Page 5 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017
P. 5
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2017

RYZCE HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
Nelze se na tomto prostoru rozepisovat o jednotlivých
druzích (ani je neznám), ale obecně lze říci, že některé jsou
nejedlé, hořké palčivé, některé druhy lze přes noc namočit
do studené vody a palčivost se z nich ztratí (ryzec šeredný),
a některé jsou vynikající i osolené a upečené na ohni (ryzec
syrovinka).
Nejznámější mezi houbaři je ryzec pravý a ryzec smrkový.
Oba jsou chuťově skvělé druhy a lze je v kuchyni využít na
všechny způsoby. Ryzec smrkový nemá na klobouku
soustředné kruhy, jako ryzec pravý, pouze zelené skvrny.
Méně známý je ryzec černohlávek - skvělý, ozdoba sklenic s
nakládanými houbami.
Ryzců smrkových se letos objevila v našich krajích nebývalá
spousta. Větší bývají často červivé, pro nakládání do octu se
hodí především kloboučky do průměru cca 5 cm.
Poznámka na závěr: Uřízneš-li třeň ryzce těsně pod
kloboučkem a je tam byť jen jedna dírka, bývá klobouk
proteinově vysoce zajímavý…
Přikládám vyzkoušený netradiční recept na "štrůdl", je to
gastronomická bomba….

SLANÝ ZÁVIN S HOUBAMI
2 balení listového těsta z Lidlu (prodávají se už
rozválená a v pečícím papíru, 1 ks cca 20 Kč.),
1vajíčko od slepičky, 30 dkg nahrubo
nastrouhaného salámu oblíbené značky, 30 dkg
nahrubo nastrouhaného sýru eidam, cihla), 5 –
7 stroužků česneku, kousek posekaného pórku
Téměř do sucha
vydušené pokrájené
houby, nejlépe jedlé,
úplně nejlepší ryzce
(pravé, nebo smrkové)…
Provensálské koření v
dlaních rozemnuté,
špetku mletého pepře,
trochu kečupu (pozor
teče!).
Rozbal si listové těsto a
potři jej mašlovačkou rozšlehaným vajíčkem. Rovnoměrně rozprostři houbovou směs na
rozbalené těsto tak, aby zabírala cca prostřední třetinu plochy těsta. Okraje těsta můžeš
ozdobit rádýlkem (po upečení pak krášlí povrch závinu estetické „štráfky“). Pak okraje přehrň
tak, aby byl závin dobře uzavřen, povrch potři zbytkem rozšlehaného vajíčka, vraž do
předehřáté „tróby“ a peč 35 – 40 minut při cca 180°C.

Druhy ryzců: Ryzec bledoslizký, Ryzec bledý, Ryzec borový (pravý), Ryzec bukový (zelený),
Ryzec černohlávek, Ryzec datlí, Ryzec ďubkatý, Ryzec dubový, Ryzec hnědý, Ryzec játrový,
Ryzec kafrový, Ryzec klamný, Ryzec kokoska, Ryzec krátkonohý, Ryzec kravský, Ryzec
lesknavý, Ryzec libovonný, Ryzec liliákový, Ryzec liškovitý, Ryzec modřínový, Ryzec nasládlý,
Ryzec odporný, Ryzec oranžový, Ryzec osikový, Ryzec osmahlý, Ryzec palčivý, Ryzec peprný,
Ryzec plstnatý, Ryzec polokrvavý, Ryzec pravý, Ryzec přejemný, Ryzec pýřitý, Ryzec ryšavý

Petr Hampl

5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10