Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2015
P. 10
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ŠVESTKY
Pod pojmem slivoně – švestky zahrnujeme tzv. pravé švestky (zašpičatělé
modré), slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté a velké jen jako třešně) a
renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Všechny
představují výtečné chuťové obohacení našeho jídelníčku i zdroj drahocenných
složek.
Švestky pocházejí z Předního Východu a z jihoevropských zemí. V antické době
byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly
už tehdy považovány jen švestky pravé. Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou
nejlépe skladovatelné. Pokud necháváme modré plody vyzrát na stromě co
nejdéle a nepodtrhneme je, vytvoří si vlivem slunečního záření mnohem více vitamínů. Pro svoje vlastnosti
zdomácněly slivoně brzy také v zemích střední Evropy.
Stran vitamínů je potřeba vyzdvihnout fakt, že obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale dokonce celý komplex
vitamínů skupiny B. Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich
potence v látkové přeměně rovna explozi: Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů,
povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat
náporu stresů... V tomto smyslu jsou slivoně moderní potravní složkou pro současného člověka,
žijícího často řady hodin bez pohybu nebo pod stresem.
Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.
Ve slupkách slivoní nacházíme množství nenasycených mastných kyselin, jež brání vysychání
buněčných membrán tohoto ovoce a také zabraňují proniknutí bakterií zvenčí do dužniny. Ceníme si i
vysokého podílu vlákniny v ovoci, která zbavuje střeva odpadních látek a napomáhá účinnému
vyprázdnění se. Švestky jsou vítaným pomocníkem při zácpě.
Kdy je vhodné švestky konzumovat?
Při dně, revmatizmu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu.
Při odtučňovacích dietních režimech:
Pro odvodnění, jestliže tělo obézního člověka zadržuje jeden i více litrů vody navíc.
Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do
zásobních tukových vrstev.
Švestky napomohou hubnutí i tím, že zabrání, aby se sacharidy přeměnily na triglyceridy, tj. tzv. neutrální tuk,
který je hlavní zásobní formou energie v těle.
Švestky můžeme zařazovat do svého jídelníčku běžně, i když nás nadváha netrápí. Jsou blahodárné.
Týdenní kúra se 200 g švestek denně zahání neklid, nervozitu, rozladění a sklon k depresím.
Poznámka:
Voskové povlaky a postřikové látky z povrchu slupek je třeba omýt horkou a studenou vodou.
Léčivé účinky slivoní:
čistí střeva a pomáhají při zácpě
vyplaví přebytečnou, zadržovanou vodu
posilují srdce a imunitní systém
zvyšují odolnost vůči stresu
optimalizují látkovou přeměnu sacharidů a pomohou zhubnout
pomohou při nervózním neklidu
posilují ochranu buněčných membrán všech tělních buněk

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15