Page 4 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017
P. 4
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2017

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
ADVENT V LESE

PENÍZOVKY SAMETONOHÉ
Řetězce obchodních domů se předhánějí ve vánočních nabídkách, Santa
Klausové vytlačili z léty dobytých pozic dědy Mráze, z obou dvou cizích vá-
nočních veličin otrávený český
národ se vrací k Ježíškovi a ve
Velkých Hamrech proběhne v so-
botu 2. prosince 2017 klání v pe-
čení krkonošských hubníků….
Při teplotách, které se přes den
drží nad nulou je toto vše ne-
klamným a příznivým signálem
vegetačního období růstu zimních hub – penízovek sametonohých.
Chuťově velmi dobrá gulášová i polévková houba, jejíž vegetační období trvá u nás obvykle od listopadu do března je
nezaměnitelná s žádným jiným druhem a navíc v uvedeném období nic nebezpečného ani neroste. Penízovky vyrůstají
na živých i odumřelých listnáčích, obvykle v celých trsech a přídomek jejich názvu je dán sametově hebkým třeněm.
Výtečná do bramboračky, guláše, ale i pod maso pro svoji výraznou houbovou chuť. Nebojte se jí, prosincová brambo-
račka „z čerstvých“ opravdu stojí za to…..

Sladký hubník od paní Rabasové.
Sladké hubníky tvoří zvláštní skupinu. Jsou chutí úplně odlišné od těch slaných a má své milovníky, kteří na něj nedají
dopustit. Při debatách o kvalitě hubníků se však zastánci obou skupin vzájemně respektují a uznávají kulinářské hod-
noty výrobku toho druhého. Dále uvedený recept na sladký hubník získal ale cenu v soutěži Hamrovský hubník v roce
2001, a to v silné konkurenci hubníku slaných. Proto zasluhuje zvláštní pozornost, můžete si jej vyzkoušet:
1 hrst sušených hub, 1 rohlík, 1 vejce – bílek možno našlehat, 1 lžička cukru, 1 lžíce hrozinek, 1 lžíce posekaných
mandlí, nebo ořechů. Špetku: badyánu, skořice, muškátového oříšku, vanilkového cukru, ¼ balíčku prášku do pečiva,
dle potřeby, na zahuštění, dětskou krupici. Houby povaříme v trošce mírně oselené vody. Rohlík nakrájíme na kostičky
a zvlhčíme mlékem. Vše smícháme a vlijeme do vymaštěné formy (pekáčku). Pečeme asi 40 – 45 min. v troubě, při cca
200 ˚C.

Hubník podle paní Matouškové
vítězný recept ze "Soutěže o nejlepší hubník 2001"
Následující recept je opět na klasický český pekáč. Pochází od maminky paní Matouškové z Tanvaldu, takže dosažitelné
prameny sahají asi do roku 1938, kdy bylo mamince paní Matouškové, tedy paní Kořínkové asi 20 let. Při porovnání s
jinými hubníkovými recepty jsou zde zajímavé rozdíly:
Kuchařka nešetří česnekem a cibulí. Uvádějí-li některé jiné recepty, na stejné množství směsi, 3-4 stroužky česneku a
1 cibuli, zde, vážení, dominuje 1 velká palice česneku a 2 velké cibule. Na přípravu byly použity, v poměru 1 : 1 světlé
a tmavé zamražené houby.(Muchomůrky růžovky s muchomůrkami plávkami / hřiby žlutomasé, plstnaté, hnědé, ryzci-
černohlávci). Dále si všimněte, že dle uvedeného receptu se při přípravě zvlášť dusí houby a zvlášť smaží cibule. Sou-
těžní hubník byl připravován na kachním sádle, a protože byl „soutěžní“, byl obohacen i kousky masa, obraného z uze-
ného kuřecího stehýnka a pokrájeného. Na Vánoce se to nesmí.
Ingredience: 40 dkg vydušených (zamražených) růžovek s plávkami a katmankami , 40 dkg vydušených (zamražených)
hřibů žlutomasých, plstnatých, hnědých, ryzců –černohlávků, kozáků, křemenáčů atd.), 6 ks housek, na kostičky pokrá-
jených, 2 ks velké cibule, 1 ks velká palička oloupaného a rozmačkaného česneku, 1 pol. lžíce krupice, 1 zarovnaná pol.
lžíce rozemnuté majoránky, ¼ pol. lžíce pepře, 4 – 5 vajíček, podle toho, jak veliká slepička snesla, ½ - ¾ l mléka, 1
kávová lžička soli, opravdu jen opatrně. Tuhý tuk na vymaštění pekáče (v tomto případě kachní sádlo, ale může být
máslo, nebo ztužený pokrmový tuk oblíbené značky). Rostlinný olej na osmahnutí cibule.
Pekáč vymaž tukem, v rozích, byť zaoblených více, tam se to nejraději připaluje. Tukem nešetři! Houby na plotýnce
opatrně rozmraz, pokud pracuješ v září s čerstvými, vydus z nich vodu. Na kostičky pokrájenou housku, vsypanou do
další nádoby, zalij mlékem tak, aby se dobře napila.
Na drobně posekanou cibuli osmaž na oleji do zlatova. Na oleji proto, že na másle, nebo sádle se ochotněji připaluje.
Do housky s mlékem, přidej vajíčka , všechno zbývající koření, dobře promíchej a na závěr opatrně vmíchej zlatavou
cibulku. Nadechni se a vše vlij na vymaštěný, leč studený pekáč. Celou vzniklou nádheru vlož do studené, nebo
mírně předehřáté trouby. Termostat nastav na 200 °C a namíchej si oblíbený drink. Hubník, dle paní Matouškové, se
takto peče asi 1. hodinu.

4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9