Page 29 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2019
P. 29
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2019

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

CELEROVÁ POLÉVKA S NIVOU A OŘECHY
1 bulva celeru, 1 cibule, 50 g másla, 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%), 100
g nivy (nebo jiného sýra s modrou plísní), pekanové, lískové nebo vlašské ořechy
– podle chuti, sůl, pepř.
Několik hodin předem (ideálně 8-12 hodin) si namočte ořechy do vlažné vody.
Na másle si zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile začne hnědnout,
přidejte oloupaný celer pokrájený na malé kousky a za častého míchání ho
opékejte cca 10 minut. Pak přidejte pepř a sůl, zalijte 1 litrem vody nebo vývaru
a vařte cca 15 minut. Jakmile je celer měkký, přilijte do polévky smetanu,
přidejte polovinu nivy a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Podle
chuti dosolte a krátce povařte. Při podávání polévku posypte zbytkem nivy a ořechy (oboje pokrájené na malé
kostičky).

KRKOVIČKA S KAPUSTIČKAMI
400 g vepřové krkovice (bez kosti), 80 g sádla, 8 g česneku, 300 g cibule, 600 g
růžičkové kapusty, 500 g krémových žampiónů, sůl, pepř.
Krkovici nakrájejte na kostky. V menším kastrůlku si rozpalte polovinu sádla a na něm
nechte maso zprudka zatáhnout. Pak teplotu plotýnky stáhněte na minimum, maso
osolte, opepřete a přidejte k němu rozdrcený česnek. Nechte vše chvíli orestovat, pak
maso zalijte malým množstvím vody. Kastrůlek zakryjte pokličkou a maso nechte dusit
tak 30 minut, dokud krásně nezměkne. Na velké pánvi si rozehřejte druhou půlku sádla.
Na ní orestujte cibuli nakrájenou na tenké klínky. Osolte ji, aby brzy pustila šťávu a
rychleji se opekla dohněda. To nějaký čas zabere, počítejte s tím. Rozhodně tenhle krok
neuspěchejte. Jinak budete mít směs plnou nedovařené cibule. Jakmile je cibulka opečená do světle hnědé barvy,
přidejte do pánve kapustičky nakrájené na půlky. Pánev by měla být dostatečně široká, aby v ní zelenina ležela v jedné
vrstvě a opékala se, ne dusila. Kapustičky opečte ze všech stran. Jakmile začnou zlátnout, přisypte do pánve žampióny
nakrájené na silnější plátky. Směs osolte a opepřete. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte.
Do pánve k zelenině a houbám přisypte podušené maso a vše ještě chvíli společně prohřejte. Pak hned podávejte.
Směs ale chutná skvěle i druhý či třetí den, lze ji případně i zamrazit.

SALÁT Z UZENÉ MAKRELY
1 větší uzená makrela (sledujte složení), 1 vejce natvrdo, 1 jarní cibulka nebo šalotka, 1
větší kvašená okurka, popřípadě doma naložená (ne sterilovaná), 2 lžíce domácí
majonézy, šťáva z 1/4 citrónu, sůl, pepř.
Dbejte, aby v něm nezůstaly žádné kosti. Smíchejte ho s vejcem, cibulkou, kvašenou
okurkou (vše nakrájené na malé kostičky) a majonézou. Dochuťte solí, pepřem a
šťávou z citrónu. Podávejte se zeleninou, popřípadě s plátky pečiva.

POMERANČOVÝ MOUČNÍK
3 pomeranče, 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť, 70 g krupicového cukru, 80 g dětské
krupice, špetka soli, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na poprášení, 100 g
hladké mouky, Na přeliv: 3 pomeranče, 70 g krupicového cukru.
Jeden pomeranč omyjte horkou vodou a nastrouhejte z něj dvě lžičky kůry. Žloutky s
cukrem a kůrou ušlehejte na hustou pěnu. Vmíchejte krupičku i šťávu ze všech
pomerančů a dejte na deset minut stranou. Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. Troubu
předehřejte na 190 °C, dortovou formu o průměru 26 centimetrů vymažte máslem a
vysypte hrubou moukou. Sníh z bílků opatrně navršte na žloutkovou hmotu, navrch
nasypte mouku a opatrně směs jakoby překládejte ze strany na stranu, dokud se nespojí. Těstem naplňte formu a
pečte 20–25 minut. Mezitím připravte pomerančový přeliv: šťávu ze všech pomerančů a cukr povařte na hustý sirup.
Polijte jím buď celý piškot, nebo jednotlivé dílky na talířcích.

29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34