Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2015
P. 9
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KŘENOVÁ POLÉVKA
5 lžic másla, 20 g rozmixovaného toustového chleba (3 lžíce), 2 šalotky, nakrájené
nadrobno, 1,5 l zeleninového vývaru, 450 g brambor, oloupaných a nakrájených na
kostičky, 200 g čerstvého křenu, jemně strouhaného, + na dochucení, 200 ml
smetany ke šlehání, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje + na ozdobení,
100 g tmavého chleba (nejlépe Negrill), 100 g uzených kuřecích prsíček či stehen,
pažitka na ozdobení. Na másle asi minutu opékejte rozmixovaný toustový chleba a
šalotku. Zalijte vývarem, přisypte křen a vařte 40 minut. Přidejte brambory a vařte
dalších 20 minut, až budou měkké. Rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce. Vmíchejte smetanu, osolte a
opepřete, případně přiostřete čerstvým křenem a už jen prohřejte. Až do tohoto bodu můžete připravit den
předem a uchovat v chladu. Tmavý chleba i uzené kuřecí maso nakrájejte na kostky. Obojí opékejte v pánvi na
oleji asi 5 minut, až chleba bude křupavý a maso dozlatova. Ohřejte polévku, případně ji rozřeďte dalším
vývarem. Rozdělte do misek či talířů a posypte opečeným chlebem a masem, případně ozdobte kapkou oleje a
pažitkou.
VEPŘOVÉ ZÁVITKY S JABLKY A KŘENEM
4 vepřové kotlety bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 150 g mascarpone, 4
lžíce strouhaného křenu (i víc), 150 g kvalitní anglické slaniny, na plátky, 1
červené jablko, zbavené jádřince, na měsíčky, 150 ml smetany ke šlehání, 1
lžička škrobu (nemusí být), bramborová kaše k podávání
Vepřové kotlety odblaňte a přes potravinářskou fólii rozklepejte dotenka.
Osolte a opepřete z obou stran. Jednu stranu silně pomažte mascarpone,
hustě posypte křenem, mírně přitlačte a poklaďte slaninou. Na ni položte
měsíček jablka a sviňte. Spíchněte párátkem a naklaďte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso
zasypte zbývající pokrájenou slaninou a jablkem. Mírně podlijte smetanou a pečte asi 30–45 minut dozlatova a
doměkka. Před koncem do šťávy přidejte zbylou smetanu, podle chuti dosolte a případně zahustěte škrobem
rozmíchaným ve dvou lžičkách studené vody. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší nebo s vařenými
bramborami.
UZENÉ MASO V TĚSTĚ
1 uzená rolka, 1 balíček listového těsta, 1 vejce, sůl.
200 g žampionů, 2 cibule, 2 lžíce másla, sůl, kmín a petrželka.
Uzené maso vložíme do studené vody, pět minut povaříme, pak vodu slijeme,
maso zalijeme čistou vařící vodou a vaříme ho do změknutí. Mezitím očistíme
žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, lehce na něm
osmahneme cibuli, přidáme žampiony, mírně osolíme, pokmínujeme drceným
kmínem a osmahneme. Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na
obdélník, potřeme ho osmahlými žampiony a posypeme nasekanou petrželkou.
Přidáme uvařené, okapané a zchladlé maso a těsto nahoře uzavřeme, aby bylo pevně přilnuté na maso. Potřeme
rozšlehaným vejcem, vložíme do pekáčku a pečeme do zlatohnědé
pekáčku a pečeme do zlatohnědé
JABLKOVÉ CRUMBLE S PUDINKOVOU POLEVOU
Na těsto: 300 g másla, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 2 jablka, 4 lžíce
cukru krystal, 200 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru.
Na pudink: 300 ml plnotučného mléka, 300 ml tučné smetany ke šlehání, 2
vanilkové lusky, 4 žloutky, 4 lžíce cukru krystal. Troubu předehřejte na 200
stupňů Celsia.
100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na
kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut,
dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte
do malé zapékací mísy.
Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité
těsto (drobenku).
Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut. Na pudink dejte do hrnce mléko,
smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím
vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do
čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z
ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.
