Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2015
P. 10
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

STAROČESKÁ VEJMRDA
120-150 g čerstvě nastrouhaného křenu, 1-2 lžičky octa 8 %, 2 jablka
Očištěný křen nastrouháme na jemno, oloupaná jablka nastrouháme na hrubším struhadle.
Nastrouhaný křen smícháme s jablky, dochutíme octem, cukrem a solí. Podáváme k ovaru,
pečenému nebo vařenému kolenu apod.

česnekem, osolíme a opepříme. DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
500-600 g hlívy ústřičné, 1,5 l vývaru, 2 ks stroužky česneku, 1 ks mrkve, 1
ks cibule, 1 ks kousek celeru, hladká mouka, červená paprika, majoránka,
sádlo, pepř, sůl
Houby nakrájíme na tenké nudličky. Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme
červenou paprikou a moukou, uděláme jíšku. Přilijeme vývar, jíšku necháme
rozpustit ve vývaru, přidáme nakrájené houby, mrkev, celer a vaříme, až jsou
houby a zelenina měkká. Na závěr polévku ochutíme majoránkou, utřeným

SALÁT Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
200 g hlívy ústřičné, 200 g bílého zelí, 2 ks stroužky česneku, 1 ks červená
paprika, 1 ks červené cibule, 1 lžička nasekané řeřichy, olivový olej, pepř, sůl.
Hlívu nakrájíme na proužky a uvaříme do měkka, pak scedíme a necháme
okapat. Zelí, cibuli a papriku nakrájíme na nudličky. Všechny suroviny
promícháme, ochutíme utřeným česnekem, zakápneme olivovým olejem,
osolíme, opepříme a necháme 1 hodinu odležet. Porce salátu na talíři ozdobíme
nasekanou řeřichou a podáváme.

KUŘE NA POMERANČÍCH

4 kuřecí prsíčka, 1 lžíci olivového oleje, 300 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce
pomerančové zavařeniny, 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu, sůl a pepř na
dochucení. Plátky kuřete opláchněte, osušte a lehce naklepejte. Osolte a
opepřete. V silnostěnné pánvi rozpalte olej a maso na něm z obou stran
opečte dozlatova; trvá to celkem osm až deset minut. Stáhněte plamen a vlijte
do pánve vývar, ve kterém jste rozšlehali zavařeninu. Přisypte tymián,
zamíchejte a nechte pět minut probublávat. Pak vyjměte kuře a omáčku ještě
vařte, až zhoustne. Každý plátek masa přelijte na talíři omáčkou. Skvělou
přílohou jsou šťouchané brambory nebo rýže a svěží zelený salát.

KREMROLE
30 dkg hladké mouky, 250 g 100% tuku, 1 žloutek, 1 lžíce octa a cca 10 lžic
studené vody. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a dáme na dvě
hodiny do lednice. Navineme na kovové formy trubiček a potíráme žloutkem,

jen na povrchu trubiček. Pečeme v rozehřáté troubě na 250°C a po 10 min
stáhneme teplotu na 190°C a dopékáme do zlatova.
Náplň: Nad parou vyšleháme 5 bílků s 30 dkg cukru krupice a špetkou soli. A to tak
dlouho až drží špička na ušlehaném sněhu. Sáčkem naplníme trubičky sněhem, pocukrujeme a podáváme.

POMERANČOVÁ MARMELÁDA
8 velkých pomerančů, 2,2 kg krupicového cukru
Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky
neošetřené. Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody
nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině
chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy. Všechnu
šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry
převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné
nádobě. Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném
plameni doměkka, asi dvě hodiny. Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut. Pak trochu kápněte na
vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí,
máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a
zavařenina nehnědla. Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s
lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15