Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2017
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 1/2017
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
ČOČKA
Čočka jedlá (Lens culinaris) je křovinatá jednoletá rostlina z
čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední Asie se
pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a
semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již
od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí
nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu
tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy.
Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké
části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak
velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá,
oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich
levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s
rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra.
V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě.
Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené
čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak
dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů,
jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle
podávají s rýží a roti.
Čočka (šocovice, Ervum lens) jest jednoletá, pýřitá bylina s
přímou asi stopu vysokou lodyhou. Listy jsou podlouhlé a
palisty kopinaté. Malé, bílé, lilákové květy stojí po 2—3 na
dlouhých úžlabních stopkách. Plod jest krátký lusk, v němž
obsažena dvě okrouhlá ploská semena. Slouží za pokrm i lék. Z
piva a mouky čočkové vařená kaše prospívá proti raku a
vředům v kostích; odvar tlučené čočky počišťuje, ale slupky
způsobují zácpu. Vařená čočka, rozmačkaná a na rány
přiložená zastavuje krvácení. Otekliny v očích také zahání
odvar čočkový, jímžto se oči vymývají.
Svědí vás kůže?
Pomůže vám vitamin B (vejce, ryby, čočka, ořechy a celozrnné
potraviny) – podpoří krevní oběh, jehož nedostatečnost někdy
způsobuje svědění.
Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.
Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má energetickou hodnotu 315 kcal. Obsahuje hojně
železa, měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné množství vitaminů skupiny B,
především B, a B6, kyseliny pantothenovou a listovou, stopové množství nikotinamidu,
aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.
Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
S rozvahou by měli čočku jíst nemocní dnou, neboť 100 g obsahuje 115 mg purinových látek (vepřové maso jich
má 150 mg). Ale s o to větším úspěchem si z ní mohou připravovat obklady: uvařená, rozmačkaná čočka
smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.
Čočka je lékem proti červům, průjmů a silné menstruaci. Blahodárně působí při odtučňovacích kúrách.
Prospívá při cukrovce, chudokrevnosti, měknutí kostí. Velmi dobře působí na tvorbu červených krvinek,
pozitivně ovlivňuje imunitní systém, při nedostatku železa chrání před infekcemi. Zevně pomáhá jako
obklad na otoky a zduřelé žlázy. Při zácpě podáváme čočkový odvar s olejem a špetkou soli.
Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!
22
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
ČOČKA
Čočka jedlá (Lens culinaris) je křovinatá jednoletá rostlina z
čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední Asie se
pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a
semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již
od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí
nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu
tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy.
Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké
části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak
velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá,
oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich
levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s
rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra.
V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě.
Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené
čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak
dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů,
jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle
podávají s rýží a roti.
Čočka (šocovice, Ervum lens) jest jednoletá, pýřitá bylina s
přímou asi stopu vysokou lodyhou. Listy jsou podlouhlé a
palisty kopinaté. Malé, bílé, lilákové květy stojí po 2—3 na
dlouhých úžlabních stopkách. Plod jest krátký lusk, v němž
obsažena dvě okrouhlá ploská semena. Slouží za pokrm i lék. Z
piva a mouky čočkové vařená kaše prospívá proti raku a
vředům v kostích; odvar tlučené čočky počišťuje, ale slupky
způsobují zácpu. Vařená čočka, rozmačkaná a na rány
přiložená zastavuje krvácení. Otekliny v očích také zahání
odvar čočkový, jímžto se oči vymývají.
Svědí vás kůže?
Pomůže vám vitamin B (vejce, ryby, čočka, ořechy a celozrnné
potraviny) – podpoří krevní oběh, jehož nedostatečnost někdy
způsobuje svědění.
Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.
Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má energetickou hodnotu 315 kcal. Obsahuje hojně
železa, měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné množství vitaminů skupiny B,
především B, a B6, kyseliny pantothenovou a listovou, stopové množství nikotinamidu,
aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.
Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
S rozvahou by měli čočku jíst nemocní dnou, neboť 100 g obsahuje 115 mg purinových látek (vepřové maso jich
má 150 mg). Ale s o to větším úspěchem si z ní mohou připravovat obklady: uvařená, rozmačkaná čočka
smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.
Čočka je lékem proti červům, průjmů a silné menstruaci. Blahodárně působí při odtučňovacích kúrách.
Prospívá při cukrovce, chudokrevnosti, měknutí kostí. Velmi dobře působí na tvorbu červených krvinek,
pozitivně ovlivňuje imunitní systém, při nedostatku železa chrání před infekcemi. Zevně pomáhá jako
obklad na otoky a zduřelé žlázy. Při zácpě podáváme čočkový odvar s olejem a špetkou soli.
Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!
22