Page 6 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2017
P. 6
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2017
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
VÁCLAVKA
Václavka obecná je všeobecně rozšířená, oblíbená a často sbíraná houba. Rozděluje se na několik druhů, které jsou si ve-
lice podobné a z nichž jich v Evropě roste pět (Václavka obecná, Václavka smrková, Václavka severská, Václavka bezprs-
tenná, Václavka hlíznatá). Jsou to dřevokazné houby, které rostou velice hojně v trsech na odumřelých, ale i živých kme-
nech stromů.
Václavky patří mezi velice oblíbené druhy hub. Rostou až do pro-
since, ale hlavní období masového růstu začíná s příchodem chlad-
nějšího podzimního počasí kolem sv. Václava, od čehož mají své
jméno. Když rostou, nechodí se do lesa je hledat, ale sbírat po ko-
ších.
Všechny druhy václavek patří do skupiny jedovatých hub, ale po
dobré tepelné úpravě jsou jedlé a jsou tradičně v našich zemích sbí-
rány a konzumovány bez rozlišení jednotlivých druhů. Oblíbené jsou
zejména na nakládání do octa, na což se hodí hlavně mladé plod-
nice, výborný je také guláš z václavek nebo „fajnšmekři“ používají
václavky do houbového aspiku.
Václavky jsou sice chutné houby, ale před konzumaci je nutné je
nejméně 20 minut tepelně upravit při teplotě varu vody. Syrové
nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, před-
pokládá se, že zde hraje roli i alergie. Takže jste-li alergik, raději se těmto houbám vyhněte.
GULÁŠ Z VÁCLAVEK
Suroviny:
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 2 velké
cibule, popř. pórek asi 4 dcl masového vývaru, nebo
masox, 2 brambory, 15 dkg točeného salámu, 2 lžíce
sádla (nebo jiný tuk), 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky
drceného kmínu, mletá sladká paprika, majoránka,
sůl.
Příprava:
Kloboučky hub (větší pokrájené) spaříme vařící vodou a sli-
jeme. Na sádle
osmahneme nakrá-
jenou cibuli, pak
do jednoho místa v
hrnci lžíci vody a
hned rozmícháme sladkou papriku. Přidáme houby, na drobně pokrá-
jené brambory, na půlkolečka pokrájený salám, osolíme, okmínujeme,
zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Po odstavení z ohně přidáme
utřený česnek a v dlaních pomnutou majoránku.
Podáváme s tmavým pečivem, nebo s bramborem.
Tip na zpracování Václavek: Skvělý vánoční hubník připravuji z mraže-
ných muchomůrek růžovek a sušených václavek. Růžovky dodají chuť,
václavky tu druhou chuť a barvu. Krásná strakatá mozaika na řezu k
tomu….
Petr Hampl
6
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
VÁCLAVKA
Václavka obecná je všeobecně rozšířená, oblíbená a často sbíraná houba. Rozděluje se na několik druhů, které jsou si ve-
lice podobné a z nichž jich v Evropě roste pět (Václavka obecná, Václavka smrková, Václavka severská, Václavka bezprs-
tenná, Václavka hlíznatá). Jsou to dřevokazné houby, které rostou velice hojně v trsech na odumřelých, ale i živých kme-
nech stromů.
Václavky patří mezi velice oblíbené druhy hub. Rostou až do pro-
since, ale hlavní období masového růstu začíná s příchodem chlad-
nějšího podzimního počasí kolem sv. Václava, od čehož mají své
jméno. Když rostou, nechodí se do lesa je hledat, ale sbírat po ko-
ších.
Všechny druhy václavek patří do skupiny jedovatých hub, ale po
dobré tepelné úpravě jsou jedlé a jsou tradičně v našich zemích sbí-
rány a konzumovány bez rozlišení jednotlivých druhů. Oblíbené jsou
zejména na nakládání do octa, na což se hodí hlavně mladé plod-
nice, výborný je také guláš z václavek nebo „fajnšmekři“ používají
václavky do houbového aspiku.
Václavky jsou sice chutné houby, ale před konzumaci je nutné je
nejméně 20 minut tepelně upravit při teplotě varu vody. Syrové
nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, před-
pokládá se, že zde hraje roli i alergie. Takže jste-li alergik, raději se těmto houbám vyhněte.
GULÁŠ Z VÁCLAVEK
Suroviny:
1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek, 2 velké
cibule, popř. pórek asi 4 dcl masového vývaru, nebo
masox, 2 brambory, 15 dkg točeného salámu, 2 lžíce
sádla (nebo jiný tuk), 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky
drceného kmínu, mletá sladká paprika, majoránka,
sůl.
Příprava:
Kloboučky hub (větší pokrájené) spaříme vařící vodou a sli-
jeme. Na sádle
osmahneme nakrá-
jenou cibuli, pak
do jednoho místa v
hrnci lžíci vody a
hned rozmícháme sladkou papriku. Přidáme houby, na drobně pokrá-
jené brambory, na půlkolečka pokrájený salám, osolíme, okmínujeme,
zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Po odstavení z ohně přidáme
utřený česnek a v dlaních pomnutou majoránku.
Podáváme s tmavým pečivem, nebo s bramborem.
Tip na zpracování Václavek: Skvělý vánoční hubník připravuji z mraže-
ných muchomůrek růžovek a sušených václavek. Růžovky dodají chuť,
václavky tu druhou chuť a barvu. Krásná strakatá mozaika na řezu k
tomu….
Petr Hampl
6