Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2015
P. 12
TOMARTINSKÉ MENU LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HUSÍ PAŠTIKA S DIVOKÝMI BRUSINKAMI
500 g husích jater (je možno nakombinovat s kuřecími, kachními nebo krůtími játry), 20 ml
olej slunečnicový, 1 ks cibule, 100 ml vývar drůbeží, 75 ml víno bílé, sůl, čerstvě mletý pepř,
2 lžičky koření provensálské, 250 g másla, 50 -100 g smetana ke šlehání, brusinky zavařené.
Játra očistíme od blanek a pokrájíme je na kostičky. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme játra‚
počkáme, až se zatáhnou a zbělají‚ nalijeme víno a vývar‚ lehce osolíme a opepříme. Játra by měla být jen z
poloviny ponořená v tekutině. Přidáme 1–2 lžičky provensálského koření a pod pokličkou vaříme ještě přibližně
10–15 minut. Po uvaření směs odstavíme‚ přidáme postupně 200 g másla a nakonec vše rozmixujeme tyčovým
mixérem dohladka. Přidáme tolik smetany‚ aby směs měla konzistenci hodně husté omáčky. Dle chuti dosolíme
(můžeme lehce přesolit‚ po zchladnutí se sůl vstřebá)‚ dopepříme. Směs rozdělíme do misek‚ přidáme brusinky a
zalijeme zbylým rozehřátým máslem. Dáme vychladit a pak vložíme paštiku do lednice a necháme ještě den
chladit. V lednici vydrží až 5 dnů‚ můžeme ji dát i do mrazáku.

HUSÍ KALDOUN
1/2 kg husích drůbků, 100 ml smetany, 1 lžička mletého bílého pepře, 1/2 lžičky muškátového
oříšku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks cibule, 1/2 ks
celeru, voda, sůl.
Husí drůbky dobře očistíme, opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce s vodou, osolíme,
přivedeme k varu, krátce povaříme a z vývaru odstraníme tmavou pěnu, pak přidáme očištěnou

kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka, necháme mírně probublávat asi 3 hodiny. V kastrolu na rozehřátém
másle zlehka osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou
jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem, dobře rozmícháme a 20 minut povaříme. Pak přidáme na menší
kousky nakrájenou uvařenou zeleninu a drůbky pokrájené na kousky. Nakonec přilijeme smetanu, ochutíme
nastrouhaným muškátovým oříškem, mletým bílým pepřem a necháme ještě krátce povařit.

SVATOMARTINSKÁ HUSA PEČENÁ S JABLKY
1 husa (o váze cca 5 kg), sůl, kmín cely,́ 8–10 malyć h jablek, rozpůlenyć h, skořice a tlučený
hřebíček na poprášení.
Husu nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak
husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do
hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní
husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a
pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se
lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na
hladině vyṕ eku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby,
okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa, husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka.

DOMÁCÍ KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Bílé pečivo 800 g, vejce 5 ks, mléko 500 ml, hrubá mouka 300 g, petrželová nať čerstvá 30 g,
sůl 1 špetka, muškátový květ – špetka.
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme
mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového
květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou
petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto
připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme
opatrně vidličkou. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.

NEPEČENÝ JABLKOVÝ DORT
1 kg jablek, oloupaných a pokrájených na kostky, 8 lžic krystalového cukru, 2–3 hřebíčky, 2
balíčky vanilkového pudinku v prášku, 1 balíček dětských piškotů, 2 lžičky citronové šťávy,
200 ml smetany ke šlehání k podávání.
Jablka zalijte 200 ml vody, oslaďte, přidejte hřebíčky a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
Vařte pět minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát projeďte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka
byla rozdrcená a některá ještě pevná. Pudink rozmíchejte v 400 ml studené vody a vlijte do jablečné směsi.
Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte dvě minuty. Dortovou formu vypláchněte studenou vodou, vyložte
vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Nechte ztuhnout,
vychladnout, opatrně vyklopte a podávejte s čerstvě ušlehanou smetanou.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17