Page 28 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2019
P. 28
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2019
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
CITRÓNY
Citrony jsou typickým jižním ovocem, pěstují se ve Středomoří, v Itálii, Španělsku a na Floridě. James Cook jako první
kapitán dokázal zabránit kurdějím na palubě, když přikázal posádce jíst pravidelně citrony. Původ citronu je
pravděpodobně v Indie nebo Číně.
Citrón je ovoce bohaté na vitamín C, které nám jistě prospěje v pochmurných zimních dnech k povzbuzení imunity proti
infekčním onemocněním. Asi většina z nás používá citróny k ochucení čaje, avšak citrony se dají využít i jinými způsoby
a jejich účinky bývají někdy skoro zázračné.
Účinky na organismus
- urychlují metabolismus bílkovin
- posilují imunitní systém a obranyschopnost
- posilují tepny
- podporují růst a omlazení buněk
- posilují vlasy, pokožku a nehty
- zvyšují výkonnost
- působí preventivně proti křečovým žilám
- odstraňují krvácení z dásní
- urychlují hojení ran
- zvyšují odolnost vůči infekcím
Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin,
železa a vápníku v těle. Vápník potřebují kosti a zuby, bílkoviny dodávají potřebnou energii a železo přivádí kyslík do
všech buněk. Vitamin C pomáhá při tvorbě noradrenalinu a betaendorfinu, což jsou hormony štěstí a euforie.
Požít citron se doporučuje před nějakou sportovní aktivitou, protože se bílé krvinky naplní vitaminem C a my tak
budeme výkonnější. Také při velkém nervovém vypětí a stresu musíme tělu dodat dávku vitaminu C. Tento vitamin je
ale také nezbytný pro růst vlasů a nehtů a pro dobrý zrak.
Kůra většiny citronů je chemicky ošetřena fungicidy, případně potažena voskem, proto se vyhýbáme její konzumaci,
nestrouháme ji a nepoužíváme jako koření.
Potírání dásní šťávou z citrónu pomáhá zastavit krvácení a zpevnit dásně.
Potírání nehtů kouskem citrónu pomáhá při záděrách, lámání nehtů a bílých skvrnách na nehtech, což většinou svědčí o
nedostatku zinku a vápníku v organismu.
Citrónovou šťávou můžete potřít kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, při svědění, výskytu akné či některých
typů ekzémů.
Vtírání citrónové šťávy do pokožky hlavy pomáhá při infekcích skalpu a padání vlasů.
Citrónová šťáva odstraňuje usazené soli z organismu. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití
zředěné šťávy z citrónů a potírání kostních výrůstků.
Citróny obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují
horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny.
Poněkud zvláštní se může zdát skutečnost, že citrónová šťáva v organismu působí zásaditě a citrón neutralizuje
nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Tím pádem může být i účinný pomocník při pálení žáhy.
Pravidelné pití naředěné citrónové šťávy zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluči, reguluje tělesnou váhu, snižuje
vysoký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a působí proti trombóze.
Citronový punč
250 ml rumu, 5 ks citronů, 250 ml citronová šťávy, 1 l vody, 750 ml červeného vína.
Citrony důkladně odrhneme a kůru z nich nastrouháme. Pak z nich vymačkáme požadované
množství citronové šťávy. Do hrnce dáme vodu s cukrem, citronovou kůrou a přivedeme k varu. Pak
přilijeme víno s citronovou šťávou a povaříme. Přilijeme rum a pak už jen pouze prohřejeme.
Citronový punč podáváme horký a ve speciálních sklenicích.
28
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
CITRÓNY
Citrony jsou typickým jižním ovocem, pěstují se ve Středomoří, v Itálii, Španělsku a na Floridě. James Cook jako první
kapitán dokázal zabránit kurdějím na palubě, když přikázal posádce jíst pravidelně citrony. Původ citronu je
pravděpodobně v Indie nebo Číně.
Citrón je ovoce bohaté na vitamín C, které nám jistě prospěje v pochmurných zimních dnech k povzbuzení imunity proti
infekčním onemocněním. Asi většina z nás používá citróny k ochucení čaje, avšak citrony se dají využít i jinými způsoby
a jejich účinky bývají někdy skoro zázračné.
Účinky na organismus
- urychlují metabolismus bílkovin
- posilují imunitní systém a obranyschopnost
- posilují tepny
- podporují růst a omlazení buněk
- posilují vlasy, pokožku a nehty
- zvyšují výkonnost
- působí preventivně proti křečovým žilám
- odstraňují krvácení z dásní
- urychlují hojení ran
- zvyšují odolnost vůči infekcím
Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin,
železa a vápníku v těle. Vápník potřebují kosti a zuby, bílkoviny dodávají potřebnou energii a železo přivádí kyslík do
všech buněk. Vitamin C pomáhá při tvorbě noradrenalinu a betaendorfinu, což jsou hormony štěstí a euforie.
Požít citron se doporučuje před nějakou sportovní aktivitou, protože se bílé krvinky naplní vitaminem C a my tak
budeme výkonnější. Také při velkém nervovém vypětí a stresu musíme tělu dodat dávku vitaminu C. Tento vitamin je
ale také nezbytný pro růst vlasů a nehtů a pro dobrý zrak.
Kůra většiny citronů je chemicky ošetřena fungicidy, případně potažena voskem, proto se vyhýbáme její konzumaci,
nestrouháme ji a nepoužíváme jako koření.
Potírání dásní šťávou z citrónu pomáhá zastavit krvácení a zpevnit dásně.
Potírání nehtů kouskem citrónu pomáhá při záděrách, lámání nehtů a bílých skvrnách na nehtech, což většinou svědčí o
nedostatku zinku a vápníku v organismu.
Citrónovou šťávou můžete potřít kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, při svědění, výskytu akné či některých
typů ekzémů.
Vtírání citrónové šťávy do pokožky hlavy pomáhá při infekcích skalpu a padání vlasů.
Citrónová šťáva odstraňuje usazené soli z organismu. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití
zředěné šťávy z citrónů a potírání kostních výrůstků.
Citróny obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují
horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny.
Poněkud zvláštní se může zdát skutečnost, že citrónová šťáva v organismu působí zásaditě a citrón neutralizuje
nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Tím pádem může být i účinný pomocník při pálení žáhy.
Pravidelné pití naředěné citrónové šťávy zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluči, reguluje tělesnou váhu, snižuje
vysoký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a působí proti trombóze.
Citronový punč
250 ml rumu, 5 ks citronů, 250 ml citronová šťávy, 1 l vody, 750 ml červeného vína.
Citrony důkladně odrhneme a kůru z nich nastrouháme. Pak z nich vymačkáme požadované
množství citronové šťávy. Do hrnce dáme vodu s cukrem, citronovou kůrou a přivedeme k varu. Pak
přilijeme víno s citronovou šťávou a povaříme. Přilijeme rum a pak už jen pouze prohřejeme.
Citronový punč podáváme horký a ve speciálních sklenicích.
28