9
KŘENOVÁ POLÉVKA
5 lžic másla, 20 g rozmixovaného toustového chleba (3 lžíce), 2 šalotky, nakrájené
nadrobno, 1,5 l zeleninového vývaru, 450 g brambor, oloupaných a nakrájených na
kostičky, 200 g čerstvého křenu, jemně strouhaného, + na dochucení, 200 ml
smetany ke šlehání, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje + na ozdobení,
100 g tmavého chleba (nejlépe Negrill), 100 g uzených kuřecích prsíček či stehen,
pažitka na ozdobení. Na másle asi minutu opékejte rozmixovaný toustový chleba a
šalotku. Zalijte vývarem, přisypte křen a vařte 40 minut. Přidejte brambory a vařte
dalších 20 minut, až budou měkké. Rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce. Vmíchejte smetanu, osolte a
opepřete, případně přiostřete čerstvým křenem a už jen prohřejte. Až do tohoto bodu můžete připravit den
předem a uchovat v chladu. Tmavý chleba i uzené kuřecí maso nakrájejte na kostky. Obojí opékejte v pánvi na
oleji asi 5 minut, až chleba bude křupavý a maso dozlatova. Ohřejte polévku, případně ji rozřeďte dalším
vývarem. Rozdělte do misek či talířů a posypte opečeným chlebem a masem, případně ozdobte kapkou oleje a
pažitkou.
VEPŘOVÉ ZÁVITKY S JABLKY A KŘENEM
4 vepřové kotlety bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 150 g mascarpone, 4
lžíce strouhaného křenu (i víc), 150 g kvalitní anglické slaniny, na plátky, 1
červené jablko, zbavené jádřince, na měsíčky, 150 ml smetany ke šlehání, 1
lžička škrobu (nemusí být), bramborová kaše k podávání
Vepřové kotlety odblaňte a přes potravinářskou fólii rozklepejte dotenka.
Osolte a opepřete z obou stran. Jednu stranu silně pomažte mascarpone,
hustě posypte křenem, mírně přitlačte a poklaďte slaninou. Na ni položte
měsíček jablka a sviňte. Spíchněte párátkem a naklaďte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso
zasypte zbývající pokrájenou slaninou a jablkem. Mírně podlijte smetanou a pečte asi 30–45 minut dozlatova a
doměkka. Před koncem do šťávy přidejte zbylou smetanu, podle chuti dosolte a případně zahustěte škrobem
rozmíchaným ve dvou lžičkách studené vody. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší nebo s vařenými
bramborami.
UZENÉ MASO V TĚSTĚ
1 uzená rolka, 1 balíček listového těsta, 1 vejce, sůl.
200 g žampionů, 2 cibule, 2 lžíce másla, sůl, kmín a petrželka.
Uzené maso vložíme do studené vody, pět minut povaříme, pak vodu slijeme,
maso zalijeme čistou vařící vodou a vaříme ho do změknutí. Mezitím očistíme
žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, lehce na něm
osmahneme cibuli, přidáme žampiony, mírně osolíme, pokmínujeme drceným
kmínem a osmahneme. Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na
obdélník, potřeme ho osmahlými žampiony a posypeme nasekanou petrželkou.
Přidáme uvařené, okapané a zchladlé maso a těsto nahoře uzavřeme, aby bylo pevně přilnuté na maso. Potřeme
rozšlehaným vejcem, vložíme do pekáčku a pečeme do zlatohnědé
pekáčku a pečeme do zlatohnědé
JABLKOVÉ CRUMBLE S PUDINKOVOU POLEVOU
Na těsto: 300 g másla, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 2 jablka, 4 lžíce
cukru krystal, 200 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru.
Na pudink: 300 ml plnotučného mléka, 300 ml tučné smetany ke šlehání, 2
vanilkové lusky, 4 žloutky, 4 lžíce cukru krystal. Troubu předehřejte na 200
stupňů Celsia.
100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na
kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut,
dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte
do malé zapékací mísy.
Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité
těsto (drobenku).
Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut. Na pudink dejte do hrnce mléko,
smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím
vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do
čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z
ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.
9