Page 4 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017
P. 4
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2017

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně

HOUBA, KTERÁ VYPADÁ JAKO VÁCLAVKA.
Šupinovka kostrbatá

Již hodně houbařů mi popisovalo „trochu jinou václavku“, kterou našli také
ve velkých trsech, vyrůstající ze dřeva listnatých i jehličnatých stromů. Jak
tvarem plodnice, tak i dobou výskytu se s václavkou smrkovou i václavkou
tmavou obvykle shoduje, takže není divu, že méně zkušený houbař -
zvláště při nálezu malých plodniček – nechá zmýlit.
Většina pramenů ji uvádí jako „v mládí jedlou“. Větší plodnice jsou mírně
nahořklé – ovšem práh vnímání chutí se člověk od člověka liší… (Nakonec i
fernet- stock je výjimečně hořký, výjimečně dobrý…)
Vyzkoušel jsem tedy naložit i větší kloboučky šupinovek o průměru cca 5 cm do nálevu podle ruského vzoru nakládání
holubinek, a to i druhů, které jsou u nás považovány za nejedlé.
Kdesi jsem se dočetl, že tyto druhy holubinek dle prastarých receptů nakládali vesničané na den do studené vody,
čímž se hořkost, nebo svíravá chuť z hub vyluhovala. Vodu několikrát vyměnili a lili do myších děr, což fungovalo jako
píšťalka Krysaře – myši prchaly….
Takže zde je recept:
- Zdravé kloboučky šupinovek kostrbatých rozkroj na čtvrtky, nebo poloviny, malé ponechej celé.
- Dobře propláchni pod tekoucí vodou a pak asi na den namoč do studené vody. Vodu 3-4krát vyměň.
- Nakonec krátce povař ve slané vodě se špetkou kyseliny citronové. Houby si pak zachovají svěží barvu.
- Připrav si sladkokyselý nálev “přesně dle svého gusta“ a přidej pokrájený česnek, cibuli, proužky nakládané kapie,
kousek muškátového oříšku a olej (nejlépe olivový).
- Do vařícího nálevu vlož povařené scezené houby a ještě ohřej do varu.
- Vařící houby i s nálevem přemísti do vyvařených horkých sklenic a zavíčkuj. Dodržuj pravidlo, že sklenic ani hub se po
varu už nesmíš, zevnitř dotknou rukou!
- Několik dní nechej sklenice „pod dozorem“ a zkontroluj, zda se víčka „chytla“.
Toť je vše, kdyby se ti po ochutnání zdály houby hořké – nevadí, otrava nehrozí - dej si ten Fernet!

NÁKYP Z HUB
Ingredience: 300 g hub, 60 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2
lžíce sladké smetany, 3 vejce, sůl, muškátový květ
Postup: Drobně nakrájené podusíme na másle doměkka, za-
prášíme moukou, osmahneme, podlijeme lžící vody nebo vý-
varu, posolíme a zjemníme muškátovým květem. Přilijeme
smetanu s rozšlehanými žloutky a nakonec sníh ze tří zbývají-
cích bílků a vše promícháme. Pekáček vymastíme tukem a
vysypeme strouhankou. Směs vlijeme do pekáčku a zapé-
káme v troubě asi 25 minut. Podáváme s hlávkovým salátem,
pro urychlení peristaltiky s kysaným sklenařickým zelím….

4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9