Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 2/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KUSKUS S OŘECHY A DATLEMI
kuskus 500 gramů (jemný), datle 200 gramů, ořechy vlašské 150 gramů, cukr moučkový
25 gramů (nebo med).
Kuskus zalijeme vařící vodou a necháme chvilku stát. Rozmícháme vidličkou a ještě jednou
zalijeme. Datle vyloupeme a nasekáme na kousky spolu s ořechy. Smícháme dohromady a
podle chuti osladíme. Můžete přidat trochu másla nebo špetku skořice. Sytou sladkost datlí
můžeme zjemnit kapkou pomerančové šťávy. Ihned podáváme.

DATLOVÝ CHLEBÍČEK
250 gramů sušených datlí, 200 mililitry horkého černého čaje, 100 gramů másla,
jedno vejce, 70 gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky, prášek do pečiva, hrst
nasekaných ořechů, 100 gramů na kousky nakrájených sušených fíků, hrst brusinek
a jiného kandovaného ovoce.
Balíček 250 gramů sušených datlí vypeckujte a nakrájejte na malé kousky, přelijte je
200 mililitry horkého černého čaje a nechte dvě hodiny stát. V míse smícháme 100 gramů másla, jedno vejce, 70
gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky s práškem do pečiva. Poté přidáme hrst nasekaných ořechů, 100
gramů na kousky nakrájených sušených fíků, hrst brusinek a jiného kandovaného ovoce, datle včetně čaje a vše
řádně promícháme. Těsto pečeme na 180 °C asi 40 minut.

CIZRNA S DATLEMI A DÝNÍ
150 g cizrny, 2 červené cibule, 200 g dýně hokaido, 5 rajčat, 2 brambory, 1 mrkev,
75 g datlí bez pecek, 2 stroužky česneku, 1 lžička zeleninového bujonu, 1 lžička
římského kmínu, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžička
skořice, kousek čerstvého zázvoru, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrst čerstvého
koriandru.
Cibuli nakrájejte nahrubo, vložte do rozpáleného oleje a osmahněte do hněda.

Přidejte koření a vše krátce osmahněte (3–5 minut). Zalijte vodou, přidejte na kostky nakrájené brambory a
mrkev, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Přidejte nahrubo nasekané datle, na větší kostky nakrájenou dýni
hokaido (nemusí se loupat, stačí jen umýt a vydlabat semínka), rajčata a vše opět duste, až začne dýně měknout.
Dle potřeby dolijte trochu vody, aby byla zelenina ponořená. Do směsi vsypte uvařenou cizrnu. Dle potřeby
můžete omáčku zaprášit kukuřičným škrobem. Odstavte a vmíchejte nahrubo nasekaný koriandr.

HOUBOVÉ KNEDLÍKY
houby 2 hrnky (nakrájené), máslo 1 lžíce, máslo 50 gramů (máslo do těsta),
mouka 1,5 hrnku (hrubá nebo polohrubá), vejce 1 kus, mléko 1,5 hrnku (nebo
sodovky), rohlík 6 kusů (starších, nakrájených na kostičky), česnek 6 stroužků,
sůl (dle chuti), máslo (k podávání).
V kastrolu lehce orestujte na 1 lžíci másla osolené houby. V míse promíchejte
osolenou mouku, vejce a mléko (nebo sodovku) na řidší lepivé těstíčko.
Vmíchejte do něj houby, pečivo a nakonec rozetřený česnek a nechte ho asi 10
minut odpočívat. Rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte jednu
velkou nebo dvě menší šišky. Tvarovat můžete i kuličky. Knedlíky vložte do
vroucí osolené vody, vařečkou ho nadzdvihněte, aby se nepřichytil ke dnu, zmírněte trochu plamen a ve zčásti
zakrytém hrnci ho vařte asi 30 minut (menší knedlíky pak kratší dobu). Uvařený knedlík ihned nakrájejte na
plátky. Podávejte je přelité rozpuštěným máslem a s okurkovým salátem s nálevem ze soli, cukru a octa.

KŘENOVÝ SALÁT
300 g kysaného zelí, 100 g šunkového salámu, 1 ks menší červené
papriky, 1 malá sklenička majonézy, 1/2 skleničky krenexu nebo
čerstvého křenu, 1 ks cibule, pepř, sůl.
Vymačkané a překrájené zelí dáme do misky, přidáme nadrobno
nakrájený salám, cibuli a papriku. Osolíme, opepříme, přimícháme
majonézu a podle chuti krenex. Tento salát podáváme vychlazený, s
pečivem.

DATLOVÝ KOKTEJL
Mletá skořice, 3 ks datle bez pecky, led, 1 sklenice jablkového džusu, 1 ks jablka, 1 ks menšího banánu, cukr.
Jablko zbavíme jádřince, oloupeme a pokrájíme na kostky. Menší banán oloupeme a nakrájíme.
Všechny ingredience dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme. Rychlý datlový koktejl podávám vychlazený a
přidáme i pár kostek ledu.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26