Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2017
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 1/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

ČOČKOVÝ SALÁT
300 g čočky, 250 g hlívy ústřičné, 1 velká cibule, 4 hrsti sušenyć h rajčat, 2 lžíce
olivového oleje, ocet podle chuti, 2 hrsti hladkolisté petrželky, sůl.
Čočku uvařte doměkka a sceďte. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte
omytou a na proužky nakrájenou hlívu a asi 10 minut poduste, přidejte
překrájená sušená rajčata a společně ještě 5 minut duste. Pak přidejte čočku a
přimíchejte 1–2 lžíce umeocta. Solit už ani nemusíte, protože ume ocet je slaný
dost. Nakonec do salátu dejte nasekanou petrželku, promíchejte a dolaďte podle chuti. Salát je dobrý teply,́
vyb́ orně ale chutná i zastudena.

ČOČKOVÁ POLÉVKA
1 lžíce másla či 2 lžíce oleje, 1 malá cibule, najemno nasekaná, 1 drobný
stroužek česneku, najemno nasekany,́ 1 malá mrkev, 1 malá petržel, nahrubo
nastrouhané, 140 g čočky, přebrané, propláchnuté a namočené, 1 bobkový list,
400g konzerva loupanyć h rajčat, cca 150g kousek pekingského zelí, sůl a pepř
podle chuti, 1 ciabatta, malá bageta nebo 2 housky, nakrájené na kostky a
opečené, extra panenský olivový olej, k podávání.
Tuk zahřejte v hrnci, přisypte cibuli, česnek, mrkev a petržel a asi 5 minut opékejte doměkka. Přidejte čočku,
bobkový list, rajčata, pepř a 1,2 l vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte, aby čočka změkla. Vmíchejte pokrájené
pekingské zelí, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opečenyḿ i houstičkami a kapkou olivového oleje.

KUŘE S ČOČKOU
1 lžičku rostlinného oleje, 2 plátky libové anglické slaniny, jemně pokrájené, 2
velká kuřecí stehna s kostí, ale bez kůže, 1 středně velkou cibuli, nakrájenou
nadrobno, 1 drcený stroužek česneku, 1/2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžíce
rajčatového pyré, 150 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 50 g
předvařené čočky, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 80 g žampionů nebo lesních hub;
větší rozpulte, sůl a pepř na dochucení.
Na široké mělké pánvi rozpalte olej, vložte do něj slaninu a nechte lehce
osmahnout. Přesuňte na talíř. Do pánve vložte stehna a z obou stran je osmažte
do světle hněda (6–8 minut z každé stra-ny). Pak je vyjměte z pánve a dejte stranou. Česnek a cibuli asi 5 minut
smažte a poté vmíchejte mouku a pyré. Na nízkém plameni vařte za stálého míchání 2–3 minuty. Přidejte vývar,
víno, čočku, tymián; promíchejte. Přiveďte k varu, snižte plamen, přiklopte a 5 minut duste. Do směsi ponořte
houby, kuře a slaninu. Přiklopte a na nízkém plameni vařte 20–25 minut (dokud čočka i kuře nezměknou). Osolte
a opepřete.

ČOČKOVÉ KARBANÁTKY
1 rohlík, nastrouhany,́ 6 stroužků česneku, po 1 lžíci mletého (římského) kmínu a
mletyć h semen koriandru, 1 lžička drcenyć h sušenyć h chilli papriček, sůl a pepř, 160
g jader vlašskyć h ořechů, 280 g vařené čočky, slité, 160 ml olivového oleje, 1 vejce,
4 housky, zeleninová obloha.
Na jogurtovou omáčku: 200 ml bílého jogurtu, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 lžíce
najemno nasekané okurky, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.
Do mixéru dejte strouhanku, česnek, kmín, koriandr, chilli, sůl, pepř a smíchejte.
Vsypte ořechy a promixujte najemno. Přidejte studenou čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo promixujte,
pak vmíchejte vejce. Z hmoty vytvarujte karbanátky. Zbyv́ ající olej zahřejte na nepřilnavé pánvi a opékejte
karbanátky z každé strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky osušte na kuchyňském papíru. V
misce smíchejte suroviny na omáčku a přelijte jí karbanátky. Podávejte v housce s oblohou.

RÝŽOVÝ PUDINK
200 g kulatozrnné rýže, 50 g másla, 500–700 ml mléka (podle druhu rýže –
každá má jinou savost), několik tobolek kardamomu či hvězdiček badyánu,
kousek celé skořice, 80 g rozinek, nejlépe žlutých, 100 g přírodního cukru,
máslo na vymazání formiček.
Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci
rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila
rozpuštěným tukem. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi
čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko). Zapněte gril v
troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo
jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28