí s
vírou našich předků, že s černým kořenem se
dají zabíjet hadi. Jak? Kořen se jim strčí do
tlamy.
Tuto pochoutku si dopřávají hlavně v
Holandsku, Polsku a Belgii. U nás se množí
odrůda 'Libochovický'.

Kořeny se pečou, dusí, dělají se z nich krokety, kaše a smaží se jako hranolky nebo se zapékají se strouhankou a
sýrem. Svou chuť si černý kořen nejlépe uchová při vaření. Když jej nakrájíte, zhnědne a proto jej ponořte do
vody s trochou citrónové šťávy.
Vaří se 25 minut ve slané vodě se lžičkou mouky. Po uvaření jej oloupejte, polijte rozpuštěným máslem a posypte
petrželkou. Mladé puky se mohou přidávat syrové do salátů.

Léčivé účinky:
Obsahuje vitamíny C, E, B1, B2 a provitamín A, z minerálních látek hodně vápníku, hořčík, železo,
mangan, měď, fosfor a zinek. Je velmi dobře stravitelný a pro svůj obsah účinných látek se hodí pro šetřící
diety, pro diabetiky, revmatiky a nebo k zotavení střevní mikroflóry po léčbě antibiotiky či střevní chřipce. Léčí i
chronické záněty močových cest a ledvinové kaménky. Povzbuzuje látkovou výměnu (metabolismus), je vhodný

při ekzému, dně a revmatismu, ale také při
osteoporóze, zlomeninách a problémech s klouby,
protože vyživuje klouby i kosti.

Nejlepší je jako doplněk stravy, při zlomeninách a
dalších akutních problémech denně 1-2 porce, u
ostatních nemocí stačí jíst 2-3x týdně jako doplněk
léčby. Můžeme pít také čaj, není však tak účinný jako
pojídání čerstvého kořene, zato se dá uvařit kdykoli a
můžeme ho pít dlouhodobě. Pro sušení se kořeny
sbírají pozdě na podzim, očistí se, oloupou a
nastrouhají, poté se rychle usuší nejlépe v pekáčku
na topení. I listy mají léčivé účinky, používají se ve
formě obkladu na bolestivé klouby při artróze a
revmatismu.

Nálev z černého kořene - 2 kávové lžičky sušeného kořene zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 2 minuty vařit,
10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně.
Obklad z černého kořene - čerstvé listy podrtíme válečkem, aby pustily šťávu, přiložíme na bolestivé místo a
převážeme plátnem. Necháme působit nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19