Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2017
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 2/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

DATLE

Pouštní Arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a
po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je také zdrojem textilního vlákna, z nějž se
vyrábějí látky a lana, a její koruna poskytuje osvěžující stín.
Datle patří mezi plodiny nejbohatší na energii, protože 100 g (asi 10 datlí) dodává až
275 kcal.
To představuje 11 % denní energetické potřeby dospělého muže, který je průměrně fyzicky
aktivní.
Sacharidy v datlích se převážně skládají z glukózy a fruktózy. Obsah cukru v datlích představuje jednu
z nejvyšších hodnot u ovocných druhů.

Vitaminy skupiny B, hlavně B1, B2, niacin a B6, kterých je v datlích velké množství, mimo jiné pomáhají
buňkám zpracovávat cukry, čímž zvyšují posilňující účinek tohoto ovoce. Datle jsou velmi bohaté na minerály,
hlavně na draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, ale nechybějí jim ani stopové prvky: měď, mangan
a zinek.
Sto gramů datlí dodává takřka třetinu DDD (doporučené denní dávky) vlákniny. Tu především tvoří rozpustná
vláknina ve formě pektinu a gumy, ale i malé množství nerozpustné celulózové vlákniny. Oba tyto druhy
vlákniny mají příznivý účinek na střeva.
Datle jsou kvalitní, výživné a energeticky hodnotné plody. Přestože obsahují jen málo proteinů, mají jich více než
většina čerstvého ovoce. Najdeme v nich i malé procento tuků.
Datle se tradičně používají při silném suchém kašli a při zánětu průdušek. Jejich zklidňující účinek při
dráždivém kašli je pravděpodobně způsoben vysokým obsahem sacharidů, ale i jiných, dosud neidentifikovaných
látek. V těchto případech jsou nejúčinnější, uvaří-li se v mléku.
Díky tomu, že datle obsahují v poměru k jejich bohaté zásobě energie velmi málo proteinů, dají se využít v
případě, že člověk potřebuje snížit jejich přísun, např. při ledvinovém selhání.
Datle mají posilňující účinek a jsou užitečné při únavě nebo slabosti pro lidi všech věkových
kategorií. Díky vysokému obsahu cukrů, vitaminů a minerálů (včetně železa) prospívají hlavně
adolescentům, sportovcům, těhotným a kojícím ženám.
Čerstvé datle jsou měkčí a lahodnější než sušené, ale kvůli snazší přepravě se datle po sklizni
zmrazují. Přestože tímto procesem nedochází k znehodnocení jejich výživové hodnoty, je lepší
konzumovat je čerstvé.
Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Protože sušené datle mají tuhou konzistenci, je dobré je před jídlem
namočit do vody či mléka.
Vařené v mléku (pokud možno v rostlinném): Když 100 g datlí několik minut povaříme v půl litru
sójového nebo kravského mléka, do něhož můžeme přidat lžíci medu, získáme směs, která má
blahodárný vliv na respirační systém.

Datle jsou odedávna používány jako
účinný uspávací prostředek –
obsahují totiž nadprůměrně vysoké
množství aminokyselin tryptofanu,
který se v těle přeměňuje na
spánkový hormon melatoninu.
Lidoví léčitelé v nomádských zemích
doporučují krátce před uložením ke
spánku sníst pár sladkých datlí.
Pojídání datlí prospívá i naší kůži a
vlasům
Datle sice nedávají křídla, ale
povzbuzují při poklesu výkonu a
únavě a nevyčerpávají při tom
zásoby vašeho jaterního glykogenu,
tak jako káva či nápoje obsahující
tein či kofein.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25