Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JABLEČNÝ MOŠT
jablka, větší množství, drtič na ovoce nebo dřevěný tlouk, lis
na ovoce, zavařovací hrnec, voda
Jablka dobře opereme, rozdrtíme v drtiči na ovoce nebo
dřevěným tloukem a získanou hmotu ihned lisujeme,
protože rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují a
hnědnou. Vylisovanou šťávu již nijak neupravujeme,
obsahuje dostatek cukru a kyselin. Dobře vymyté láhve naplníme moštem, nikoli až
po okraj, protože teplem se objem šťávy zvětšuje. Láhve vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme až k hrdlům
vodou a zahříváme tak na 75 až 80 °C. Když mošt dosáhne předepsané teploty, láhve vyjmeme, uzavřeme
zátkami a položíme do vodorovné polohy.
JABLEČNÝ KOMPOT
Jablka, 1 l vody, 250 g pískového cukru
Jablka rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na kousky a vložíme do čistých sklenic.
Přidáme vroucí nálev z vody a cukru, sklenice zavíčkujeme a pevně utěsníme. Nakonec
sklenice sterilujeme ve vodní lázni 25 minut při teplotě 100 °C.

JABLKOVÁ POVIDLA
1 kg jablek, 100 g pískového cukru, dle chuti citrónová kůra, voda na podlití.
Jablka oloupáme, pak je nastrouháme na hrubém struhadle. Jablkovou dřeň vložíme do
hrnce, podlijeme trochou vody a dusíme za občasného míchání na kaši. Přidáme cukr a dle
chuti citrónovou kůru a ještě chvíli podusíme. Vlažný hustý protlak (kaši) naplníme do
sklenic a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.
Povidla jsou dobrá také z hrušek případně kombinace hrušek a jablek.

OBRÁCENÝ ŘÍZEK S JABLKY
na 4 porce: 4 ks plátky vepřové krkovice bez kosti (výška 2 cm), 3 ks vejce,
2 ks cibule, 100 g anglické nebo jiné slaniny, 1 lžíce plnotučné hořčice,
strouhanka, pepř, sůl, sádlo na smažení, jablka, oloupaná, zbavená jadřinců
a nakrájená na plátky
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran potřeme hořčicí, vložíme
do strouhanky a rukou ji pořádně "naboucháme" do masa (lepší je použít
mikrotenový sáček). Obalené maso protáhneme rozšlehanými vejci a
smažíme v rozpáleném tuku pozvolna, z obou stran, dozlatova. Poté
přendáme do pekáčku, na každý plátek masa dáme na céčka pokrájenou cibuli, plátky slaniny, jablka a
vyskládáme co nejtěsněji k sobě. Přiklopené zapékáme v troubě na 200 °C cca 30 minut, pak sundáme poklici a
necháme ještě 10 minut dojít na barvu.

JABLEČNÝ ZÁVIN Z KYNUTÉHO TĚSTA
75 g tuku (perla, hera), 1/4 l mléka, 1/2 kostky (20 g) droždí, 2 menší
žloutky, 75 g cukru krystalu, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 7
jablek, 1 vanilkový cukr, špetička skořice, hrozinky, ořechy či jiné sušené
ovoce, podle chuti.
Tuk rozehřejeme nad ohněm (nevaříme!) a dáme vychladnout na
parapet. Droždí rozdrolíme s trochou cukru a nalijeme vlažné mléko –
necháme vzejít na kvásek. Hotový kvásek rozmícháme se žloutky,
přidáme cukr, špetku soli, smícháme, nakonec přidáme mouku a řádně promícháme. Pak vlijeme prochladlý tuk.
Pokud to vše vypadá mastně (těsto se leskne), přidáme ještě trochu mouky. Dáme na teplé místo (ke sporáku, ke
kamnům) a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný moukou, rozdělíme na dvě části a
jednu po druhé opatrně vyválíme válečkem na placku. Na každou naklademe polovinu nastrouhaných jablek a
posypeme polovinou vanilkového cukru, poházíme hrozinkami (ale není nutno používat hrozinky vůbec) a
poprášíme skořicí. Pak každou placku samostatně zabalíme. Na plech dáme pečící papír a vložíme na něj oba
záviny. Plech dáme do vyhřáté trouby (elektrickou roztopíme na 230 stupňů). Necháme péct asi 1/2 hodiny,
zkoušíme špejlí (musí být po zapíchnutí a vyjmutí ze závinu suchá).

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26